Békásmegyeri Piac megnyitó (szakmai) - 2019

Miniszter úr, főpolgármester úr, tisztelt hölgyeim és uraim!

 

Hosszú ideje várunk erre a mai napra. A régi és a most elkészült piac közti átmeneti állapot, annak minden kellemetlenségével bizony nem kevés türelmet követelt a környéken élőktől, illetve a piac árusaitól és rendszeres vásárlóitól is, de azt hiszem, ha itt körülnézünk, bátran mondhatjuk: megérte. Én magam 35 évvel ezelőtt kezdtem Békásmegyeren dolgozni, azóta követem figyelemmel az itteni körülményeket. A megújítás szükségességét jelzi, hogy itt 35-40 ezer ember kiszolgálásáról van szó, ha pedig figyelembe vesszük, hogy ez a környék a Dunakanyar felé vezető úton Budapest kapuja is, akkor még több embert érint az újítás.

Amint azt tudják, a felújítási program tervezése 2013-ban kezdődött, 2016-ban jelentették be, hogy a kormány támogatja a fejlesztést, amely 2017 nyarán kezdődött. Abban, hogy a lehetőségből valóság lett komoly szerepet játszott Varga Mihály miniszter úr, akinek közreműködése nélkül ma nem lennénk itt. Orbán Viktor miniszterelnök úr és kormánya a közel 8 milliárd forintos beruházás mögé állt, amiért az itt élők nevében is szeretném köszönetemet kifejezni. Közösségépítő célkitűzésünk a teljes projekt vonatkozásában érzelmezendő, hisz a piac csarnok mostani átadása csupán a fejlesztés első üteme. A teljes koncepciónk egy olyan új, modern vásárló- és közösségi tér kialakítását jelenti, amely javítja az itt élők komfortérzetét, azaz javítja Békásmegyer élhetőségét, miközben a városrészben élők számára az infrastrukturális bővítések révén a közösségi terek szintjére emeli a bevásárlási, illetve ügyintézési helyszíneket.

Jól emlékszem még azokra a néhány választási ciklussal korábban megfogalmazott kritikákra, mely szerint a városrész vezetése nem fordít kellő figyelmet és erőforrást a III. kerület békásmegyeri oldalára. Bár ez már akkor sem volt igaz, ez a mostani fejlesztés messze a legnagyobb volument képviselő kerületi innováció. Hogy érthető legyen a jelentősége, néhány mondatban ki kell térnem az előzményekre. A Heltai Jenő tér mindig központi helyet foglalt el Békásmegyer panelházainak térszerkezetében, az itt élő emberek számára tehát megkerülhetetlen. Fejlesztése már Tarlós István polgármestersége idején megkezdődött, amikor a közösségépítés jegyében az első Máltai játszótér 1998-ban, a mögöttünk lévő Gyűrű utcában megépült. Már akkor tudható volt, hogy a lakótelepi elszigetelődést fel kell tartóztatnunk. A gyerekek számára épült játszótér után a fővárosi önkormányzat Tér_Köz pályázatának keretében megújult a Madzsar József út menti sétány illetve a környező zöldfelületek, ugyanitt az idősek számára megnyitottuk a Heltai Jenő Idősklubot. Most pedig elérkeztünk a különböző vagyoni és életkori helyzetben lévő békásmegyerieket egyaránt kiszolgáló piac átadásához.

Az előbb az innováció szót használtam, mert amit láthatnak, abban nem csak beton, üveg, és egyéb építőipari infrastruktúra érhető tetten, hanem az a XXI. századi elvárásoknak megfelelő gondolatiság és érzékenység is, melyek igazán szerethetővé teszik az új piacot.

Mire is utaltam? Azt hiszem jelzés értékű, hogy a lifthez legközelebb eső területeken külön parkolóhelyek érhetőek el a mozgáskorlátozottak, a családok, valamint – német mintára – a hölgyek számára. Ugyancsak a mélygarázsban lévő mosdók egy része a mozgáskorlátozottak számára lett kialakítva, ám az itt található, lehajtható pelenkázóasztalt a kisgyermekes szülők is igénybe vehetik. Épült elsősegélynyújtó helyiség, de még gombavizsgáló is. Lesznek kerékpártárolók, a környezettudatosságra pedig a terveknek megfelelően korszerű zöldtető hívja fel a figyelmet. Itt szeretném megjegyezni, hogy a II. építési ütemben mindez napelemekkel egészül majd ki. Nem mellékes az sem, hogy az építés ideje alatt is zavartalan volt az áru ellátás, mivel ez idő alatt folyamatosan működtettük az ideiglenes piacot. A költségeket firtatóknak tehát érdemes figyelembe venniük, hogy egy időben, egyszerre két piacba invesztáltunk, mivel nem kockáztathattuk a szolgáltatás és a közösségi élet felfüggesztését.

Egy helyi közösség életében ugyanis a piac nem csak valamiféle üzlet, hanem a közösségi élet agorája is. Ennek pedig a békásmegyeri lakótelepi környezetben különleges jelentősége van. Itt – a régi időket idéző módon – a kereskedőknek nem csak eladóként kell jelen lenniük, de egy kicsit ismerősként, pszichológusként, életmód tanácsadóként is a szó nem hivatalos értelmében. Stephen King szavai szerint ugyanis Az otthonod ott van, ahol valaki szeretné, ha tovább maradnál.

Én remélem, hogy a 2020 elején záruló második ütemmel A Heltai Jenő téren egy olyan központi, közösségi találkozási pont jön majd létre ahol az író szavaival egyezően valóban mindannyian otthon érezhetjük magunkat.

Végezetül köszönöm mindazoknak a közreműködését, akik részt vettek a tervezéstől a megvalósításig a projektben. Köszönöm az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft. munkatársainak operatív jelenlétét és felügyeletét. Köszönöm Puskás Péter alpolgármester úrnak a koordinálásban, egyeztetésben vállalt munkáját. Köszönöm az Óbuda Építész Stúdió mérnökeinek az épület környezetbe illeszkedő koncepciójának elkészítését, a Market Zrt-nek pedig a tervek kivitelezői megvalósítását. Nélkülük, önök nélkül nem jöhetett volna létre Békásmegyer fejlődésének új zászlóshajója a Békásmegyeri Piac.

Mindannyiuknak további szép napot kívánok, köszönöm, hogy meghallgattak.