Idősek világnapja 2018

Tisztelt hölgyeim és uraim!

 

Többször hallottam már kisiskolásoktól, hogy ezt vagy azt úgysem értheti meg a tanárnő, vagy épp saját szüleik, mert már öregek. Az egyik esetben konkrétan tudom, hogy a szóban forgó pedagógus csupán egy-két évvel lehetett több negyvennél. A gyermeki állítás azonban két fontos dologra is felhívja a figyelmünket. Egyfelől valóban igaz, hogy a technika rendkívül gyors fejlődése miatt nem csak a digitális térben, de a hétköznapi szóhasználatban is minden korábbinál mélyebb kommunikációs szakadék választja el egymástól a különböző generációk tagjait. Ha innen nézzük tehát, akkor akár igaza is lehetne a diákoknak. Másfelől azonban nincs, ha az öregkor alatt az aktív évek utáni időszakot értjük. Márpedig én azt gondolom, hogy ez így van; az öregség nem az évek számához kapcsolódik, hanem attól függ, hogy milyen minőségű életet élünk, vannak e megvalósítandó céljaink, érdeklődünk e még a bennünket körülvevő világ dolgai iránt és, hogy úgy általában hogyan érezzük magunkat a bőrünkben.

Mi azt szeretnénk, ha az önök egészségi állapota nem jelentene akadályt abban, hogy túl a nyugdíj korhatáron is felismerjék az élet szépségét és részesei lehessenek azoknak a pillanatoknak, családi ünnepeknek és különböző közösségi eseményeknek, melyek széppé teszik a hátralévő éveiket. Ehhez azonban egyszerre van szükség az egészségtudatos életvitelre és az aktív testmozgásra. Szűrőprogramjaink, a fitnesz parkok és az önök részvételére számító különböző sport programok, mind ezt a célt szolgálják.

Nagy népszerűségnek örvend az önök körében a nordic walking, és az is láttam, hogy a kerületi idősek mennyire aktívak voltak júniusban a Kihívás napján. Szeptember végén ugyan véget ért a közösségi torna, mely különböző mozgásformák gyakorlását tette lehetővé, de mivel érzékeltük, a testmozgás iránti igényüket, úgy döntöttünk, hogy kiemeljük egyik elemét a csikungot, és azt egész évben folytatni fogjuk. Mivel ez a mozgásforma a többinél lassabb és kíméli az ízületeket, e tanfolyamot elvisszük az idősek házaiba, illetve az ÓKK telepjeire is. A helyszínek kialakítása jelenleg is folyik.

Ugyancsak fontos információ lehet önök számára, hogy a III. kerület sikerrel vesz részt az Egészséges Budapest programban, így jelentősen javulhatnak az Óbudán ellátottak intézményi körülményei. Talán önök is hallották, hogy a kormány 5,1 milliárd forinttal támogatja a Szent Margit Rendelőintézet és telephelyeinek felújítását, illetve műszerparkjának korszerűsítését. A Szent Margit Kórház energetikai korszerűsítése is ebből a forrásból valósulhatott meg. A Csobánka téri szakrendelőt önerőből már felújítottuk, kicseréltük a nyílászárókat és amint azt láthatták, a homlokzata is megújult. A Laktanya utcából átköltöztetjük a tüdőszűrő állomásunkat is. Bár az Egészségkörút Óbudán szűrőprogramunk az egész lakosság előtt nyitott, jelentős részben az önök testi-lelki egészségét szolgálja.

 

Tisztelt egybegyűltek!

Karinthy Frigyes azt írja, hogy Az élet tartalma teszi kedvessé számunkra az életet, és ezt a tartalmat nem úgy hívjuk, hogy munka, hanem úgy, hogy szabadság. Ami azt illeti, valóban van abban valami csábító, amikor az embernek nem azzal foglalkozik életvitelszerűen amivel „kell”, hanem azzal, amihez épp kedve támad, mert már megvan hozzá a szabadsága. Ha a szabadság felelősséggel párosul, kényelmes és jó hangulatú jövő vár mindannyiunkra.

Kevesen gondolják, hogy a kötöttségek nélküli napok az élet egészen új oldalát villanthatják fel, pedig így van. Persze csak akkor, ha van rá kellő nyitottság és fogadókészség. Nem tudom, hogy látták-e az Együtt élhetnénk című filmet, mely az önök generációjának 5 tagját, és az ő életük különös újrakezdését mutatja be. A vígjátékban két idős pár és egy özvegy férfi az unalom elől egy nagy, kertes házba költöznek, és ez által egymás életének részeseivé válnak.

Erre természetesen senkit nem akarok bíztatni, de amint azt már sokszor idéztem egy dán építésztől: az ember legfőbb szükséglete a többi ember társasága. Ezért is működik itt a kerületben 10 nyugdíjas klub, és Müller Istvánné Pannikának köszönhetően még hosszú ideig számíthatunk azokra a társasági eseményekre, melyek színesítik a szabadidőt és közelebb hozzák egymáshoz a klubtagokat, Óbuda idősebb lakóit.

Nos, tisztelt egybegyűltek, az Idősek világnapján mi egyebet is kívánhatnék önöknek, mint jó egészséget, és szeretteik körében eltöltött hosszú, boldog és békés éveket!