Beszélgetés Bús Balázs polgármesterrel ünnepről, munkáról

Narancsillatú karácsonyok, szigorú költségvetés

Eseményekben, fordulatokban bővelkedő év végén, nehéz esztendő előtt, advent második hetében ültünk le egy kötetlenebb beszélgetésre Bús Balázs polgármesterrel, akit az erőt próbáló időszakról kérdeztünk.

– Kemény munkában, feladatokban bővelkedett ez az év Ön számára. Jut ideje, energiája az ünnepi készülődésre?

– Az advent számomra a várakozásról, az ünnepre való lelki ráhangolódásról szól. Idén ebből a szempontból valóban nehezebb dolgom van, hiszen rengeteg feladat áll még előttem, előttünk. Az advent és a karácsony számomra azt jelenti, hogy nem vagyunk egyedül, még akkor sem, ha esetleg egyedül élünk, és ez nagyon fontos. Az advent és egy adventi vásár jó alkalom egy nagyobb közösség számára a találkozásokra, a karácsony pedig a családi együttlétre, az egymásra figyelésre.

– Mi jut eszébe első pillanatban a karácsonyról?

– Mindig a fenyő és a narancsillat. Aztán pillanatok gyerekkorom karácsonyairól. Szerettem korán kelni, hogy részt vehessek a Rorate miséken. Mindebből csak a jó érzés, a máshoz nem hasonlítható ünnepi hangulat maradt meg az emlékeimben. Karácsony napján délelőtt együtt díszítettük a fát a szüleimmel, majd este megnéztük a misztérium-játékot a templomban, és utána együtt ünnepelt a család.

– Év vége felé az ember általában mérleget von magában. Hogyan értékeli az eltelt-, és milyennek ítéli az Ön előtt álló időszakot?

– Nehéz évet tudhatunk magunk mögött. A két választás sok energiát vett ki mindannyiunkból, különösen azért mert rendkívül zaklatott körülmények között zajlottak. Más kerületektől és a fővárosi közgyűlésben tapasztaltaktól eltérően, Óbudán zökkenőmentes volt az önkormányzati választás utáni átmeneti időszak, a képviselő-testület és a hivatal munkatársainak együttműködő magatartásának köszönhetően. Szerencsésnek mondhatom magam, mivel Tarlós István volt polgármestertől egy jól működő hivatalt és egy jó állapotban lévő költségvetést vehettem át. Az általa megvalósított konszenzusos rendeletalkotást én is követendőnek tartom. Már javában tárgyalunk a jövő évi költségvetésről és előre látható, nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a forrásmegosztás megváltoztatása miatt min. 800 millió forinttal kevesebből kell gazdálkodnunk, mint az előző évben. Újabb nehézségek elé állítanak bennünket a kormány megszorító intézkedései, melyek elsősorban a panellakásokban élőket érintik hátrányosan a kerületben. Látható, hogy az elkövetkezendő két év hihetetlen terheket és gondokat ró a lakosságra. Fejlesztési elképzeléseinknek is határt szab majd a szigorúbb költségvetés.

– Egymást érték a kampányok ebben az évben és egy időközi választás még a jövő év elejére is jut. Miért tartja fontosnak, hogy az Óbudán élők ne viseltessenek közönyösen a politika iránt és a Polgári Összefogás jelöltjére szavazzanak?

– Úgy gondolom, hogy a polgári oldal eddig is bizonyított, a kiegyensúlyozottságot, stabilitást képviseljük. Ahhoz, hogy a kerület érdekében a legjobb döntéseket hozhassuk, szükségünk van arra, hogy a polgári oldal jelöltje, Laczkó Szilvia bejusson a képviselő-testületbe. Ezzel a már működő stabilitás tovább erősödne. Fontos, hogy a testületben a pártok konszenzusra jussanak a kerület életét meghatározó kérdésekben, de az is, hogy az önkormányzat a munkáját nyugodtan, botrányoktól mentesen tudja végezni. Tudom, hogy az elkezdett munkát a jövő évben tovább fogjuk folytatni, és ehhez kérem a kerület lakosaitól a további támogatást és bizalmat is.

Szeberényi Csilla