Vissza az aktív ágyakat a Szent Margit Kórházba!

Az egészségügyi reform kapcsán a Szent Margit Kórházban kialakult helyzetről, a rendőrség felelősségéről, az óbudai oktatási rendszer jövőjéről, az elszegényedő családokat támogató tervezett programcsomagról nyilatkozott lapunknak Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere.

A Margit kórházban a közelmúltban bekövetkezett haláleset kapcsán elmondta, már korábban felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy ennek az átgondolatlan reformnak mi lesz az eredménye. Jeleztük, hogy az ANTSZ által kiadott engedély jogszabálysértő, mert április 1-től, mert a gasztroenterológiai és a nefrológiai osztályon nem folyhat gyógyító tevékenység sebészeti háttér nélkül. A törvényes rend visszaállítása érdekében kezdeményeztem a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli összehívását – mondta.
Bús Balázs arra is rámutatott, elfogadhatatlan, hogy a III. kerületben és az agglomerációban élők sokkal rosszabb feltételekkel juthatnak egészségügyi ellátáshoz, mint a többi fővárosi lakos. Óbudáról és a környező településekről hat-hét kórházat kell felkeresniük az embereknek hosszú, költséges utat megtéve, ha különböző bajaikra gyógyulást keresnek. A János kórház alkalmatlan a megnövekedett betegforgalom ellátására, ezt a városházi döntéshozók is belátták. A jelen körülmények csupán arra alkalmasak, hogy elbizonytalanítsák a kórház vezetőit, az orvosokat és betegeket.
A polgármester meglepőnek nevezte, hogy a helyi szocialisták azzal vádolják a városrész vezetését, hogy az egészségügy és a kórház helyzetét politikai célokra kívánja kihasználni. Leszögezte: polgármesterként arra kapott felhatalmazást, – miként a testület tagjai is -, hogy a III. kerületiek javát szolgálja, törekedve a legmagasabb színvonalú ellátás, szolgáltatás biztosítására. Érintsen ez akár egészségügyi, oktatási vagy éppen szociális ágazatot. Érthetetlen, hogy aki itt, helyben egyetért a városrész vezetésével, az miért képvisel a Fővárosi Közgyűlésben vagy a Parlamentben ezzel ellentétes álláspontot.

A kerület közbiztonságával kapcsolatban úgy fogalmazott, a rendőrségnél a válság tünetei jelentkeznek. Óbudának olyan kerületi rendőrségre van szüksége, ami jól és hatékonyan működik, és elkerüli minden olyan vád, ami ma a rendőrséggel kapcsolatban megfogalmazódik. Eddig a III. kerületi rendőrség jól működött, ezért is támogatja az önkormányzat. Bús Balázs úgy látja, hogy az egyértelmű felelősségrendszer megteremtése érdekében a Belügyminisztériumot vissza kell állítani. Az állami vezetésnek, a belügyminiszternek személyében kell megmutatnia azt, hogy ebben az országban nem lehet következmények nélkül bármit megtenni. A bizalom visszaszerzését nevezte a legfontosabb feladatnak. Azt is helyteleníti, hogy kerületi rendőröket a város más pontjaira vezényelnek. Továbbgondolásra érdemesnek tartotta a városi rendőrség megteremtésének megfontolását. Ebben az esetben a kerületi kapitányság az önkormányzat irányítása alá tartozna.

Az oktatási intézmények jövőjéről szólva aláhúzta, nem tervezik a gimnáziumok átadását a Fővárosnak. Már eddig is túl sok kárt okozott azzal a fenntartó, hogy a három szakiskolához hozzányúlt a kerületben. Úgy látja, egy ilyen felelőtlen döntés könnyen az intézmények megszűntetéséhez vezethet. A jó nevű iskolákra a polgármester olyan hosszú távú befektetésként tekint, melyeket anyagi áldozatok árán is fenn kell tartani. Óbuda számára az lenne az előnyös, ha minél több szakiskola telepedne meg a kerületben, ezért is jelent problémát az, hogy a Főváros a szakképzés leépítéséről döntött, méghozzá úgy, hogy a kormányprogram épp a szakképzés fejlesztését ígérte. Az Óbudai, a Veres Péter és az Árpád Gimnázium az élvonalban van, az önkormányzat továbbra is finanszírozza magas színvonalú oktató-nevelő munkájukat. Fejleszteni kell a kormányprogramban szereplő szakképzéseket, mert ha az oktatás ezen igen fontos részét elhanyagolják, csökken a magyar munkaerőnek az Európai Unión belüli versenyképessége. Modern ismeretekkel rendelkező, szakképzett fiatalokat kell az iskolákból kibocsátani, ezért is támogatja az önkormányzat minden erejével a szakképzéseket, mint például a Kelta Vendéglátóipari Szakiskolát – mondta lapunknak a polgármester.
Kifejtette: a gyerekek nem lehetnek áldozatai a megszorításoknak, ezért a polgármesteri hivatal szakemberei programcsomagot dolgoznak ki olyan szolgáltatásokra, melyekkel elérhetők, hogy a családok ne szakadjanak le. Szélesítik az ösztöndíjak igénylésének lehetőségét, bővítik a képzéseket és a játszótér-programot.

Végezetül a Római-parti gát ügyére tért rá, melynek felépítését már nyolc esztendeje szorgalmazzák Tarlós Istvánnal, Óbuda-Békásmegyer volt polgármesterével együtt. A dolog odáig jutott, hogy a főváros idei költségvetésében szerepel pénz a gát tervezésére. Budapestet már 17 éve MSZP-SZDSZ többségű közgyűlés irányítja, mégis csak most, a Fidesz frakció vezetőjének erőteljes fellépésére sikerült az óbudai gát kérdését kimozdítani a holtpontról.

Óbuda újság – 2007. 11.