Közösségépítés és együttműködés

Április második vasárnapján általános országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A III. kerület területén két egyéni választókerület is található, így Óbuda és Békásmegyer két képviselőt küldhet a parlamentbe. A felelős döntés meghozataláról, és annak szempontjairól, illetve a kampány kívánatos hangneméről a városrész polgármesterét, Bús Balázst kérdeztük.

Polgármesterként és korábbi országgyűlési képviselőként is szerzett már tapasztalatokat a kerület és a törvényhozás közti együttműködés mikéntjéről és lehetőségeiről. Ezek alapján mit ajánlana elsőként a választók figyelmébe?

Mindenkit arra bíztatok, hogy éljen állampolgári alkotmányos jogával és vegyen részt április 8-án a választásokon. Ám még mielőtt bárki leadja szavazatát érdemes átgondolnia, hogy milyen szempontok alapján hozhatunk valóban felelős döntést. A legfontosabb annak tudatosítása, hogy voksunkkal saját magunk és lakókörnyezetünk jövőjének alakulását határozzuk meg. Ez alapján kell áttekinteni, hogy melyik párt és melyik jelölt mit kínál. Könnyíti a helyzetet, ha a korábbi évek alapján összehasonlítjuk, hogy ki mit ígért és aztán mit tett.

Csupán a közvetlen lakókörnyezeti érdek lenne az egyetlen mérlegelendő szempont?

Elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy ki az, aki az országot a magyar emberek érdekei szerint tudja képviselni idehaza és külföldön. Melyik párt neve jelent leginkább garanciát a gazdaság növekedésére, és persze az sem mellékes, hogy ebben az értékeit vesztő Európában ki képes a Magyarországon élő emberek biztonságát szavatolni. A jelenlegi kormány képességei nyolc év folyamatos munka alapján mérhetők, tehát hogy honnan indultunk és hol tartunk, milyen körülmények között élhetünk jelenleg. Az, hogy biztonságban élhetünk, nagyon nagy érték.

Térjünk vissza Óbudára! A kerület vezetőjének szemüvegén keresztül nézve azért a választásoknak lehet más az olvasata és a tétje.

2006 óta vagyok polgármester, harmadik ciklusomat töltöm. Ez alatt a III. kerületnek volt három jobboldali és három baloldali országgyűlési képviselője. Városvezetőként soha nem tettem köztük különbséget, mindenkit meghívtunk a rendezvényeinkre, testületi üléseinkre, egyszóval partneri viszonyra törekedtem, mert úgy gondoltam, hogy segíthetik a kerületi projekteket, az itt élők boldogulását. Sajnos a baloldali képviselők erről másképp gondolkodtak. Az első négy évem azzal telt el, hogy a bezárásra ítélt Margit Kórházat hogyan tudnánk az óbudaiakkal közösen megmenteni. Küzdelmünkben akkor ezek a képviselők sajnos nem álltak mellénk. 2010 után változás történt. Ki kell emelni Menczer Erzsébet akkori parlamenti képviselő munkáját, aki – mivel korábban önkormányzati képviselő is volt (oktatási bizottsági elnök) számtalan projektben segítette a kerületi törekvéseket. Menczer Erzsébet a most záruló ciklusban is folyamatosan dolgozott Óbuda-Békásmegyerért, kapcsolatai révén segítette az önkormányzat pályázatainak sikerét. Ezek közül talán a legfontosabb a békásmegyeri piac megépítésének ügye, amelyben Lázár miniszter úrral és Orbán Viktor miniszterelnök Úral is egyeztetett. Ennek is köszönhető, hogy a piac felújítása elindult, és jövőre be tudjuk fejezni.

Természetesen az, hogy ilyen szinten javultak a kormányzattal való együttmüködésünk nagy szerepe van Varga Mihály miniszter úrnak. A rendszreváltás óta nem kapott a III. kerület akkora támogatást, mint az elmúlt 4 évben.

