"A személyes kapcsolatokban hiszek"

– Ön mikor áll rajtvonalhoz, hisz az ellenfelek plakátjai már hónapok óta kint vannak az utcán?

– Én nem most álltam rajtvonalhoz, hisz már 8 éve futok azon a pályán, ahol az óbudaiak és békásmegyeriek érdekében tevékenykedek képviselőtársaimmal együtt. Nekem nem most kellett letérdelnem a starthoz, de nekünk nincs is annyi pénzünk hogy egész nyáron óriásplakátokkal kampányoljunk. Szeptembertől azonban mi is erőteljesebb kampányba kezdünk, ahol elsősorban a személyes kapcsolatokra, a közvetlen találkozásokra helyezzük a hangsúlyt, és nem elvont vitatkozásokat szervezünk. A „Közel az emberekhez” szlogen nálunk valóság. Jómagam is 4 éve minden héten tartottam fogadóórát, mindig elérhető voltam, és ezen a jövőben sem kívánok változtatni.

– Van-e szükség változásra a városházán?

– Nyolc éve látom ennek az önkormányzatnak a működését, és úgy vélem, hogy a hatékonyságot lehet növelni, a szolgáltatói funkciót lehet erősíteni, de a kerületben kiváló szakemberek dolgoznak, akik nélkül nehéz lenne elképzelni a jövőbeni munkát. Az önkormányzat és hivatal egyik nagy problémája a lassú és igen gyakran túl bürokratikus ügyintézés. Ezen a jövőben mindenképpen és gyorsan változtatni szeretnék. A hivatali ügyintézés idejét minimum a felére kell csökkenteni, a felesleges iratpótlásokkal – amit a hivatal is be tud szerezni – nem az ügyfeleket kell terhelni. Szóval a szolgáltatói funkciót kívánom a jövőben erősíteni és remélem, hogy ennek a jövőben minden dolgozó meg is tud majd felelni. A politika és a pártok hivatali munkába történő beleszólását ellenzem, hisz ott elsősorban szakmai munkára van szükség, és a hivatalban dolgozóktól is elsősorban azt várom el, hogy a munkájukkal törődjenek.

– Pető György a Heti Válasz című újságban felajánlotta Önnek az alpolgármesterséget, ha nyer. Ön is hasonlóan tervezi?

– Érdekes volt ezt olvasni, főleg, hogy tudom, az általam felügyelt területeket egy szocialista képviselőjelöltnek is hasonlóképpen felajánlotta. Vagy neki nem mondott igazat, vagy az újságban mondott mást, de nem ez az érdekes, hanem az, hogy a szabaddemokraták által nem támogatott szocialista jelölt már posztokat ajándékoz, pedig még meg sem nyerte a választást., Az engem támogató polgári oldal, illetve én is azon leszek hogy erre ne is legyen lehetősége. Szerintem egyébként bármiféle pozíciókról történő javaslatot meg kell hogy előzzön a programok egyeztetése az óbudaiak érdekében, és aztán lehet szó másról is. Én együttműködésben gondolkodom, és nem személyzeti politikában.

– Csire János SZDSZ-es képviselő és alpolgármester kilépett pártjából és függetlenként indul. Mi erről a véleménye?

– Sok érdekességgel szolgál ez a választás Óbudán. Csire János kilépését az SZDSZ-ből megértem, és tisztelem is azokat, akik értékelven politizálnak. Azok az értékek, melyek Jánosnak fontosak, nekem ugyanúgy értékek, ezért a döntését – bár kockázatos – becsületesnek tartom. De egy ilyen döntésétől még senki nem lesz független. Azelmúlt időszakban gyakran felmerül a kérdés: mi az hogy függetlenség? Kitől, mitől független? Nekem vannak értékeim, vallásom Istenem és családom, és nekem az 1980-as években a kommunisták ügynökei sem tudták megmondani hogy mit tegyek. Én szabad ember vagyok, nős és nem független.
Az SZDSZ nem támogatja a szocialista polgármester-jelöltet, saját jelöltet nem indít, és a korábbi jelöltjük kilép a pártból és elindul. Maradjunk abban, hogy Csire János szabad demokrata politikus és polgármesterjelölt.

– Mindig is közbeszéd kérdése a női egyenjogúság. Hány női képviselőjelöltjük van

– A 21 önkormányzati képviselőjelöltünkből 8 hölgy indul, mely jól példázza a női politikát, illetve azt, hogy az esélyegyenlőségről nem beszélni, hanem képviselni kell. Szükség van a hölgyekre, és ehhez mi lehetőséget adunk. Az MSZP a 21-ből 2-ben állít hölgyet, az SZDSZ pedig a 21-ből egyben sem. Ezek a számok önmagukért beszélnek.
A Fidesz a legteljesebb polgári összefogásra törekszik Óbudán, ezért megállapodásokat kötött a polgári pártokkal és civil szervezetekkel. Érdekesség, hogy az SZDSZ nem támogatja az MSZP polgármester-jelöltjét, azaz a rendszerváltó elit szinte teljes egészében engem támogat, mely hatalmas erőt jelent, és Óbuda történetében is példátlan, hiszen korábban ilyen jellegű támogatást itt senki sem kapott. Örülök annak is, hogy Tarlós István polgármester is engem tart alkalmasnak a következő időszakban Óbuda polgármesterének.

