Faluház – átadó ünnepség

Tisztelt miniszter úr, igazgató hölgyek és urak, kedves vendégeink!

A mai napon végéhez ért az ország legnagyobb lakóházának rekonstrukciója. A nagyberuházás az itt lakók számára komfortosabb körülményeket és nagyságrendileg kisebb közüzemi terheket jelent, számunkra-, az önkormányzat számára azonban ennél is többet. A fejlesztéssel ugyanis azt üzenjük mindazoknak, akik ismerik a klímaváltozás okozta kihívásokat, hogy az elvi elköteleződés mellett igenis képesek vagyunk gyakorlati lépéseket is tenni. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a koppenhágai klíma csúcs is jelezte, a környezetvédelmi célkitűzéseket senki sem vitatja, ám amikor komolyan zsebbe kell nyúlnia az érintetteknek, azonnal kiderül, mekkora a valódi tenni akarás.
Az itt látható megújult épület nemcsak színvilágában, hanem a szó átvitt értelmében is zöld, ami híven szimbolizálja, és messziről láthatóvá teszi a kerület környezetvédelemről alkotott elképzelését és irányultságát.
A „Faluház” program azért is példaértékű, mert a projektértéket alapul véve kijelenthetjük, még nem volt ilyen széleskörű összefogás egy korszerű technológia bevezetése érdekében. Mint azt önök is tudják, a kerületi önkormányzat és az Európai Unió pályázati forrásai mellett szükség volt a Panel Plusz Program-, illetve a társasház lakói által befizetett összegekre is. Arányát tekintve a társasházi önrész volt a legkisebb, mégis azt gondolom, ennek volt a legnagyobb jelentősége. Ismerve a mai időket jellemző, a bürokráciával és a politikával szemben megfogalmazott általános bizalmatlanságot – úgy gondolom, ez óriási siker. Ezért is szomorú, hogy van napjainkban olyan nagynevűnek mondott klímakutató, aki az elért eredmény kapcsán is csak nyafogni tud, nem örülni. Szerencsére a többség másként gondolkodik.
Az érvelés és meggyőzés kulcsfontosságú volt a megvalósítás érdekében, ebben pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett Puskás Péter alpolgármester és Réti Gyula, a ház közös képviselője. Mindkettőjüket köszönet illeti ezért.
Ugyanakkor azt sem hallgathatjuk el, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között a lakosság nem terhelhető tovább. Szinte a csodával határos, hogy sikerült a lakók több mint 80%-ának támogatását megszerezni, azaz elfogadtatni velük, hogy – ha más nem is – ez az a cél, melyre érdemes hitelt felvenni. Ehhez pedig tegyük azt is hozzá, hogy ez az a cél, melyre érdemes nagy összegű pályázati forrásokat is biztosítani, hiszen hiába a belátás és az elköteleződés, a szükséges források hiányában, maradt volna a pazarló energiafelhasználás és a magas káros-anyag kibocsájtás. Hogy ez sok helyen még ma így van – nos az nem a lakosságon kérhető számon. Mi mindenesetre bízunk abban, hogy az itt megvalósult példa – ha szabad így fogalmaznom, „ragadós” lesz.
Végezetül szeretném köszönetemet kifejezni mindazoknak, akik tevőlegesen részt vettek a munkálatokban, a tervezéstől a pályázatok lebonyolításán-, a finanszírozási háttér megteremtésén át egészen a kivitelezésig. Ez a nagyszerű összefogás példaértékű korszerűsítést tett lehetővé, melyre mindannyian méltán lehetünk büszkék.
Hiszem, hogy nemcsak Óbuda, de az egész ország akkor lehet sikeres, ha élni tud a kínálkozó lehetőségekkel.

Köszönöm a figyelmüket.