Fogadalmi oltár avatása – 2012

Tisztelt Tarlós István főpolgármester úr, Varga Mihály miniszterr úr, Székely János segédpüspök úr, képviselő hölgyek és urak, a Zichy család tagjai, egyházak pártok és civil szervezetek képviselői, igen tisztelt meghívottak!

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata nevében tisztelettel köszöntöm Önöket. Köszönöm, hogy elfogadták meghívásunkat és személyes jelenlétükkel megtisztelték városrészünk története egyik legjelentősebb emlékművének újraállítását.

Sokat jelent ez számunkra, hisz a most felavatandó Szent Flórián szoborcsoport, nem csupán egy, a kerület köztéri szobrai közül, hanem élő üzenetet hordozó mementó. Bizalommal tekintünk a fogadalmi oltár körül látható Szent Flórián, Borromeo Szent Károly és Néri Szent Fülöp alakjára.

Flórián, a római katona óvja meg Óbudát a tűzvésztől és árvíztől. Kőalakja őrködjön a város felett, s emlékeztessen bennünket városrészünk kétezer éves dicső múltjára.

Borromeo Szent Károly élete példája intsen bennünket, közhatalmat gyakorlókat, mértékletességre és a hivatásunk iránti alázat megtartására. Közbenjárása tartsa távol otthonainktól a betegségeket és járványokat.

Végezetül Néri Szent Fülöp hárítsa el tőlünk a természeti csapások veszedelmét. Derűs humanizmusa legyen velünk, és idézze emlékezetünkbe, hogy akkor járunk a helyes úton, ha az emberi elesettség és szenvedés láttán segítő kart nyújtunk felebarátaink felé.

Ahogy e kőbe vésett szentek egykor-; a jövőben is oltalmazzák városrészünket és Óbuda-Békásmegyer minden lakóját.

Még egyszer köszönöm, hogy eljöttek hozzánk, hogy együtt ünnepelhetünk ezen az emlékezetes napon. Külön köszönöm azok munkáját, akik segítettek, hogy hosszú idő után újra állhasson a Flórián szoborcsoport.