busbalazs.hu

Gere Kopár 2003 Villány

gere Attila így gondolkodik a pincészet csúcsboráról: Mióta a Kopárt készítek, a legnagyobb évjáratnak tartom a 2003-ast. A napsütéses órák száma szinte megegyezett a 2000-essel, ugyanakkor dupla mennyiségű, mintegy 600 mm csapadék is esett. Talán ennek, valamint a szüret időpontjának tudatos megválasztásának köszönhetően ez lett a legsúlyosabb és legmarkánsabb Kopárom. A fajtaösszetételen nem változtattam: továbbra is cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása ez a bor. A szőlőt a különleges évjáratnak köszönhetően rendkívül korán, már augusztus végén, csúcsérettségük idején leszüretelhettük. Az erjedés fakádakban és acéltartályokban történt, amit 19 hónapig tartó, 80%-ban magyar, 20%-ban francia, új, első töltésű, égetett fahordókban való érlelés követett.