Interjú (2005)

Bús Balázs, 39 éves nős egy gyermek édesapja, a III. kerületi Fidesz elnöke 2000 óta, és 3 éve Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere. Mióta politizálsz, hogyan kerültél a Fideszbe?

Még 1988-ban, az un. hőskorban léptem be a Fideszbe az első kongresszuson a Jurta színházba. Elég izgalmas volt akkor a közélet, és számomra nagyon nagy élmény volt megtapasztalni a szabadságot, hogy kimondhattunk olyan dolgokat, melyeket addig a szüleink csak suttogva meséltek, vagy kizárólag a Szabad Európa rádióban hallhattunk. A kezdeti Fidesz rendkívül sokszínű volt, de azt kell mondanom, hogy nagyon sok tehetséges ember fordult meg akkor közöttünk, akikből többen később bár eltávolodtak a politikától, de mégis a saját területükön sikeresek lettek.

Az akkori Fidesz liberális volt, azóta igen sokat változott.

Az akkori Fideszbe is megvolt a jelenlegi Fidesz, de nem az volt hangsúlyos. Akkor is sok olyan politikus vett részt a Fideszben akik keresztény-konzervativ érékeket vallottak, és fontosnak tartották a nemzeti kérdéseket. Tirts Tamás, Német Zsolt, Sasvári Szilárd, Balogh Zoltán, Topolánszky Ákos és még sokan mások akkor is ugyanazt mondták mint ma. Ahogy a fiataloknak a családalapításkor és később egyre fontosabbak lesznek a szülőktől kapott minták és értékek, úgy nőtt fel és változott a Fidesz is, de ez természetes folyamat volt, és örülök, hogy így történt. Személy szerint én a 11. kerületi csoport egyik alapítója voltam, és mi szerveztük meg az első biciklis tüntetést, majd 89-ben a Román Nagykövetség előtt az első gyertyás virrasztást Tőkés László érdekében. Ez még a Hősök terei rendezvény előtt volt. Elindult a Bálványosi és felvidéki tábor, megalakult a Pro-Minoritate Alapítvány. Szóval ez is benne volt az akkori Fideszbe, nem csak a liberalizmus és a narancs – klub hálózat.

Közben elvégezted a Gyógypedagógia Főiskolán a szociális munkás szakot. Mért ezt választottad?

Elég kalandosan kerültem oda, de nagyon örülök, hogy így történt. 84-ben végeztem a szentendrei Ferenceseknél, és amit tőlük kaptam az egy egész életre szólt. Később az esztergomi Papnevelő és Hittudományi Főiskola hallgatója voltam a kötelező katonai szolgálat letöltése után, de elég hamar rájöttem, hogy a családról nem szeretnék lemondani, így kerültem Békásmegyerre, ahol általános iskolában tanítottam. Mindig is a szociális kérdések voltak fontosak, az utcán élő fiatalok problémái, biztos vagyok benne, hogy ezért is ezt a szakot választottam, és örülök, hogy azóta is ezekkel e kérdésekkel foglalkozhatok. A Főiskola mellet dolgoztam családsegítőként a SZETA-ban, Újpesten és Ferencvárosban, végeztem kutatásokat, majd később a díjhátralékosság kezelésére létrehoztuk a Sziszifusz Szociális Alapítvány. Mivel 90-ben kezdtem a főiskolát, melyen először indult el Magyarországon ez a szak – hisz tudjuk 89-ig nem voltak szociális problémák a hivatalos verzió szerint – így 90-ben nem vállaltam politikai szereplést, nem is indultam el az önkormányzati választásokon. Később 93-ban hívtak a fővárosi fideszesek, hogy a szociális kérdésekkel foglalkozzam és legyek a Szociális és Lakásgazdálkodási Bizottság szakértője. Így onnantól egészen 2003-ig ebben a bizottságban dolgoztam, valamint e mellet elkezdtem a civil ügyekkel is foglalkozni.

98-ban a Fidesz megnyerte a parlamenti választásokat, hozott ez változásokat az életedben?

