busbalazs.hu

Szepsy Cuvée 2003 Tokaj

clip_image002_0007Szepsy István: Testesebb, robusztusabb, teltebb, mint a 2002-es. A szamorodnihoz képest pedig az a különbség, hogy a cuvée-be mindeddig még aszúsabb, még szebb hordók tételei kerültek, plusz a muskotály is feldobja, vonzóbbá teszi. A muskotály fontos fajtája Tokajnak. A szamorodninak más a struktúrája, alacsonyabb a cukortartalma, magasabb az alkohol aránya, a muskotály hiánya miatt jobban iható. A cuvée talán alkalmibb, ünnepibb bor, mint a szamorodni.
A cuvée esetében nem válogatunk minden bogyót külön, hanem csak aszús fürtöket használunk, de ha nem elég, akkor teszünk hozzá aszúszemeket is. Az aszú lassabban erjed, és a lassú erjedés során sokkal több glicerin képződik benne mint a cuvée-ben.