Richter Egészségváros 2015

Tisztelt meghívottak, kedves látogatók!

Sokszor és sokat hallhatunk az egészséges életmód jelentőségéről, sőt azt is láthatjuk, hogy miként épült az elmúlt évtizedekben egész iparág erre. Mi itt, Óbudán azt szeretnénk, ha elsősorban az itt élők lehetnének a haszonélvezői a sokak által használt és kihasznált egészség tematikának.
A túlsúly okozta panaszok, az elhízás miatt kialakuló krónikus betegségek lassan ugyanannyi embert érintenek a világon, mint ahányan az éhínséggel küzdenek. A magyar lakosságnak is több mint fele is küzd a kilókkal, s ez bizony komoly egészségi kockázat. Nem véletlen, hogy célkitűzésként hirdettük meg: Óbuda legyen a legegészségesebb városrész!
Szerencsére a III. kerületben sok sportegyesület működik, amelyek közül jó párat támogat az önkormányzat is. Mivel fontosnak érezzük, hogy a fiatalok a szabadidejüket sportolással töltsék, a szakosztályi keretek között zajló edzések lehetősége mellett mi is számos szabadidős-, pl. túra vagy kerékpáros programot kínálunk számukra. Az Sport Kft. vizes programjai nyaranta nagy népszerűségnek örvendenek, miként a Balaton-parti táboraink, és nem csak a gyerekek körében.
Az idősebbek számára évente rendezünk olimpiát, a hidegebb hónapokban pedig az egészségmegőrzést célzó előadássorozatot. Ugyancsak nekik épülnek a szabadtéri fitneszparkok is, melyekkel immár a kerület 14 különböző pontján találkozhatnak. Intézményhálózatunk által eddig is rendszeresen végeztünk egészségügyi szűréseket, a fiatalok számára pedig megteremtettük az egészséges iskolai étkezés feltételeit.
A Richter Egészségváros programsorozat konzultációi és szűrései jól illeszkednek az említett célkitűzésünkhöz. Ez úton is szeretném köszönetünket kifejezni, amiért a Richter élére állt a Margit Kórház egyik legsürgetőbb eszközbeszerzési projektjének. A mobil röntgen készülék megvásárlásához felajánlott jelentős összeg mellett azonban azt is üdvözöljük, hogy az Egészségváros a program résztvevőin keresztül további adományok gyűjtésére ad lehetőséget.
A Szent Margit Kórház 1897-es megépítése óta megkerülhetetlen szerepet játszik nem csak a kerületben élők-, de egész észak-Buda egészségügyi ellátásában. Jól látható, hogy a főváros budai oldalán két jól működő, súlyponti kórházat tartanak számon, dél-Budán a Szent Imre Kórházat, és itt, északon a Margit Kórházat.
Az állami szándék már hónapok óta közismert: Budapest budai oldalán egy új kórházat kell létrehozni. A helyszín még nem dőlt el, de kézenfekvőnek látszik, hogy az említett új kórház a III. kerületben, a Szent Margit Kórház területén jöjjön létre. Óbuda és vele együtt közlekedési infrastruktúrája folyamatosan fejlődik, tehát úgy gondolom, hogy városrészünk lenne a legideálisabb választás Buda új kórházának megtervezésekor.
Visszatérve a mai nap eseményéhez; szeretném még egyszer megköszönni a Richter döntéshozóinak, amiért a III. kerület lehetett programsorozatukban az új Egészségváros, önöknek pedig köszönöm a figyelmüket. Jó egészséget és szép napot kívánok mindannyiuknak.