Földes Andor emlékhangverseny

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Szeretettel köszöntöm Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében Mádl Dalma asszonyt, aki vállalta a fővédnökséget,
Marc-André Salamin svájci nagykövet Urat,
Ujfalussy József akadémikus Urat,
Falvai Sándor Urat, a Zeneakadémia volt rektorát,
Papp Béla ügyvezető Urat és Czövek Hajnalkát a Ringier Kiadó képviseletében,
Eösze László zenetörténész Urat,
A fellépést vállaló ifjú zongoraművészeket, akik a Földes Andor Emlékszoba javára a mai esten koncertet adnak és
Természetesen a Svájcból hazatérő Földes Lilit, aki híven képviseli férje szellemét, kötödését Óbudához.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves vendégeink!

Földes Andor így írt most megjelent Emlékeim című könyvében:

„Mint gyerek büszke voltam arra, hogy Budapest egyik legrégibb negyedében, Óbudán lakom. Óbudai polgár voltam, és ez a tudat kielégített. Határtalanul lelkes lokálpatrióta voltam. Amikor futballcsapatunk győzött, éreztem, hogy igazság történt, mert világos volt előttem, hogy a mi csapatunk a legjobb. Majdnem 18 éves voltam, amikor egyszerre ráébredtem arra, hogy én tulajdonképpen magyar vagyok. Óbudának 50 000 lakosa volt, és ez egy darabig kielégített, de egyszerre rájöttem arra, hogy én egy büszke nemzet fia is vagyok.
Magyarnak lenni számomra azt jelentette, hogy annak az országnak lehetek szerencsés polgára, amelyhez Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Petőfi, Madách, Ady Endre és Szinyei Merse Pál tartoztak. És amikor néhány évvel később Szent-Györgyi Albert a C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjat kapott, én is lázas örömmel ünnepeltem a tízmillió többi magyarral, hogy „végre ezt is elértük”.”

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kerületünk azon szülötteit, akik tudományos, vagy művészeti területen, vagy a sportban kimagasló, ország-világ számára sokat jelentő teljesítményt értek el számon kell tartanunk. Különösen akkor, ha ők maguk is fontosnak tartják szűkebb pátriájukat, a gyökereket.
Földes Andor Óbudáról, a Föld utcából indult a zenei világ meghódítására, s mint tudjuk az itt töltött gyermekévek egész életében meghatározóak voltak. Fontosnak tartotta magyarságát, s szűkebb pátriáját, Óbudát.

Földes Lili asszony férje szándékát követve, arra a tiszteletre méltó elhatározásra jutott, hogy az Óbudai Múzeumra, s így kerületünkre hagyja a világhírű zongoraművész életútját bemutató dokumentumokat. Ahhoz, hogy a Földes Andor Emlékszoba életre keljen, s fontos emlékhely legyen a nemzetközi kulturális életben, hallhatóvá és láthatóvá kell tenni  Földes Andor játékát. A 30 órányi hangkazetta és 3 órányi filmanyag digitális archiválásával létrehozható Földes Andor és Lili segítségével a muzsikáló múzeum. A kerületnek és az egész országnak  fontos, hogy legyen méltó Földes Andor Emlékszobája ….
Az Önkormányzat vállalta az Emlékszoba létrehozásának és fenntartásának anyagi terheit 1998-ban, de a fejlesztéshez külső segítségre is szükség van. Bízunk abban, hogy számos érdeklődőt vonz ennek a rendkívül gazdag zenei pályának és a Földes házaspár Európához és a nagyvilághoz kötődő szellemiségének a bemutatása.

Nagy örömünkre szolgál, ha a kerület kulturális intézményei összefognak és segítik egymást nemes kulturális vállalkozásaikban. Itt szeretném megköszönni az Óbudai Társaskörnek és az Óbudai Múzeumnak, valamint vezetőiknek Merényi Juditnak és Ujj Irisznek, hogy megszervezték ezt a mai jótékonysági Emlékhangversenyt, amelyhez Önöknek jó szórakozást kívánok.