Hogyne, de egy kicsit korábbról kell ezt is kezdenem. Még 96-ban elindult a szociálpolitikai kabinet, melynek tagja voltam, és többed magammal kidolgoztuk a Fidesz családpolitikai koncepcióját. Mikor megnyertük a választásokat és Orbán Viktor miniszterelnök úr felkérte Harrach Pétert a szociális tárca irányítására, a Péter minket kért meg, hogy írjuk meg a kormányprogram szociális részét, amit megtettünk. Elég rövid idő volt rá. Később a miniszteri kabinetben dolgoztunk. Viszont szinte ezzel egy időben alakult a kerületi Fidesz is újra és mivel 96-ban költöztem feleségemmel Békásmegyerre, így megkeresett Gyürk András, hogy jöjjek a helyi fideszbe. Szívesen tettem, hiszen egy nagyon jó csapat alakult ki itt, többen régi ferencesek is voltak, és szinte mindannyian elindultunk 98-ban az önkormányzati választásokon. Sikerült a 12-es körzetben egyéni választást nyernem, úgy, hogy közben – a többiekkel ellentétben egyedül nekem – MDF-es ellenfelem is volt. 99-ben egyik képviselőtársunk és barátunk Amerikába ment továbbtanulni, és a többiek javaslatára én lettem a helyi frakció vezetője, majd a helyi Fidesz elnöke is. Azt lehet mondani, hogy mindannyian a nulláról kezdtünk építkezni, hisz 98 előtt egy képviselője volt a fidesznek, a korábbi székházat elvitték (lenyúlták) az SZDSZ-be távozott fideszesek. Bár kisebbségben voltunk, sok mindent elértünk, melyre ma is büszkék lehetünk. Csak felsorolásszerűen említeném az iskolák örzés-védését, a Békás-busz elindítását, Máltai játszóterek építését, melyhez a források egy részét a Szociális és Családügyi Minisztérium biztosította…

Biztosan nem véletlenül.

Mivel egyszerre két helyen voltam, így két helyen tudtam lobbizni. Mi igazából még több játszóteret szerettünk volna, de az időnkből ennyire futotta. A Derűs Alkony Gondozóház bővítését is minisztériumi és fővárosi pénzből tudtuk megoldani, de több olyan civil szervezet támogatására nyílt mód, akik korábban nem kaptak itt semmiféle támogatást, mégis a nemzeti oldal szempontjából fontosak. Miközben a testületből két szocialista politikus is letartoztatásba került, a mi frakciónk megőrizte az egységét és még bővülni is tudott.

2002-ben a Fidesz elvesztette a választásokat, majd jelentős átalakuláson ment át a Fidesz, pártból szövetséggé vált. Hogyan érintett ez benneteket.

Azt gondolom, hogy nagyon szerencsétlen volt ez a kormányváltás az ország szempontjából, hisz 98-ban elindult egy építkezés, az ország erőre kapott, kilábaltunk a Bokros csomagból. Tudjuk, hogy romboni mindig könnyebb, épp ezért lesz nehéz újra pótolni és megerősíteni a megszakított folyamatokat, a megszüntettet vagy elsorvasztott intézményeket. Ilyen szempontból mindannyian nehezen viseltük el az elvesztett választásokat.

Sokan azt mondják, hogy a Fidesz szervezetileg nem volt felkészülve a szocialisták újszerű kampányára. Hogy voltatok ti?

