Anyatej világnapja

Tisztelt meghívottak!

Az anyatej világnapja elsősorban az édesanyáknak szóló esemény, hisz ők, önök ismerik ennek a bensőséges kapcsolatnak az igazi jelentőségét. Férfiként tehát helyesebb, ha a családról szólok néhány szót.

Szerencsésnek mondhatja magát az a gyermek, akinek szülei együtt nevelik őt, akiknek jelenléte napi megerősítést ad óvoda, iskolai élményei során. Ugyanúgy szükséges, hogy biztonságban érezhesse magát, mint a csecsemő, akinek döntően anyja fizikai közelsége jelenti a család melegét.

Gyakran esik szó itt a kerületben a közösségépítésről, melynek számos színtere van. A közösség legkisebb egysége azonban a család, s én azt gondolom, hogy erős és jól működő családok tagjai képesek új közösségek felépítésére is. Ne feledjük, a közösségépítés alapja mindig a bizalom. Márai Sándor ezt így fogalmazza meg: … a legnagyobb, a legritkább dolog, ami egy emberrel történhet: hogy így, minden ok nélkül, bizalmat érez valaki iránt. Az ember él, egyik ember a másik mellett. Mint a vakok. Egy napon, egy vékonyka résen látni kezdek. Nem sok, amit látok, és mégis óriási a hatása.

Sajnos egyre kevesebb a gyermekek előtt az a családi minta, amiről azt gondolhatják, hogy követni érdemes. Nekünk tehát feladatunk van a családok megerősítése terén. A védőnői szolgálat munkatársai hosszú évek óta segítik az édesanyákat tanácsaikkal, javaslataikkal, s ez több mint a legszorosabban vett higiénés és egészségügyi tanácsadás. Köszönöm nekik, hogy részt vállalnak ebből a feladatunkból.

Az édesanyák egészségvédelméhez az is hozzájárul, ha nem érzi bezárva magát az anya-kisgyermek kapcsolatba. A család csak úgy képes megtartani belső egyensúlyát, ha a külvilágra is nyitott. Azt látom, hogy nagy szükség van arra, hogy megoszthassák egymással a kicsik nevelése során szerzett tapasztalataikat, problémáikat. Itt Óbudán több olyan jó közösségi hely található, ahol hasonló élethelyzetű anyukákkal találkozhatnak. Érdemes belelapozni például az OKK programfüzetébe, mert benne célzottan édesanyáknak szóló eseményekre hívják önöket, de ott vannak a megújult játszóterek is, ahol nem csak a gyerekek ismerkedhetnek egymással.
Remélem, a mai nap hasznos időtöltésnek bizonyul és visszaigazolja, hogy az otthon, óvoda, élelmiszerbolt Bermuda-háromszögétől el lehet-, és néha érdemes is eltávolodni.

A gyerekeknek jó játékot kívánok, önöknek pedig hozzájuk sok türelmet, kitartás és természetesen jó egészséget mindannyiuknak.