-Néhány konkrét, lakosságot foglalkoztató kérdésre térve: hogyan lehetne optimálisan rendezni például a Mocsárosdűl területét?

– A jövő fontos kérdése lesz, hogy az egyre jobban felértékelődő Mocsárosdűlőn mit szeretnének a lakosok megvalósulni látni, illetve hogy mit engedélyezne a képviselő-testület? Arra a területre nem szabadna lakásokat építeni, közparkot kellene kialakítani, ahol a most meglévő védett növények is megmaradhatnának. Ez a város amúgy is adós a lakosság felé nagyobb zöldterületek létrehozásával, pihenésre alkalmas központokkal. Idáig senki nem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy Békásmegyer-Csillaghegy és Belső-Óbuda területe, Kaszásdűlő – Pók utcai lakótelep ne egymástól elszigetelt lakóhelyek, hanem egy élhető város szerves részei legyenek. Ezt kell a jövőben megteremteni, ehhez a Mocsárosdűlő kiválóan alkalmas lehet akkor, ha nem engedjük tönkretenni újabb lakásokkal és megacenterekkel.

– Óbudán egyre nagyobb gond a közlekedés. Mi lehet a megoldás ennek orvoslására?

– Észak-Buda közlekedés-fejlesztése 16 éves tartozása a fővárosnak a III. kerület felé. Szép és hangzatos tervek készültek idáig, de sajnos csak az agglomerációból a növekvő forgalmat érezzük. Örülök, hogy végre a Szentendrei és Bécsi út felújítása kapcsán történtek előrelépések, de ez már nem elég. A két Duna-hidat meg kell építeni úgy, hogy a 10-11-es utak közötti összeköttetés is biztosítva legyen. A Bécsi utat ki kell szélesíteni, az 1-es villamost az Esztergomi vasútvonalig meghosszabbítani, hogy ott átszállási lehetőséget biztosítsunk. A Békás buszt sűríteni célszerű, hisz igen nagy forgalmat bonyolít le, ahogy szükséges a P+R parkoló bővítése Békásmegyeren, illetve a külső Bécsi útnál újat kell létesíteni.

– Honlapja néhány hete busbalazs.hu – címen elérhető. Lesz blogja is?

– Nem, bár sokáig gondolkodtam rajta, de úgy érzem, hogy naplót magának írja az ember, és ha van irodalmi értéke is, talán a halála után szélesebb közeg is elolvashatja. Mint politikus érzem, hogy nehéz megmutatni az embereknek, hogy milyen is vagyok valójában, hogy érzek, mit gondolok, milyen film tetszik, és a többi. De a blog erre nem jó. A blog csak eszköz, hogy a politikus olyan képet hazudjon magáról, mely köszönő viszonyban sincs önmagával. Egy hamis tükör, és mivel én kevésbé érzem magam exhibicionistának, ezzel az eszközzel nem fogok élni. Ahogy idáig nyitva volt az ajtóm az önkormányzatban bárki előtt, úgy a jövőben is így lesz. Be lehet jönni, és meg lehet kérdezni akár a véleményemet is. Szóval a személyes kapcsolatban hiszek, és a személyes tapasztalatokban. A személytelenség a modern világ legrosszabb iránya, mely tönkre tesz mindent.

– Miért a zöld színt választották a kampányhoz?

– Ha röviden akarnék válaszolni, azt mondanám, hogy azért, mert a kedvenc színem. De jelenti az életet, a környezetvédelmet, az erőt, a vidámságot és a fiatalságot is. Azt szokták mondani, hogy gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan. Számomra a környezetvédelem rendkívül fontos, de mint várospolitikus úgy vélem, hogy ez csak felelős környezetvédelem lehet. Az egyensúlyt meg kell találni a fejlődés és az értékvédelem között. Görög tanárom mondta annak idején, hogy a „tisztes mérték” legyen a vezérlőelvünk, mint a régi görögöknek, azaz a szélsőségek között a középpontot kell megtalálni, erre kell törekednünk, hogy harmóniában lehessen a környezetünkkel is élni. A környezetünket, melyben élünk, szeretnünk és védenünk kell, olyanná alakítani, ahol jó élni, jó lakni. A tereinket birtokba kell vennünk, ahol élni és beszélgetni lehet. A történelmi Fő teret nem parkolónak kell használni, mert ez bűn. Senki nem piszkít a saját lakásába, ez pedig mégis olyan. És ne mondják nekem, hogy az esküvők miatt nem lehet a Fő teret lezárni. Körül kell nézni más városokban, máshol is meg lehetett oldani, csak akarni kellett volna. Szóval ezt a kérdést is rendezni fogjuk, hogy Óbuda valóban lakható és szerethető város legyen. A legérdekesebb egyébként ebben a kampányban, hogy minden polgármester-jelölt azt mondja, hogy a tereket adjuk vissza a lakóknak, a főtér legyen szép, és meg kell nézni, hogy a szolgálati autóikkal hol parkolnak. A hitelesség nem az erőssége a baloldali jelölteknek. Én a saját autómmal évek óta nem parkolok a térre.

