Budai Gyermekkórház

Tisztelt egybegyűltek!

Nem nevezhető örömtelinek az az ok, amiért ma a Budai Gyermekkórház elé jöttünk, amiért ide hívtuk Önöket. Mint arról nyilván értesültek, az országot irányító szocialista, szabaddemokrata kormány kórházak tucatjainak ellehetetlenítése mellett döntött. Ésszerű reformokat mi magunk is támogathatónak tartunk, azonban az egészségügyi miniszter ámokfutásához nem asszisztálhatunk. Rendkívül sajnálatos, hogy csupán Önök hallgatják meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata vezetőjének felvetéseit és kifogásait, erre a kormányzat soha nem mutatott fogadókészséget. De most nemcsak mint polgármester, hanem mint édesapa jelentem meg, akinek szintén ebben a kórházban gyógyították a gyermekét. Ezért most is köszönet és hála a kórház dolgozóinak.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Képviselőtestülete két alkalommal is egyhangúlag elfogadott határozatban-, pártállástól függetlenül hangsúlyozta: a Budai Gyermekkórház és a szent Margit Kórház további működtetése nélkülözhetetlen Óbuda-Békásmegyer lakosságának elvárható színvonalú egészségügyi ellátásához. Ennek ellenére a miniszteri javaslat fővárosi szószólója, Havas Szófia, szocialista politikus arra tett javaslatot, hogy a mögöttünk álló intézményben teljesen szűnjön meg a gyógyító tevékenység.

A miniszterelnök országértékelő beszédében úgy fogalmazott, hogy nem engedik meg az egészségügyi reformfolyamatok levezénylésekor megjelenő túlbuzgalmat. Ezt a párttársa önös érdekei által vezérelt döntést vajon minek nevezné a „bátor hazafi”?  Itt szeretném jelezni, hogy kerületünk – a többi budai kerülethez hasonlóan, már az elmúlt években is anyagi terheket is vállalt azért, hogy a gyermekek számára a legmegfelelőbb egészségügyi ellátást biztosithassunk Budán. Tettük ezt akkor is a fővárosi önkormányzat helyett.

Hogy mindenki számára világos legyen, a Budai Gyermekkórház bezárásával 82 ezer gyermek ellátását bizonytalanítja el most a kormányzat. Eddig a fekvőbeteg-ellátásban a betegek 60-62%-a a kötelező ellátási területéről, a betegek további 38-40%-a a budapesti pesti oldalról, Pest-megyéből, illetve az országból egyéb területeiről érkezett. Ezek a számok pedig azt bizonyítják, hogy a kórházban folyó szakmai tevékenység túllépte a közvetlen ellátási területet. A Budai Gyermekkórház működése az utóbbi évek romló finanszírozási körülményei ellenére is gazdaságos volt, szakmai tevékenysége a nyugat-európai szintet eléri, több szűkebb területen azt meg is haladta.

Erre az intézményre mindannyiunknak szüksége van. Aki ezt nem veszi észre, az alkalmatlan a magyar egészségügy vezető tisztségére. És aki nem látja, hogy a beosztott minisztere micsoda károkat okoz a magyar társadalomban, az úgyszintén alkalmatlan a feladatára, és a miniszterelnöki felelősség elől nem bújhat el.

Köszönöm, hogy meghallgattak.