Lehet, hogy igazuk van, és sok esetben így is volt. Viszont anélkül, hogy túl szépíteném a helyzetet, a helyi Fidesz elnökségem kezdete óta nyitott szervezet volt, az irodában folyamatos nyitva tartást biztosítottunk, aki szeretett volna beléphetett hozzánk, nem voltunk zárt szervezet több más kerületi fidesz szervezettel ellentétben. Létrehoztunk intézményeket, szervezeteket, melyek segítik munkánkat, ilyen a Filmklub és a Civis Egyesület. A polgári körök létrejöttét örömmel vettük, hisz az első összejövetel nálunk volt, de kiderült hamar, hogy kicsi az iroda, és elmentünk a Rozmaring vendéglőbe. Azóta is ott vagyunk, néha kicsi a hely, de elmondhatom, hogy nálunk nem volt, és most sincs konfliktus a polgári körök és a fidesz között. Segítjük egymást, mert szükségünk van egymásra, ahogy Óbudának meg szüksége van a polgári oldalra és mindannyiunkra.
Sok olyat csináltunk már a kampányban is a magunk ötleteire építve, melyeket később a nagy Fidesz is mondott, hogy szükséges a jó működéshez. Nekünk nem volt új, mert sokszor időben már előbbre jártunk a szervezetfejlesztésben. Egyébként a tanulmányaim egyik fő iránya volt a főiskolán a szervezetszociológia, szervezetfejlesztés, közösségépítés. Nem véletlen, hogy 99-ben a CTF (Civil Társadalom Fejlesztése Alapítvány) felkért a Phare által finanszírozott „HÍD a szektorok között” elnevezésű projektbe szakértőnek, de dolgozhattam a parlamenti Társadalmi Kapcsolatok Bizottságnál is.
Szóval talán ezért is volt lehetséges, hogy bár az önkormányzati választáson katasztrofális vereséget szenvedtünk az egyéni körzetekben, mégis a képviselők számát tekintve megőriztük a korábbi eredményeinket, a polgármestert továbbra is Tarlós Istvánnak hívják, és nem sikerült a szocialistáknak nagyobb teret nyerni.

Alpolgármester lettél, és ha jól tudom te vagy a fidesz első alpolgármestere Óbudán, milyen területeket felügyelsz?

Természetesen a szociális területet, mely a legközelebb áll hozzám, de mellette megkaptam a civil-ifjúsági és sport, valamint a kulturális ügyek felügyeletét is. A szociális ügyek felügyelete egyébként ebben a kerületben szerintem stratégiai kérdés, így is álltunk hozzá, már 98-óta. Azt mondhatom, hogy elsősorban a 2002-es elvesztett választás, majd most a népszavazás is azt erősítette meg a fidesz felső vezetésében is, hogy a szociális kérdés a választások megnyerése szempontjából elsődleges kérdéssé vált. Óbuda szociológia és választási szempontból nem budai kerület, sokkal inkább a pesti kerületek sajátosságait mutatja, ezért is fontos a szociális kérdés.
Egyébként Óbudán – ez országosan valamint szakmailag is elismert- , a legjobb és legkorszerűbb szociális intézményrendszert építettünk fel. Ennek megőrzése és ha lehetséges minimális fejlesztése a legfontosabb, akkor, amikor kormányzati szinten hihetetlen nyomás nehezedik az önkormányzatokra a szolgáltatások szűkítése irányába. Bár „nagy a jólét” a valóságban a forrásokat elvonják, és a polgárokat egyre inkább nyomják a szociális ellátások, segélyek irányába, melyekkel egyre nehezebben küzdenek meg az önkormányzatok. A szocialisták tévé – és segélyfüggővé teszik a lakosokat, mert ez biztosítja nekik a hatalmon maradást. Ez a modern paternalizmus.

Kulturális területtel korábban nem foglalkoztál…

De, mint politikus persze mindenhez értek. De félre a tréfával, azért mert nem foglalkoztam, nem jelenti azt, hogy nem érdekel, és hogy ne lennének elképzeléseim, vagy akár eredményeim. Sikerült elérni, hogy az Óbudai Nyár egyre színvonalasabb rendezvény legyen, és országos szinten is jegyezzék. A finanszírozásánál megoldottuk, hogy ne legyen a költségvetés elfogadásának kitéve a program szervezése, mert áprilisban már nem lehet nyári programok szervezését elkezdeni. A Banán Klubot átalakítottuk, most már Csillaghegyi Közösségi Háznak hívják, megszűntek az alternatív koncertek, és visszakapták a környékbeliek, illetve a csillaghegyi családok maguknak. Szeretnénk a kertjében játszóteret kialakítani szintén a családi programok erősítése érdekében. Egyébként szabadidőmben a legszívesebben olvasok vagy zenét hallgatok, nagyon szeretem a magyar irodalom 100 évvel ezelőtti szakaszát.

