Civil és Nemzetiségi Nap – 2010

Tisztelt vendégeink, Hölgyeim és Uraim!

Idén, immáron harmadik alkalommal rendezzük meg a Civil és Nemzetiségi Napot a kerületünkben, tehát nem téved az, aki úgy gondolja, hogy igazi hagyományt teremtettünk. Különösen örvendetes, hogy eddig még soha nem látott számban ünnepelhetünk, miután összesen 59 szervezet jelezte részvételi szándékát.

A III. kerületben egyre több civil szervezet működik, s vannak igazán autentikus nemzetiségi, hagyományőrző egyesületek is, akik valódi értéket teremtenek. Azt hiszem, hogy a városrésznek nem csak fölülről irányított, nagy és látványos fejlesztésekre van szüksége, hanem azokra az alulról építkező kezdeményezésekre is, melyek helyi, akár lakóközösségi szintű igényeket elégítenek ki, vagy épp a nemzeti együvé tartozás élményét erősítik.

Nem kell részletesen ecsetelnem, hogy az egyesületek, melyek a sport, illetve tánc terén aktívan jelen vannak Óbuda-Békásmegyer életében, milyen fontos szerepet játszanak abban, hogy városrészünk Budapest legegészségesebb kerületévé válhasson. Köszönet illeti azonban azokat is, akik feladatuknak érzik, hogy a helyben lakó fiatalok számára olyan hasznos elfoglaltságot kínáljanak, mely megóvja őket az öncélú időtöltés pusztító veszélyeitől.

Az idősekért való civil tenni akarás ugyancsak találkozik az önkormányzat vezetése által is vallott alapértékekkel, a szolidaritással és az idősek iránti megbecsülés kifejezésével.

A mai napot az emeli a korábbi évek civil és kisebbségi ünnepei fölé, hogy most kerül első ízben átadásra az önkormányzat által alapított Év Civil Szervezete Díj.

Engedjék meg tehát, hogy elsőként gratuláljak a 2010-es év kitüntetettjének, a Braunhaxler Óbudai Német Hagyományokat Ápoló Egyesület minden tagjának. Az óbudai-, vagy ha úgy tetszik altofeni identitás részét képezi a nemzeti sokszínűség. Összekapcsolnak bennünket a múlt nehéz, olykor fájdalmas eseményei, ugyanakkor a jelenben már a hagyományos német nemzetiségi ünnepek vidámsága is.

Ich wünsche Ihnen viel Glück für die Zukunft, bewahren Sie Ihre Tradition, und seien Sie stolz darauf. Ich möchte mich bei Ihnen für die Arbeit Ihres Vereins bedanken.

Tisztelt meghívottak, kedves ünneplők, a Civil és Nemzetiségi Napot megnyitom.