Magyarázkodik a Pick, a párizsit Bús Balázs akarja pótolni - Magyar Hírlap, 2007. 12. 18.

Cáfolni igyekszik a Pick Szeged Zrt. és a tulajdonában lévő Délhús Rt., hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő akciójához csak tíz kiló párizsivéggel kívántak hozzájárulni. A szeretetszolgálat székhelyének otthont adó Óbuda-Békásmegyer polgármestere felajánlotta: megvásárolja a végek közti felvágottat.

Tegnap beszámoltunk arról: tíz kilogramm párizsivéget ajánlott fel a Pick Szeged Zrt. tulajdonában lévő Délhús Rt. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő akciójához. A Magyar Hírlap cikkében szerepelt az is, hogy Váradi Gáborral, a szeretetszolgálat adománygyűjtést végző munkatársával közölték: a “nagylelkű” adományért le kellene utazni Szegedre. A megalázó ajándékot a szervezet visszautasította, hiszen ekkora mennyiségű felvágotthoz néhány ezer forintért bárki hozzájuthat a boltokban, ráadásul a Budapest–Szeged út oda-vissza tetemes benzinköltséget is jelentett volna.
Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója közleményben reagált a szervezet felháborodására. Mint elmondta, sajnálatosnak tartja az esetet, amely szerinte valószínűleg félreértésből adódott. A cégvezető állította: ők a segélyszervezet külön kérésére tíz kilogramm teljes értékű felvágottat szándékoztak felajánlani, így teljesítve a szeretetszolgálat régiós munkatársainak kérését. Ez a mennyiség hatszáz darab szendvics elkészítéséhez elegendő alapanyag a cégvezető szerint. “Társaságunk nagyra tartja a karitatív szervezetek munkáját, és a társadalomért felelős vállalatként tevékenységünk során folyamatosan, az ünnepek előtt pedig különösen kiemelten kezeljük a nehéz sorú emberek megsegítését” – mondta a vezérigazgató. Kovács László ígéretet tett arra, hogy személyesen veszi fel a kapcsolatot a szeretetszolgálat vezetőjével, és mérlegeli a további segítségnyújtás lehetőségét.
A szegediek többsége lesújtó véleménnyel van a város emblematikus cégének felajánlásáról. Véleményük szerint rossz döntés született, hiszen a Picknek vagy nagyobb mennyiséggel kellett volna részt vennie az adakozásban, vagy udvariasan el kellett volna utasítania a felkérést.
Óbuda-Békásmegyer polgármesterét is felháborította a sértő adomány. “Az emberi méltóság védelmében fel kell emelnem a szavam. Saját jövedelmem terhére vállalom, hogy a felajánlott párizsivégek közé eső húsmennyiséget megvásárolom, és elszállítom a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megadott címre” – mondta Bús Balázs.