OKK 40

Tisztelt ünneplő egybegyűltek!

40 év távolságba visszatekinteni nem könnyű feladat. Ha nem jegyezték volna fel mások, most csak kevesen tudnák megmondani, hogy 1975-ben lépett I. János Károly király a spanyol trónra, ekkor ölték meg a híres olasz filmrendezőt, Pier Paolo Pasolinit vagy, hogy ebben az évben avatták fel a Clark Ádám téren a Nulla kilométerkövet. Horváth Károlyné Török Malvin nevére sem sokan emlékeznek, pedig III. kerületi tanácselnökként az ő időszakában nyitotta meg kapuit az Óbudai Kulturális Központ elődje, itt a San Marco utcában.

Önök bizonyára jobban emlékeznek azokra az időkre, amikor még egyszerű téglagyári munkásnőből is könnyen lehetett városvezető, sőt országgyűlési képviselő is. Némi keserűséggel azt is hozzátehetjük, hogy ezen a helyen 1986-ig Úttörő és Ifjúsági Házként működő intézmény egy AVH-s tiszt (bizonyos Várkonyi György) a nevét viselhette. Ha azonban a múlt érdekes és fontos momentumait idézzük, az illendőség úgy kívánja, hogy a ház alapító igazgatójáról, Badinszky Ernőről is megemlékezzünk, aki egészen 1992-ben bekövetkezett haláláig vezette az intézményt.

Az elvártnál nagyobb nyitottságának köszönhettük, hogy a ‘70-es, ‘80-as évek programkínálatában rendszeresen szerepeltek Levente Péter előadásai, a Kaláka együttes koncertjei, a Fővárosi Bábszínház művészeiből alakult társulatok előadásai, a 100 Folk Celsius koncertjei, a Benkó Dixiland Band klubestjei, de Vukán György és együttesének jazz klub programjai is.

Egy írásos visszaemlékezés szerint a ház színházterme, különleges építészeti megoldásainak köszönhetően felkeltette a színházi szakma érdeklődését. Talán meglepő, de 1978 és 1982 között befogadó színházként itt találkozhatott a közönség az angyalföldi József Attila Színház előadásaival. Később Hofi Géza fellépéseinek egyik kedvelt helyszíneként tartották számon. Innen indította Czigány György képző- és zeneművészeket bemutató Óbuda Művészbarátai sorozatát, 1984-ben pedig itt alakította meg a művészportréiról ismert, Kossuth-díjas Gyémánt László festőművész az Óbudai Festőiskolát. Ki gondolná, hogy a mostani programok között évente kétszer is szereplő Natura és Ásványbörze tematikus kiállításai már 1987-től jelen vannak e ház falai között.

Szeretném röviden megemlíteni a kerületi művészek és művésztanárok legfontosabb fórumát, az ugyancsak itt működő San Marco Galériát, mely több mint 15 éves múltra tekinthet vissza. Külön köszönet illeti Tenk László Munkácsy-díjas festőművészt, amiért partneri szerepet vállalt a galéria művészeti koncepciójának alakításában.

Az elmúlt 25 évben az intézmény program kínálata folyamatosan alakult, és bővült. A teljesség igényével lehetetlenség bemutatni mindent, de a baba-mama klubtól, a különböző tematikus szakkörökön át az ingyenes és jeggyel látogatható előadásokig mindig a lehető legszélesebb közönséget igyekezett megszólítani az Óbudai Művelődési Központ vezetése. Ez tükröződik Gödöllői Lajos kultúraszervező munkájában és a 2006-ban neki ítélt díszpolgári címben is.

2007-ben az OMK profiltisztítás keretében jelentősen átalakult. A sóstói és a Laborc utcai létesítmények a Sport Kft-hez kerültek, és 2008 nyarától az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. égisze alatt összevontuk a San Marco utcai, a csillaghegyi és a békásmegyeri közösségi házakat. Nem túlzás azt állítani, hogy az így létrejött intézménycsoport a kerület kulturális életének zászlóshajója lett.

Lőrincz Edina igazgató asszony irányításával működő hálózatot az elmúlt években sikerült bővíteni először a kaszásdűlői 3K-val, majd a Kolosy téri Civil Házzal. Az átalakítás ma már más városrészek és települések számára is példát adhat. Nem véletlen az sem, hogy az OKK munkájára tekintettel idén elnyerhettük az Önkormányzatok a Közművelődésért Díjat. Mindez jelentős mértékben Lőrincz Edina igazgató asszonynak és a házak vezetőinek köszönhető. A minőségi munka a programfüzetekben megtalálható szezonális programkínálatban is visszatükröződik, áttételesen pedig azt is igazolja, hogy az elődök által meghatározott színvonalat a mai napig sikerül megőrizni. Mi, az önkormányzat részéről továbbra is támogatni fogjuk az értékőrző, és újító szándékú kulturális kezdeményezéseket, s ehhez biztosítjuk az OKK-nál évtizedek alatt felhalmozott szakmai tudást, illetve általa az intézményi hátteret. Örömmel jelenthetem, hogy jövőre minden erőforrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a San Marco utcai épület és közvetlen környezete is megújulhasson.

Remélem, hogy az ünnepi program és a ház történetének legizgalmasabb pillanatait felvillantó képek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy átérezhessük, valójában mekkora érték birtokosai lehetünk annak köszönhetően, hogy 40 éve épp itt épülhetett fel az Óbudai Kulturális Központ.