Borfalu 2009

Jó napot kívánok a borbarátoknak, és mindazoknak, akik megtiszteltek jelenlétükkel és eljöttek Óbudára a Borfalu háromnapos rendezvényére.

Azt a tényt, hogy évről évre, újra és újra összejönnek a bortermelők, bemutatva munkájuk gyümölcsét közönségüknek, nem lehet csupán a borkészítés kötelező részfeladatának – nevesül szimpla piaci hírverésnek tekinteni. Sokkal több annál. Mint ahogy a bor mértékletes fogyasztása is több a szomjúság csillapításánál. A mai seregszemle annak igazolása, hogy a nagy-, és országszerte ismert pincészetek mellett a kisebb, de valódi minőséget képviselő borász mestereknek is jut hely a nap alatt, hisz a magyar bor – ha gondos gazda ellenőrzi a folyamatokat – kitűnő itallá lesz a poharakban.

Már a reformkorban is fontos kérdés volt a császári udvarban a magyar bor. Ez olvasható egy korabeli feljegyzésben:

Rebellisek a magyarok, sok gond van velük, de a boruk kitűnő, s a birodalom gazdasági érdekei is azt kívánják, hogy a drága francia borok helyett olcsóbb magyar bor kerüljön az uralkodó asztalára. Ráadásul a magyarok arra is gondolhatnak: Bécs becsüli s megbecsüli a magyar értékeket, és mert sok a magyar bortermelő, a magyaroknak is érdekük, hogy barátságos viszonyban legyenek a borukat évről évre megvásárló Burggal. Ferenc császár 1804-ben törvényt is hozott: „Mától kezdve a császári asztalra semmiféle külföldi bort nem szabad tenni, mert a belföldi, különösen a magyar borok kitűnő minősége mindennemű külföldi bort nélkülözhetővé tesz.”

A különböző rendű és rangú bormustrák számomra azt bizonyítják, hogy Magyarország több mint negyven éves visszavonultság után ismét felkerült Európa borvidékeinek térképére. Ez pedig nem csak a borkultúra szenvedélyes képviselőinek örvendetes, hiszen a turizmus fellendítéséhez is hozzájárulhat egy-egy tájegységen, borvidéken.

Óbudán, Budapest Grinzingjében, – ahol a vendéglátás évszázados hagyományra tekint vissza – mindenki tudja, hogy a borban közösségformáló erő rejlik. Ezt az erőt lehet és kell kihasználnunk, baráti, családi kapcsolataink ápolásakor éppúgy, mint az adott település turisztikai, gasztronómiai fejlesztése során.

A Borfalu házigazdájaként, az előttünk álló hétvégére azt kívánom önöknek, hogy töltsék nálunk kellemesen és mértékletesen, a borokhoz ízletes kísérőket, a zenei programokhoz jó szórakozást mindannyiuknak.

Köszönöm a figyelmüket.