Felújított OKK megnyitó – 2017

Miniszter úr, tisztelt igazgató asszony, hölgyeim és uraim!

Kereken két évvel ezelőtt nagyszabású ünnepi rendezvényen emlékeztünk az Óbudai Kulturális Központ (építésekor Várkonyi György Úttörőház) alapításának 40. évfordulójára. Ha sorra vennénk, hogy az épület falai között hányféle alkotóközösség lelt otthonra, mennyi ismert előadó fordult meg és milyen izgalmas produkciókat láthatott itt a közönség, akkor egészen biztosan visszaélnék a türelmükkel. Annyit azonban elmondhatok, hogy a punk zenekarok fellépésével, a táncházak, színházi bemutatók és klubok megszervezésével, illetve a történelmi és művészettörténeti előadások, irodalmi estek révén egészen széles közönséget szolgált ki ez az épület az évtizedek során. Egy írásos visszaemlékezés szerint a ház színházterme, annak különleges építészeti megoldásai miatt még a színházi szakma érdeklődését is felkeltette. Talán meglepő, de 1978 és 1982 között befogadó színházként itt találkozhatott a közönség az angyalföldi József Attila Színház előadásaival. Később Hofi Géza fellépéseinek egyik kedvelt helyszíneként tartották számon. Innen indította Czigány György képző- és zeneművészeket bemutató Óbuda Művészbarátai sorozatát, 1984-ben pedig itt alakította meg a Kossuth-díjas Gyémánt László festőművész az Óbudai Festőiskolát.

Emlékezetes időszak volt, de a közösségi és művészeti produkcióihoz egyre kevésbé volt méltó, hogy maga az épület egészen a közelmúltig az akkori kor viszonyait tükrözte. Ezért is határoztunk úgy, hogy a nyáron megkezdjük az épület rendbetételét. A III. kerület kulturális intézményhálózatának zászlóshajójáról beszélünk, melynek ismertsége és látogatottsága nem csak a közönség, de a mi részünkről is kiemelt figyelmet érdemel. Szereteném kihangsúlyozni, hogy valójában az itt folyó szakmai munkát elismerte el a Magyar Népművelők Egyesülete, amikor önkormányzatunkat 2015-ben az Önkormányzatok a közművelődésért díjban részesítette.

Nem véletlen, hisz közösségépítő munkánk megkerülhetetlen színtere az ÓKK. A rekonstrukció kapcsán persze elsődlegesen magáról az épületről esik szó, azonban ne feledjük, hogy nem csupán a San Marco utcai ház, de az itt található Zápor közösségi kert is fontos helyszíne az itt élő gyerekek és a családok találkozásainak.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Amit most itt látnak, az a Benczúr – Weichinger Stúdió szakembereinek építészeti koncepcióját tükrözi, és azt hiszem, hogy igazán nem lehet okunk panaszra.

A felújítás során, elsősorban a közönség által is használt terek újultak meg, a toló- és harmonikaajtók praktikusabbá-, a falburkolatok cseréje és a falfelületek festése pedig esztétikusabbá tették az épület belsejét. Megújult a világítás, és új padlóburkolatot kapott belső tér jelentős része. Már csak a hidegebb hónapok közelsége miatt is említést érdemel az előtérben kialakított két új ruhatár. A két külön terem mellett a két kisebb közösségi szoba is megújult. Nem folytatva a rekonstrukció elemeinek tételes felsorolását, már csak az intézmény homlokzatán, az új megvilágított feliratra hívnám fel a figyelmet, hisz a jó tartalomnak is kell a cégér.

A nagy múltú OKK most tehát kívül, belül megújult, ami egy újabb érv amellett, hogy a színvonalas produkciók megtekintéséhez, és a különböző közösségi eseményeken való részvételhez a jövőben is az Óbudai Kulturális Központot válasszuk.

Köszönöm a Városfejlesztő Kft. minden munkatársának a közreműködést, Lőrincz Edina igazgató asszonynak a türelmét és támogató együttműködését, Weichinger Miklós úr tervező munkáját, valamit mindazok erőfeszítéseit, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az OKK hosszú története során egy újabb, fontos korszakába léphetett.

Köszönöm, hogy meghallgattak.