Nyilván az tud könnyebben lobbizni, aki közelebb van a pénzcsapokhoz…

Ez igaz, de segítheti az eligazodást a választó személyes, közvetlen tapasztalata is. Nézzék meg azt például, hogy az elmúlt 3-4 évben a helyi eseményeken, a kerületieknek fontos eseményeken, az ő életükben ki jelent meg, kivel válthattak néhány szót, ki segítette, bátorította őket a mindennapok küzdelmeiben. A választókkal való személyes kapcsolattartás meggyőződésem szerint nem korlátozódhat a kampány heteire csupán. Varga Mihály miniszter Úr folyamatosan keresett minket, érdeklödött, hogy milyen terveink vannak, milyen projekteink, és mindig számíthattunk rá. Ideálisabb parlamenti képviselőt egy városvezető nehezen tud elképzelni.

Önnek polgármesterként mi az elsődleges a jövő képviselőivel kapcsolatban?

Én azokkal szeretnék és tudok együttműködni, akik hisznek benne és támogatják is a projektjeinket, akik részt kívánnak venni a kerületi közösségépítésben. Látni kell, hogy 2010 után az adósság rendezéssel együtt megváltozott az önkormányzatok finanszírozása, így a bevételeink szinte már csak a működési költségeket fedezik. A fejlesztések csak sikeres pályázatok révén vagy kormányzati támogatásokkal tudnak megvalósulni. Ilyen adottságok között különösen felértékelődik azoknak a szerepe, akik a források megszerzésében segíteni tudnak. Több éve minden projektet közösségi tervezés keretében készítünk elő. A mi feladatunk, hogy jól előkészített projektjeink legyenek, melyekre a megnyíló pályázatokon vagy egyéb helyeken probálunk forrásokat szerezni. Jelenleg is kb. 6 milliárd forintos fejlesztés lett előkészítve, amihez szintén forrásokat kell találnunk. Az Egészséges Budapest program kapcsán is majdnem 5 milliárdos terveket (szakrendelők fejlesztése) tettünk le az asztalra, melyről a döntés már csak az áprilisi választás után várható. Bízom abban, hogy az áprilisi választásokon olyan jelöltek kapnak bizalmat, akik partneri együttműködésére továbbra is számíthatunk, akik továbbra is fontosnak tartják a kerületi projektek megvalósítását.

A következő időszakban miben tudnának segíteni a kerületnek a parlamenti képviselők?

A legfontosabbnak a közlekedési gondok javítását tartom. Fel kell gyorsitani az MO elkerülő szakaszának megépítését, a 10-es és 11-es út között. A HÉV esetében a szintbeli csomópontok megszűntetését kell elérni, ebben már elindultak a kormányzati tárgyalások és tervezések. Szükséges nagyobb P+R parkolókapacitást létrehozni Békásmegyernél és a külső Bécsi útnál, fontos lenne az 1-es villamos meghosszabitása az Esztergomi vasútig. Be kell fejeznünk a kerület lakóövezeteinek csatornázását és az így közművesített utak szilárd burkolattal való ellátását. A Margit kórházat és a kerületi szakrendelőket is tovább kell fejleszteni (ebben is elkészültek a tervek), fontos a panelrehabilitáció folytatása, akár nagyobb állami szerepvállalással is. A kerület legtöbb intézménye (iskolák-ovódák-bölcsödék) 40 éves, a lakótelepekkel egyidősek, ezeket az épületeket folyamatosan fel kell újítani, komoly forrásokat igényelnek. Meg kell oldani a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmét. Természetesen ezekben a tervekben nem csak a kormányzat segítségére számítunk, hisz számtalan ügyben a Fővárosi Önkormányzattal kell együttmüködni, de Tarlós István Főpolgármester Úrra is mindig számíthattunk, számíthattak a kerületiek. Szerencsés együttmüködés valósult meg az elmúlt 4 évben, jó lenne ezt április után is folytatni.

A.B.

Óbuda Újság 2018.04.