III. Óbudai Életmód és Sportnap

Jó napot kívánok mindenkinek, köszöntöm önöket / benneteket életmód és sportnapunkon!

Szerdán a magyar labdarúgó válogatott negyedik győzelmét is megszerezte a világbajnoki selejtezőn csoportjában. Az egész ország ünnepelt. A Puskás Ferenc stadiont a szeptemberi folytatás előtt 15 ezer férőhellyel bővíteni kell, tehát sportsikerekkel kikényszeríthető a fejlesztés.

Az eredmény és az intézkedés is azt jelzi, hogy hirtelen megnőtt az érdeklődés a labdarúgás iránt. Az azonban már kevéssé örvendetes, hogy a 10 millió szövetségi kapitány országában a sport iránti érdeklődés elsősorban a szurkolásban nyilvánul meg. Nagyon sokan munkába állásuk időszakában, 20, 26 évesen befejezik a rendszeres testmozgást, el-elmaradoznak az évtizedeket végigkísérő felejthetetlen grundfocizások, a kosarazás az iskolai tornatermekben. Az életmód átalakul, és szerencsésnek mondhatja magát az, akinek megadatik az úszás, vagy a munka világához jobban illeszkedő tenisz, esetleg fallabdázás. A többség számára azonban a testmozgás abban merül ki, hogy lemegy az újságárushoz egy Nemzeti Sportért.

Óbuda vezetése ezen szeretne változtatni, éppen ezért szervezünk olyan eseményeket, melyek az egészségesebb életmód melletti tudatos döntést ösztönzik. Puskás Ferenc szavai szerint A futballban a “ha” nem játszik. Persze számos kifogásunk lehet, hogy miért nem megyünk el futni hetente egy órát, miért gyújtunk cigarettára, miért eszünk nehéz, zsíros ételeket. Ha olcsóbb lenne a bio étel, ha több szabadidőnk lenne hét közben, ha a cigaretta nem oldaná a feszültésünket, és a sor hosszan folytatható.

A mai rendezvény szervezői arra vállalkoznak, hogy felvillantanak olyan sportolási, aktív időtöltési lehetőségeket, ami által már egész fiatal korban kialakulhat a testmozgás, a sportolás iránti érdeklődés Óbudán. Remélem, hogy a bemutatandó küzdő sportok túl azon, hogy kedvet csinálnak a gyerekeknek a mozgáshoz, hosszabb távon a szülők által jól ismert, felgyülemlett energiáik levezetésének is hasznos módja lehet. Noha a síszezon a vége felé közeledik; van-, sőt nyáron is lesz lehetőség a lesiklás gyakorlásához.

A mai program természetesen azokhoz is szól, akiknek már egészségük megtartása a legfontosabb életvezetési szempont. Őket tanácsadással is várják a szakemberek.

Elismerem, hogy belénk van oltva a testünk iránti gyöngédség; elismerem, hogy gyámságot gyakorolunk fölötte. Nem tagadom, hogy gondoznunk kell, de hogy szolgálnunk kellene, azt tagadom. Sok másnak lesz rabja ugyanis, aki testének rabja, túlságosan félti, és mindent hozzá viszonyít. Az ókori bölcs filozófus, Seneca előző szavaival buzdítok mindenkit arra, hogy testi egészségének érdekében terhelje szervezetét, mozgassa át ízületeit, és ismerje fel, a restség káros az egészségre.

Mindannyiuknak hasznos időtöltést kívánok kellemes kikapcsolódást a hétvégére!