50 éves a Meggyfa utcai óvoda – 2012

Tisztelt vendégek, tisztelt munkatársak!

Különös érzés, belegondolni abba, hogy amikor a Meggyfa utcai óvoda falai között 1962-ben megkezdődött a nevelő munka, az én generációm még meg sem született. Ahogy körülnézek a teremben, úgy látom, mások is legfeljebb növendékei lehettek volna az intézménynek.
Bizony sokan vannak ma is, akik szívesen gondolnak vissza azokra az évekre. A környéken még nem épültek fel a panelházak, a hétköznapok kiszámíthatóan követték egymást. Óbuda kisvárosias arcát mutatta felénk. Azt is hozzátehetjük, hogy a nyilvánvaló „rendszerhibák” ellenére a létbiztonság évei voltak ezek. Az MTV ekkor közvetíti elsőször a Ki mit tud? –ot, és ekkor alakul meg az Omega együttest is. Meghal Marilyn Monroe, a férfiakat viszont a chilei labdarúgó világbajnokság tartja izgalomban, ahol a magyarok kapuját a veterán Grosics Gyula védi. Biztosan minden családban van néhány kedves emlék ezekből az időkből, ám most inkább kanyarodjunk vissza az anyák és gyermekek világához.
Már az ötvenes évektől nagy számban jelentek meg a nők a munkahelyeken, s ez komoly igényt támasztott új óvodák építésére. A környéken élő óbudai szülők szerencsések lehettek, mivel ebben az időben alig tudott az új óvodák megnyitása iránti igénnyel lépést tartani az állam, illetve a kerületi tanács. Bár óvodák ekkor is épültek, csak később, a hetvenes évek közepén jött el az igazi áttörés, amikor megszülettek a Ratkó-gyerekek gyermekei.
A kimutatások szerint ma a megkérdezett a fiatal felnőtt párok két, esetenként három gyereket szeretnének világra hozni, ami arra utal, hogy alapvetően még mindig gyermekközpontú társadalomban élünk. Ugyanakkor a valóban megszülető gyermekek száma ettől jóval elmarad, a két szülőre átlagosan 1,3 gyermek jut. Népesedés-politikusok már kongatják a vészharangot, a kormány gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket vezet be. A másik oldalról nézve viszont az óvodás korú gyermekek elhelyezése az önkormányzat számára erőn felüli terheket jelent. Csak a tavalyi évben két új csoportszobát nyitottunk a Harrer Pál utcai óvodában, illetve Békásmegyeren a Mosolygó tagóvodában, és hamarosan a Mókus utcában is átadjuk a kicsiknek az új csoport helységet.

Tisztelt ünneplők!
Kerületünkben több mint 30 óvoda működik. Közülük a Meggyfa utcai az egyik legrégebbi intézményünk. Nemrég egy meglepően kedves hangvételű levelet kaptam az egyik érdekelt szülőtől. Mint az anyuka írja, vidékről költöztek fel, s nem sokkal később a megszülető gyermeküknek kerestek óvodát. Nem is gondolt akkor még arra, hogy e külsőre nem túl megnyerő épület mit is rejt magában. A közelben lakó anyukák bíztatták, nézze meg belülről is. A látottak gyökeresen változtatták meg a benne kialakult képet. Ő javasolta nekem, hogy az évforduló jó alkalom lehet arra, hogy a belső értékekhez hozzáigazítsuk az épület külső megjelenését. A dolgok jelenlegi állása szerint erre lesz is mód.
Végezetül azt kívánom mindannyiuknak, hogy érezzék magukénak e tisztes múltra visszatekintő intézményt, s munkájuk által tartsák meg a jövőben is olyannak, mely egy szerethető óvoda képét vetíti az óbudai kisgyermekes családok elé.