Interjú az Óbudai Monitor című újságnak

Ön szerint mit tart fontosabbnak a szavazópolgár: a jelölt személyét, avagy a mögötte álló pártot?

Alapjában véve optimista embernek tartom magam, ezért szeretem azt hinni, hogy a szavazópolgároknak a jelölt személye, a jelölt tettei a fontosak, az hogy valójában mit tett idáig, és nem az, hogy mit ígér, mit mond. Ráadásul be nem tartott ígéretekből elég sok van manapság. Sajnos a parlamenti választásnál nem a jelölt személye volt a fontos, hanem a jelölő párt. Remélem, az önkormányzati választásnál nem így történik és a jelöltekről más szempontok alapján döntenek majd.

A jelöltek programjai hol és mikor válnak elérhetővé a lakosság számára, s azoknak mik a főbb sarkkövei?

A polgári összefogás programja, mely egyben az én programom is, nemrégen készült el. Nyomtatott változatban megjelent a Családi lapban, illetve külön füzetben, de elérhető a honlapomon is (busbalazs.hu).
3 fő gondolat köré fűztük a programpontokat: folyamatosság, együttműködés és fejlődés. A jelenlegi gazdasági helyzetben a legfontosabb, hogy intézményeink és az önkormányzat működőképességét megőrizzük, a már bevált konszenzusos politikát folytatni lehessen, az idáig mellőzött vagy lehetőség hiányában elmaradt fejlesztéseket elvégezzük. Nagyon fontos, hogy polgárainknak a jövőben is biztonságot nyújtsunk a rosszul működő kormányzati politikával szemben.

Amennyiben Ön nyeri el a választók bizalmából a polgármesteri széket, mi lenne az első öt kiemelkedő jelentőségű lépése a kerületben?

Talán a legelső feladat lesz az önkormányzat ügyfélpolitikáján változtatni és a szolgáltató funkciókat erősíteni. Számtalan panasszal fordultak hozzám az utóbbi időben, és ezen azonnal változtatni kívánok. Átalakításra szorul a szociális támogató rendszer (pénzbeli ellátások) annak érdekében, hogy a Gyurcsány kormány intézkedései következtében a rászorulóknak segítséget adhassunk. Szükségesnek látom, hogy a Testületbe kerülő képviselőcsoportokkal közösen tudjuk megfogalmazni a következő évek legfontosabb céljait, fejlesztési lehetőségeit, azaz a különböző programokat egyeztetni lehessen. Szintén fontosnak érzem, hogy a közbiztonság területén előrelépések történjenek, a térfigyelő kamerákat a kerület fertőzöttebb területein működésbe hozzuk.

Milyen fővárosi vezetőt és összetételű közgyűlést szeretne látni esetleges beiktatása idején?

Természetesen Tarlós Istvánt látnám szívesen főpolgármesterként, hisz 8 éve ismerem és 4 éve közvetlenül is mellette dolgozom, így remélem, hogy a munkakapcsolatunk megmarad, és mint főpolgármester – aki ismeri is a kerület problémáit, és itt is él – talán több segítséget ad ennek a városrésznek, hiszen Óbudát 16 éve a főváros nem részesítette túl nagy figyelemben.
Bízom abban is, hogy polgári többség alakul ki a közgyűlésben, de a legfontosabb, hogy olyan fővárosi képviselőink legyenek, akik érzékenyek is a budapesti problémák iránt, és nem megosztásra, a kerületek egymás ellen uszítására törekednek, hanem együttműködésre.

Szükségesnek tartja-e és támogatná-e az M0-ás és Álomsziget projektet?

Nem csak az M0 és az Álomsziget a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy Óbudán két új Duna hídra van szükség úgy, hogy közben a 10 és 11 utakat is össze kell kötni. M0-ra szükség van, de az nonszensz, hogy egy várost elkerülő utat a városba terveznek, annak ellenére, hogy a lakók is, és az önkormányzat is más nyomvonalat javasol.
Az Álomsziget csak egy azok közül a fejlesztések közül, mely Óbuda jövőbeni arcát olyanná alakíthatja, mely szerintem is kívánatos. A kerület lehetősége elsősorban a turizmusra, a vendéglátásra, a sportra és a kulturális hagyományokra épülhet. Számtalan értékes része van a kerületnek (Római part, Hajógyári sziget, Mocsáros, Újlak, Gázgyár, Északi városkapu, Fő tér és környéke, Zichy kastély, Aquincum Múzeum), ezek összehangolt fejlesztése Budapest legvonzóbb kerületévé teheti a III. kerületet.

