Idősek tanácsa

Tisztelt Miniszter Asszony, kedves vendégeink!

„Az embereknek meleg csend kell, és jeges tumultust kapnak” mondta Simone Weil, francia filozófusnő. Milyen szép gondolat az, hogy meleg csend. Azt hiszem Önök is azért gyűlnek össze és tanácskoznak, majd teszik meg javaslataikat, hogy az idős korúaknak ezt a békés nyugalmat biztosítani lehessen. Itt Óbudán mi is ezért dolgozunk, ezért fejlesszük a szociális ellátórendszerünket.

Szeretettel köszöntöm Önöket itt Óbudán, a III. kerületben. Megtisztelő számunkra, hogy az Országos Idősügyi Tanács kerületünket választotta kihelyezett ülésének helyszínéül. Talán nem tűnik szerénytelenségnek, hogy ezt a megtiszteltetést annak köszönhetjük, hogy az országban, illetve a főváros kerületei között a szociális ellátásokat tekintve Óbuda előkelő helyet foglalt és foglal el.

A III. kerület az innovatív fejlesztésekben mindig élen járt, még akkor is, amikor kötelezően ellátandó feladataink növekednek, a hozzájuk rendelt állami források pedig csökkenek. Higgyék el, komoly erőfeszítéseket jelent számunkra, hogy a jól és értelmesen fejlesztett szolgáltatásaink színvonalát a már elért szinten tartani tudjuk egyre több helyi forrásból pótolva a hiányzó állami támogatást.
Az idősellátás különösen kiemelt területe önkormányzati feladatellátásnak még akkor is, ha ezzel természetesen nem hanyagolunk el egyéb korosztályokat, illetve ágazatokat sem.

A demográfiai jelenségek Óbudán is a Budapesti átlaghoz hasonlóak, látjuk és érzékeljük a növekedő igényeket az idősellátás területén is, de a mi lehetőségeink is végesek, állami segítség nélkül a további fejlesztések el fognak maradni, és a szolgáltatások területén is bekövetkezik az a szegregáció, mely az oktatás területén már jó ideje megjelent.

A magam és az Önkormányzat részéről is szeretnénk elkerülni az önkormányzati szegényellátás kontra piaci szolgáltatások képletet. Annak érdekében, hogy az idősebb korosztály életminőségén javíthassunk szükséges, hogy az önkormányzati feladatellátások kellő állami támogatást is kapjanak. Ehhez kérem az Önök segítségét is, mi helyben amit tudunk megteszünk.

A mai naphoz eredményes tanácskozást kívánok, érezzék jól magukat nálunk Óbudán