Kik a kedvenceid?

Az írók közül Krúdy, Márai, Csáth Géza, Szerb Antal, Molnár Ferenc, Kós Károly, Hamvas Béla a költök közül Ady, Kosztolányi, Pilinszky. Szeretem még Dosztojevszkijt és Hrabalt. Egyébként, ha irodalomról vagy zenéről van szó, akkor mindenevő vagyok. Korszakokból a századelő a kedvencem, ahogy stílusban a szecesszió, vagy az art-deco. Zenében a magyar népzene és a jazz, de az utóbbi időben a kubai és dél-amerikai zenét is szívesen hallgatom.

Térjünk vissza a politikai területre, tavaly Orbán Viktor a 4-es választókerület elnökének jelölt.

Nagy megtiszteltetés természetesen, de ugyanakkora felelősség és nehézség is. Tudvalevő, hogy korábban a jobboldal itt nem nyert választásokat, és itt található az ország egyik legnagyobb lakótelepe, a békásmegyeri. Véleményem szerint a lakótelepet kell elsősorban megnyerni, ha ez sikerül, akkor talán a körzet is hozható. Múlt év végén megalakult a Békásmegyeri Lakótelepi Egyesület, ennek elnökévé választottak. A legfontosabb, hogy napi szinten legyünk jelen a lakótelepen, de Orbán Viktor is ezt hangsúlyozta ki a legutóbbi országértékelő beszédében. A múlt évben mindkét választáson a jobboldal jobb eredményt ért el a szocialistákkal szemben ebben a körzetben, de a parlamenti és önkormányzati választásokon a liberálisok mindig a szocialistákkal együtt indultak és mindig összeborultak, jövőre sem lesz ez másképp. Ezzel is számolni kell ebben a körzetben. Érdekes egyébként, hogy a sikeres európai parlamenti választások után, hogyan erősödtek fel a támadások személyem ellen, mint a kerületi fidesz elnöke ellen. Látható, hogy a szocialisták először kerültek Óbudán vesztes pozícióba és azonnal lejárató kampányokba kezdtek. Nem szabad megengedni, hogy ezek a baloldali hangok suttogó propagandaszerűen nálunk is megjelenjenek, bár voltak rá próbálkozások. A latinok azt mondták, hogy „Cui prodest?”, azaz kinek az érdeke, ezt kell ezekben az esetekben is nézni. Akik széthúzást akarnak nálunk szítani, azok a szocialisták érdekében tevékenykednek, és nincs helyük közöttünk.

Sokan kérdezik, hogy akkor két fidesz lesz-e a kerületben, mivel két választókerület van.

Ahogy korábban is egy fidesz volt a kerületben a jövőben sem lesz ez másként, mert bár a parlamenti választás szempontjából két körzet van, önkormányzati szempontból egy kerület van. Egyébként nekünk is könnyebbség volt, hogy korábban mindig csak a 4-es körzetben kampányoltunk a parlamenti választáson, hiszen a belső körzetben koalíciós társak indultak, és ott ők folytattak kampányt. Sikerült egy jó csapatot felépítenünk, nincs értelme szétszedni, hisz az önkormányzati választásra együtt kell indulnunk, és utána az önkormányzatban együtt kell dolgozni. A parlamenti kampányban lehet külön dolgozni, de a stratégiai kérdéseket közösen kell kidolgozni és megvalósítani. Közösen sok mindent elértünk, nem lenne értelme ezt veszni hagyni, de azt gondolom, hogy Orbán Viktor azért is választotta Óbudát országértékelése során, mert ezzel is elismerte azt a munkát, amit idáig végeztünk. Ez szól a helyi fidesznek és a helyi polgári köröknek is.

Ki lesz jövőre a fidesz polgármester jelöltje Óbudán?