– Véleménye szerint mi lehet a megoldás a parkolási gondokra?

– Sokáig éltem és dolgoztam is Békásmegyeren, így tudom, természetesen nemcsak ott, hanem a többi lakótelepen is, hogy amikor építették ezeket a házakat, nem számoltak a motorizáció ilyen mértékű fejlődésével. Erre mindenféleképpen programot kell kidolgozni, és meg kell oldani a közlekedés és a parkolás kérdését is. Nonszensz, hogy lakótelepi utcán nem lehet gyerekekkel sétálni, mert félő, hogy elütik az embert. De jogos elvárás, hogy biztonságosan lehessen parkolni is.

– Mi az álláspontja a közigazgatás reformjáról?

– A közigazgatási reform kapcsán sokféle elképzelés forog, de én azt látom, hogy a lakosság elsősorban a helyi, kerületi önkormányzatot keresi fel ügyes bajos dolgaival, sőt még olyan ügyekben is, melyek a fővárosi önkormányzat kompetenciájába tartoznak. Mégis, a problémákat mi itt helyben jobban ismerjük, mint a Városház utcában, így én inkább a helyi önkormányzatokat erősíteném, a fővárosi önkormányzat szerepét erősen csökkentve vagy megszüntetve. A közmű vállalatokat, cégeket a kerületek közösen is tudnák működtetni, hiszen erre is van példa Európában. A Fővárosi Önkormányzat egy vízfej, amely lassan és nehézkesen reagál helyi, például közlekedési problémákra. A főváros a forrásokat diktatórikusan és a kerületeket megosztva, ellentéteket szítva osztja el. Az általam is vallott szubszidiaritás elve azt mondja, hogy amit alsóbb, helyi szinten lehetséges, azt ott kell megoldani. Csak amire ott nincs mód, azt kell magasabb szintre emelni. Ennek megfelelően a helyi adóbevételeket is így kellene kezelni. Az adóbevételekből a kötelező állami feladatokat száz százalékban kellene finanszírozni, csak az e feletti adóbevételeket vonná el és használná fel az állam az én elképzeléseimben. De még ma is fordítva ülünk a lovon.

– Mit tart a városrész fő vonzerejének? Mely területekben lát kiaknázatlan lehetőséget?

A kerületünk erőssége a jó fekvése, Duna partja, hegyei, történelmi múltja, kulturális intézményei, vendéglátása. Ez az, amit idáig nem igen használtunk ki, nem koordináltuk, pedig mind a turizmusban dolgozók, mind a látogatók részéről erre nagy az igény és a kerület anyagilag is profitálhat ebből. Komoly sporthagyományaink is vannak, azt megőrizni, erősíteni a mi feladatunk. Szomorú, de nálunk jóval kisebb települések is rendelkeznek uszodával sportcsarnokkal, mert éltek lehetőségeikkel. A főváros három strandot is működtet a kerületben, ebből kettő biztosan, de lehet hogy mindhárom veszteségesen működik. Miért? Mert nincs végiggondolva funkciójuk, igazából szezonális működésre álltak be. Az intézmények továbbfejlesztésében a kerület is szívesen részt venne, mivel elsősorban III. kerületiek használják, nekünk érdekünk, hogy ezek jól működjenek.

– Milyennek tartja a polgári összefogás képviselő-jelöltjeinek, illetve saját esélyét az önkormányzati választásokon?

A baloldali jelöltek számtalan ígéretet tettek már, de elegendő csak a parlamenti kampányra gondolni, az ígéreteikre, majd a választás utáni kormánydöntésekre és a Gyurcsány-csomagra. Ha nagyon finoman fogalmazok, akkor azt kell mondanom, hogy nem mondtak igazat, de a választópolgárok nálam erőteljesebben szokták megfogalmazni véleményüket. Most megint jönnek, hitegetnek, de – 1956 után szabadon – nyugodtan mondhatjuk, hogy a magukat baloldali politikusoknak kikiáltók hazudnak éjjel, hazudtak nappal. Nincs hitelük. Miért nem történt fejlődés 16 év alatt, hiszen a Fővárosi Önkormányzatban ugyanannak az MSZP – SZDSZ-nek a képviselői kormányoztak, akiknek a párttársai itt a kerületben is többségben voltak. Csak ígérgettek. Ezzel szemben én azt gondolom, hogy minket ítéljenek meg a tetteink alapján Képviselőtársaimmal nyolc éve dolgozunk a kerületi önkormányzatban teljes nyilvánosság mellet, és döntéseink, javaslataink mindig vállalhatóak voltak. Nem pártpolitikai alapon, hanem a kerületiek érdekeit szem előtt tartva dolgoztunk.