Milyen elképzelései vannak a Mocsárosról?

A jövő fontos kérdése lesz, hogy az egyre jobban felértékelődő Mocsárosdűlőn mit szeretnének a lakosok megvalósulni látni, illetve hogy mit engedélyezne a képviselő-testület. Arra a területre véleményem szerint nem szabadna lakásokat építeni, közparkot kellene kialakítani, ahol a most meglévő védett növények is megmaradhatnának. Ez a város amúgy is adós a lakosság felé nagyobb zöldterületek létrehozásával, pihenésre alkalmas központokkal. Idáig senki nem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy Békásmegyer-Csillaghegy és Belső-Óbuda területe, Kaszásdűlő – Pók utcai lakótelep ne egymástól elszigetelt lakóhelyek, hanem egy élhető város szerves részei legyenek. Szóval a Mocsárosdülőn egy új városközpontot lehetne kialakítani úgy, hogy közben a zöld területeket is megőrizzük.

Hogy látja a kerület úthálózatának állapotát?

Az elkezdett utak felújítását folytatni kívánjuk, de nem kampányszerűen, hanem szakszerűen. A ciklus végére a belterületi földeken levő földutakat szilárd burkolatra kell cserélni. Fontos, hogy tereinket visszaadjuk a gyalogosoknak, egyes helyeken sétálóutcákat kívánunk létrehozni (Újlak), de ugyanígy kell a járdaépítéseket is elkezdeni, valamint a bicikli úthálózattal is foglalkozni, fejleszteni. Személyesen örülök, hogy 16 év után a főváros végre foglakozott a Szentendrei és Bécsi úttal, de szükségesnek látom, hogy ezek a jövő évben is folytatódjon, hisz még számtalan fővárosi kezelésben levő út található Óbudán és Békásmegyeren.

Milyen a kapcsolata a helyi civil szervezetekkel?

4 éve Tarlós István polgármester megbízásából felügyelem a civil területet. Mindig is fontosnak tartottam a civil társadalmat, hisz magam is számtalan civil szervezetben dolgoztam (SZETA, Léthatáron Alapítvány, Twist Olivér Alapítvány, CTF) a 90-es évek második felében kutatást végeztem Budapest és a civil szervezetek kapcsolatáról, valamint több civil szervezet alapításában is részt vettem (Sziszifusz Szociális Alapítvány, Békásmegyeri Lakótelepi Egyesület). Szóval a civil világból érkeztem a politikába, és tudom, hogy milyen problémái vannak a civileknek, és hol tudunk segíteni nekik. A 4 év során civil referensi státust hoztunk létre a hivatalon belül, civil kerek asztalt és levelezőlistát működtetünk, valamint a pályázati lehetőségeket egyszerűbbé és átláthatóbbá kívántuk tenni. Sajnálom, hogy a politikai csatározás miatt ebben a ciklusban nem tudtam létrehozni a Civil Szolgáltató Irodát, – bár minden civil szervezet ezt támogatta – remélem erre a következő ciklusban lehetőségem lesz.

Milyen sajátos arcot kíván Óbudának kialakítani?

Nem kívánok én sajátos arcot adni, mert szerintem van már Óbudának sajátos arca, elindult a kerület egy fejlődési irányba, az én feladatom az lesz, hogy ezt felerősítsem, koordináljam, és ne engedjem, hogy a sorsunkról, jövőnkről ne mi, hanem befektetők és beruházók döntsenek. De ahogy korábban már mondtam, a jövőt én a turizmusban, vendéglátásban, sportlehetőségekben és kulturális létesítményekben látom, Gazdag lehetőségei vannak a kerületnek ezeket a fővárossal és a környező településekkel összhangban kívánom fejleszteni.

Egy erőskezű polgármester utódjaként milyen folytatást képzel el: langyos szinten tartást vagy erőteljes kiugrást?

Se langyos szinten tartást, se erőteljes kiugrást, mert nem szeretem a szélsőséges dolgokat. Az én vezérelvem a „tisztes mérték”, fenntartható fejlődés, működőképesség és együttműködés. Nehéz sokat ígérni egy olyan helyzetben, ahol mindenkinek összébb kell húznia magát, de koromnál fogva is (40) sok elképzelésem és tervem van, melyet az óbudaiakkal együtt szeretnék a jövőben a kerületért megvalósítani. Ehhez kérném mindenki segítségét, nem csak október 1-jén, de utána is.

Az interjú az Óbudai Monitor című újságnak készült.