Békásmegyeri Piac megnyitó (lakossági) - 2019

Tisztelt ünneplő egybegyűltek, kedves békásmegyeriek!

 

A Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér Békásmegyernek, és egyben az egész III. kerületnek a legnagyobb léptékű beruházása. A projekt két lépésben valósul meg, ebből az első ma lezárult. A piac elkészült és most megnyitja kapuit önök előtt.

Akik már régebb óta laknak a környéken, azok visszaigazolhatják, hogy maga a piac régi épülete már 30 évvel ezelőtt is meglehetősen rossz állapotú volt, így bár fekvésénél fogva kulcsfontosságú közösségi tér szerepet kellett volna játszania, erre a külleme és elavultsága nem tette alkalmassá. Most fordult a kocka. Amikor reményeinknek megfelelően sok milliárdos támogatást kaptunk Magyarország kormányától, biztossá vált, hogy a piacot és a közvetlen környékét meg tudjuk újítani.

A helyszínválasztás nem volt véletlen. A máltai játszótér megépítésével még Tarlós István polgármestersége idején kezdődött a közösségépítő fejlesztés, majd a Tér_Köz pályázat keretében megújult a Madzsar József út menti sétány illetve a környező zöldfelületek. Ezzel egyidejűleg adtuk át az ugyancsak itt lévő Heltai Jenő Idősek Klubját is. Most pedig újabb mérföldkőhöz érkeztünk. Óbuda, méretét tekintve a magyarországi nagyvárosokkal vetekedhet, – önállósága esetén a 6. legnagyobb település lehetne – így természetes, hogy több olyan csomópontja is van, ahol az emberek nagy számban megfordulnak. (Jegyezzük meg zárójelben, hogy már csak e miatt sem zárhattuk be a felújítás idejére a piacot, egy ekkora forgalmú helyen biztosítani kell a zavartalan áruforgalmat.) Amit láthatnak, nem csupán piac, de egy olyan találkozási pont is, ahol már régóta szerettünk volna a hely jelentőségétez illeszkedő, méltó körülményeket teremteni. Ennek a változtatási szándéknak a leképeződése a minden elemében XXI. századi piacépület. A gondos tervezői munkával, hosszas egyeztetésekkel és némi felfordulást is okozó kivitelezéssel létrehozott komplexum kétségtelenül új színt hoz a környék mindennapjaiba. Azt is mondhatjuk, hogy infrastruktúra tekintetében megfelelő kereteket teremtettünk, most viszont önökön a sor, hogy újra életet vigyenek a falak közé.

35 évvel ezelőtt magam is erre jártam majdnem minden nap, amikor a Zipernowsky iskolában kezdtem tanítani. Később, a ’90-es évek második felében, amikor családot alapítottam, a másik oldalon laktunk a Hollós Korvin Lajos utcában.

Ezért is tudom, hogy a panelházas környezetben milyen fontos szerepe van a piac jelentette közösségi térnek. Az idősebbek még talán emlékeznek a méltán híres Szomszédok című teleregényre. A Szabó Ottó színész által megformált Józsi nevű zöldséges nem csupán árus volt, de olyan régi ismerős is, akivel a vásárlók bátran megoszthatták örömeiket, gondjaikat is. Nem szeretnék különösebb párhuzamot vonni az akkori Gazdagrét és a mostani Békásmegyer közé, de az kétségtelen, hogy szükség van azokra az ismeretségekre, kapcsolatokra, amelyekre támaszkodhatunk a mindennapok feladataiban. A magány korunk egyik legsúlyosabb népbetegsége, igazoltan úgy rombolja az egészséget, mint napi 15 cigaretta. Bizony, közöttünk is sokan élnek úgy, hogy még saját szomszédjukat sem ismerik. A piacra azonban lemennek, a kereskedővel pedig váltanak néhány szót. Ezért is fordulok hozzájuk. Úgy gondolom, a piaci árusnak a termékek értékesítésén túl is van felelőssége, nekik is érezniük kell, hogy mennyit segíthetnek egy-egy kedves szóval, megosztott információval. Ezért számítok rájuk a magány elleni küzdelmünkben és az óbudai közösségépítésben.

Nem kívánom tovább rabolni az idejüket, hisz tudom, hogy a gyerekek már nagyon várják a nekik szóló programokat, ezért csak annyit jeleznék még meg, hogy a fejlesztés folytatódik: a Heltai Jenő tér egyes részein már megtalálhatók az új, modern utcabútorok, padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók, illetve az újonnan ültetett növények. A projekt második üteme várhatóan 2020 elején fejeződik be, ekkor további üzlethelyiségek nyílnak, és egy rendezvényeknek is helyet biztosító új közösségi teret is átadunk.

Stephen King amerikai író szavai szerint Az otthonod ott van, ahol valaki szeretné, ha tovább maradnál.

Nos, én azt remélem, hogy a megújult piacot mindannyian magukénak fogják érezni, szolgáltatásai pedig a hely otthonosságának érzetét közvetítik majd önök felé. Köszönöm az eddigi türelmüket az építéssel okozott kellemetlenségekért. Mivel a másik piac bontása most kezdődik, a kereskedőktől és önöktől is még egy kis türelmet és megértést szeretnék kérni. A fejlesztéssel is arra törekszünk, hogy maradjanak Békásmegyeren, és erősödjön az a barátságokon alapuló kapcsolati háló, amely ide köti önöket a III. kerülethez! Az új piac megismeréséhez kellemes időtöltést, a mai naphoz pedig jó szórakozást kívánok kicsiknek és nagyoknak.

 

Köszönöm a figyelmüket.