Golf Akadémia szezonnyitó – 2011

Tisztelettel köszöntöm Önöket a Golf Akadémia szezonnyitóján!

Nemrég olvastam, s bevallom meglepett, hogy már majdnem 110 éve annak, hogy a budapesti Lóversenypályán Andrássy Géza gróf elütötte az első golflabdát Magyarországon. E sportág magyarországi eredete magyarázza, miért nevezik még ma is úri sportnak.

Szakmájukban sikeres, tehetős és mindezek mellett a tradicionális sportok mellett elkötelezetett emberek kedvtelése ez. Nem csoda tehát, ha ma még a golf csak a szerencsés kevesek kiváltsága. A golfpályákat látogatók száma természetesen nem vethető össze a labdarúgást klubszinten játszók tömegével, mégis annak örülnék, ha sikerülne a jelenleginél nagyobb népszerűséget szerezni e fehér sportnak. Ez ugyanis – ha nem is közvetlenül, de hozzávetőleges mutatója lehetne annak, hogy a környéken élők igényszintje emelkedik, nem mellesleg pedig egzisztenciális állapotuk javul. Azt hiszem, mindannyian ebben bízunk, ez a közös érdekünk.

A sportoláshoz, testmozgáshoz való viszony általános képet ad az egész ország közérzetéről, teljesítőképességéről. A magunk elé kitűzött távlati célok és ezek érdekében tett erőfeszítések önértékelésünk javításán túl, szűkebb-tágabb közösségünk javát is szolgálják. Bizonyosan testére és így egész személyére nézve tökéletesb ember az, ki több gimnasztikai ügyességgel bír – írja Széchenyi István.

A golf akadémia létrejötte egybevágott azzal a szándékunkkal, hogy itt, a kerületben minél több zöld területet óvjunk meg. Ennek egyik népszerű lehetősége a közpark funkció, azonban a sport célú hasznosítás legalább ilyen fontos. Másfelől a golf pálya jól beilleszthető a sportos Óbuda koncepcióba az eddigi úgynevezett úri sportoknak helyszínt biztosító, azaz a világversenyeknek helyt adó római teniszpálya-komplexum, vagy a jellegzetesen óbudai evezős sportok mellé. Jövőbeni terveik között szerepel, hogy a ma még elhanyagolt egykori bányaterületet is sport, vagy egyéb rekreációs tevékenységek színterévé tegyük.

A golfozás életforma is lehet, másképp fogalmazva magunkra „pazarolt” idő, amely azonban megtérül, ha arra gondolunk, hogy egy játék után a család vagy a kollégák egy új emberre ismerhetnek bennünk. Van, aki a kora reggeli úszásra esküszik, más a munkaidő utáni teniszre vagy squash-ra. Mi, óbudaiak szerencsések vagyunk, hogy már majd’ két éve a golfot is e lehetőségek között tudhatjuk. Az épített környezetet tekintve kerületünk talán legzöldebb területe ez, ahol a természet részének érezhetjük magunkat. Itt vagyunk a város felett, mégis közel az emberekhez.

Azt kívánom mindannyiuknak, hogy a nyár küszöbén használják ki mindazokat a lehetőségeket, amelyekre azt mondhatjuk, ezért érdemes élni. A gasztronómiai különlegességek, az egészségmegőrző tréningek, a kapcsolattartásra is alkalmat adó golf kipróbálása tegye láthatóvá önök számára is az élet szerethetőbb arcát.