busbalazs.hu

Oremus Mandolás Furmint 2005 Tokaj

clip_image002_0008Az Oremus Mandolás 2005 még nem az út vége. Az Oremus száraz bora a több száz éves borkészítési hagyományokat igyekszik összehangolni a piaci elvárásokkal. Lényeges eleme a seprűn érlelés, mely Tokaj-Hegyalján évszázados gyakorlat.  A seprű felkeverése ezzel szemben korszerű mozzanat. Bacsóék óriási jelentőséget tulajdonítanak ennek az első hallásra oly egyszerűnek tűnő borászati beavatkozásnak. A finom élesztősejteket, amelyek az erjedés befejezésekor már elhaltak, nem engedik leülepedni a hordó aljára, ezzel gazdagítva a bor aromavilágát, duplájára nyújtva az ízérzetet, és építve a struktúrát. Közben egy pillanatra se felejtsük el, hogy olyan furmintról beszélünk, amely túlnyomórészt kötött agyagtalajon, obszidián szemcsékben gazdag riolit alapkőzetről származik. Az összetett struktúrájú vulkáni talaj minerális elemekkel tankolja fel a szőlőfürtöket. A bort helyi kádárok által készített szerednyei újhordóban erjesztik, majd hat hónapig érlelik. Az utóbbi két-három évben tovább finomították a fa jelenlétét, amely a palackos érlelés során egyre inkább háttérbe húzódik, és átadja helyét az ásványi jellegnek. Ma már csak a tétel harmada erjed ki újfában, egyharmada egyéves, egyharmada pedig kétéves hordóban érik. Elegáns, nagy bor, amely képes felvenni a versenyt a világ legnépszerűbb chardonnay-ival.