Akinek a legnagyobb esélye van a győzelemre. Korábban már mondtam, hogy nem lesz könnyű a parlamenti választáson győzni, úgy az önkormányzati talán még nehezebb lesz, mivel az önkormányzati egyfordulós választás, azaz a pártok összezárnak, együttműködésre vannak ítélve. Ez a jobboldalon mindig nehezebb, mint a baloldalon. Nem szabad, hogy a szavazatok elaprózódjanak. De a kérdésre visszatérve, az utóbbi 7 év önkormányzati munka azt mutatja nekem, hogy a testületi többségnél még fontosabb a polgármesteri pozíció megszerzése. Nem szabad megengedni, hogy a baloldal Óbudán polgármesterséget nyerhessen.

Most alpolgármester vagy, ha úgy adódik, vállalnád?

Benne van a levegőben, és ismerem a legfrissebb kerületi kutatási adatokat is, melyek nem a személyem ellen szólnak. Mégis azt kell most mondanom, hogy elsősorban a parlamenti választásokat kell megnyerni mindkét óbudai körzetben és utána kell foglalkozni az önkormányzati választásokkal. Ha nem sikerülne 2006-ban a polgári fordulat akkor az önkormányzati választásokon sem várhatunk csodát. Egyébként személyemhez az önkormányzati politizálás áll közelebb, valahogy életszerűbb, ember közelibb.

Az utóbbi időben megint napirendre került az ügynökkérdés, bár Te még fiatal vagy, hogy érintett legyél.

Ennek ellenére 2002-ben felkerestem a Történeti Hivatalt, hogy őriznek-e rám vonatkozó dokumentumokat, és találtak. 1986-ban, mikor kispapként voltam katona Cegléden a III/IV-es ügyosztály két Napi Operativ Jelentést készített rólam. A szocializmusra veszélyes egyént könyvetek el, akinek a további megfigyelése kívánatos. Tudomásom szerint egyébként a leszerelésemkor a Honvédelmi Minisztérium nyomására az Egyházügyi Hivatal el szeretett volna távolítani Esztergomból, de akkor már ehhez nem volt elég erős a rendszer, a Szeminárium vezetése ellent állt. Egyébként meg azt gondolom, hogy aki önként beszervezett ügynök volt, aki a beszervező volt, és azok a párt és állami vezetők, akik erről tudtak, nem vállalhatnának közfunkciót, tisztségeket. Az adatokat nyilvánosságra kell hozni, és aki érintett volt, attól szépen el kell búcsúzni, függetlenül attól, hogy most esetleg fideszes, mszp-s vagy bármi más. Ezt a mocskot egyszer és mindenkorra le kell zárni.

Sokan úgy vélik, hogy csendes, halk szavú vagy, nem gátolja ez a politikai karrieredet?

Erre neveltek, és örülök, hogy nem azt mondják, hogy gátlástalan, mindenkin átgázoló vagyok, az nagyobb baj lenne. Egyébként talán pont ezért tudok sokakra odafigyelni, és sokakat meghallgatni, de erről már kevesebben beszélnek. Simon Weil, egy francia filozofus mondta, hogy az embereknek meleg csend kell és jeges tumultust kapnak. Én a magam részéről kerülöm a jeget is, a tumultust is, és ha módomban áll inkább a meleg csendet biztosítom az embereknek. Ennek ellenére ahogy van kialakult értékrendszerem és meggyőződésem úgy vannak nagyon határozott elképzeléseim az életben is, a politikában is, és természetesen Óbuda jövőjével kapcsolatban is. És idáig azért azt tapasztaltam, valamint az élet is azt igazolta vissza, hogy amit elképzeltem, az helyes volt.

Kívánjuk, hogy a jövőben is így legyen, sok sikert hozzá!

Köszönöm szépen.

Politikai tisztségek:

1999- óbudai fidesz elnök
2000-2002 fővárosi képviselő
1999 – budapesti választmány tag
2001- országos választmány tag
2002- alpolgármester
2003- önkormányzati tagozat bp-i alelnök
2004- 4-es OEVK elnök