Óbudai Búcsú – 2018

Kedves gyerekek, tisztelt egybegyűltek!

Az Óbudai Búcsú évről évre visszatérő eseménye az Óbudai Nyár rendezvénysorozatának. Bizonyára sokan tudják, hogy egészen augusztus végéig számtalan érdekes és szórakoztató programmal várjuk az Óbudára látogatókat. A mai nap különlegességét talán az adja, hogy mind közül a leginkább családbarát, ami azt jelenti, hogy a délelőtti programokba már a családok legkisebb tagjai is bekapcsolódhatnak.

Régen, majdnem minden faluban volt egy nap, amikor az ott lakók apraja-nagyja összegyűlt, s még azok is hazalátogattak, akiknek már csak a szülei, rokonai élnek ott. Régen ezt hívták búcsúnak, ma inkább falunapnak. Ilyenkor a legtöbb helyen kirakódó vásár, körhinta és különböző mutatványosok is szórakoztatták a nagyérdeműt. Gyerekkoromból emlékszem arra, hogy sok helyen lehetett nyáron találkozni a mutatványosokkal, akik színesre festett nagy kocsikban laktak, és a kitűntetett helyeken még céllövölde is volt, ahol a nagyobb gyerekek légpuskával vehették célba a pálcákat, és ha eltalálták, övék lehetett a rátűzött ajándék.

Itt, a Fő téren céllövölde nem lesz, azonban a kicsiket várja a játszóház, és nemsokára az Alma zenekar koncertje is elkezdődik, hogy egy kis szerencsével a szülők ismét meghallgathassák a Ma van a szülinapom című szerzeményt. A dalt, amit már több mint 7 millióan néztek meg az ismert videó megosztón.

 

Kedves ünneplő egybegyűltek!

Amint a legtöbb helyen, Óbudán is van egyházi vonatkozása a búcsúnak. A híd átellenes oldalánál lévő templomban a névadó Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére celebrál ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros prímás, Esztergom-budapesti érsek. Aki teheti, a vidám kikapcsolódás mellett szánjon időt az elcsendesedésre is. A liturgián való részvétel a hívek számára településünk keresztény hagyományaira emlékeztet, mert – ahogy a prédikátor könyvében is áll, ideje van a megőrzésnek.

Nos, az Óbudai Búcsú kezdetétől a délutáni színpadi előadásokon át egészen az esti koncertekig, kicsiknek és nagyoknak szép időt és jó szórakozást kívánok.