Iskolabüfé program

Tisztelt vendégek, tisztelt érdeklődők!

A mai esemény iránti érdeklődés azt mutatja, hogy a még 2008-ban elindított „Év iskolabüféje” program, melyet a szülők változtatási igénye hívott életre, mára jelentős változást, azaz egészségesebb élelmiszerek árusítását eredményezte. Azóta is folyamatosan igyekszünk az étkeztetés színvonalát javítani, ezért is kötöttünk például szerződést dietetikussal az iskolai étkeztetés minőségének ellenőrzésére.

Rudolf Steiner szerint Az egész gyermek olyan, mint egyetlen érzékszerv, minden hatásra reagál, amit emberek váltanak ki belőle. Hogy egész élete egészséges lesz-e vagy sem, attól függ, hogyan viselkednek a közelében. Ezért nem mindegy, hogy a diákok számára az iskolabüfék képesek-e ellenpólust képezni a gyorséttermek vonzerejével szemben. Ne feledjük, az iskolabüfé több mint pusztán étkezésre szolgáló hely. Olyan közösségi csomópont, ahol a fiatalok találkozhatnak, ahol jól érezhetik magukat.

A program másik fontos eleme a tudatos egészségnevelés, melyben dietetikusok, iskolai védőnők, iskolaorvosok jutnak szerephez. A gyerekek többsége ugyanis csak annyit tud, hogy az alma egészséges, a csoki pedig nem. A következő kérdésre, hogy mégis miért? – már nem tudják a választ. Pedig szükség lenne a mögöttes ismeretekre.

Amit mi e programmal 2008-ban az egészség megőrzésének érdekében elindítottunk, az most a mindennapi testnevelés bevezetésével kiegészül. De jó látni azt is, ahogyan a termelői piacokon kapható hazai termények iránt nő a kereslet, miközben sok családnak segíti a megélhetését is. Gondolkodunk azon is, hogy a közösségi kertek bővítésében milyen szerepet kaphatnak az iskolák, iskolaudvarok, hogyan válhatna a gyümölcstermesztés a gyerekek mindennapjainak részévé.

Jól látszik tehát, hogy az egészséges életmód elősegítésére a városi körülmények között is számos lehetőség adódik. Csak kreatív gondolatok és némi aktivitás szükséges hozzá.

Végezetül köszönöm a mai esemény megszervezésében résztvevő minden munkatárs jobbító szerepvállalását; az Iskolabüfé programhoz pedig további sikereket kívánok.