Óbuda Napja - 2019

Elnök úr, tisztelt óbudaiak, kedves ünneplő egybegyűltek!

 

Boldog a nép, amely tud ünnepelni. A zsoltárok könyvében olvasható megállapítás arra az ősi emberi tulajdonságra irányítja figyelmünket, mely igényli, hogy a jeles alkalmak, a várva várt ünnepek megszakítsák a hétköznapok monoton sorozatát.

Óbuda Napja kétségtelenül egy ilyen kitűntetett alkalom. Immár 13 éve biztosan tervezhető a III. kerület polgárainak lokálpatrióta ünnepe, nem utolsósorban pedig az a hétvége, amely a különböző produkciók, bemutatók, kiállítások és koncertek által a legkisebbektől az idősekig mindenkinek tartogat valami érdekeset.

Ha Óbuda Napját jelentőségénél és összetettségénél fogva városrészünk kulturális életének egyik zászlóshajójaként jellemezzük, akkor a kerület kézzelfogható fejlesztéseink esetében ez a kitüntető jelző egész biztosan a Békásmegyeri Piacot illeti meg. Nagy öröm volt számomra a múlt heti megnyitása, hisz ezzel minimum 3 évtizedes tartozásunkat törlesztettük. Maga az épület nem csak beton, üveg, és egyéb műszaki tartalom. Benne van a megrendelő, a tervezők és a velünk együtt gondolkodó békásmegyeriek jövőről alkotott víziója is. Olyan XXI. századi megoldások, melyek igazán szerethetővé teszik az új piacot. Érdemes azonban megjegyezni, hogy mindez a kormány támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg, ezért megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem köszönetünket Orbán Viktor miniszterelnök úrnak és Varga Mihály miniszter úrnak.

Ahhoz, hogy valóban Óbudához tartozónak érezhessük magunkat, mindannyiunknak tenni kell valamit a helyi közösségért. A legapróbb dolgokra is gondolhatunk: tisztán tartjuk közvetlen lakókörnyezetünket, válaszolunk a közügyekkel kapcsolatos kérdésekre, segítő gesztusokat teszünk a rászoruló szomszédok felé. Mindenki képességei és lehetőségei szerint.

A legfontosabb feladatomnak továbbra is a közösségépítést tartom. Ennek kulcsfontosságú szereplői a kisközösségek és a civil szervezetek. Már eddig is szép eredményeket értünk el. Mintegy 40 valódi civil szervezet igazolta vissza, hogy törekvésünk iránya és módja számukra is támogatható, ezért arra kértek, hogy ősszel folytassam, amit csapatommal 13 éve elkezdtünk. Sokan tudják és érzik, hogy a megmérettetés tétje, hogy mi, óbudaiak és békásmegyeriek összetartunk és folytatjuk a közösségépítést, vagy pártok széttartó akaratai mentén szétforgácsolódunk. Ami a jövőt illeti, számos előkészített tervünk fekszik az asztalon, megvalósításukért aktívan lobbizunk. Már középtávon szeretnénk a kerületi közlekedést megújítani, és jó esélyünk van arra is, hogy a kerületi szakrendelőinket is korszerűsítsük.

Azért is kitüntető számomra a civilek bizalma, mert épp azokon a részterületeken segítik, vagy gazdagítják az óbudaiakat, ahol az önkormányzatnak nincsenek eszközei. A civil szervezetek a lehető legközelebb állnak az emberekhez, céljaik pedig – legyen szó szociális, kulturális, hagyományőrző, sport vagy épp környezetvédelmi tevékenységről – egybeesnek a helyiek igényeivel és érdekeivel. A bizalmukat köszönöm, és ősz után is számítok az együttműködésükre.

A közösségépítés nem képzelhető el a kisebb, helyi kezdeményezések nélkül. Kerületi civil szervezeteink közvetlen tevékenysége is hiánypótló, ám másodlagos szerepük a városrész vonzereje és megtartó képessége szempontjából döntő jelentőségű. Ez pedig nem más, mint a bizalmon és barátságokon alapuló önszerveződések erősítése. Mert ott érzi jól magát az ember, ahol számítanak rá, ahol hasznosnak érezheti magát, ahol igazi barátokra lelhet. A civil szervezetekben való tagság, vagy a sportegyesületekben való részvétel pedig pontosan ezeket kínálja.

Ezért is érezhetjük, hogy jó az itteni közösséghez tartozni, ám Óbuda Napján ezt azokkal is szeretnénk megosztani, akik a kerületen kívülről látogattak el hozzánk. Ez úton is gratulálok azoknak, akik a mai nap kitűntetésben részesülnek. Remélem, hogy nekik, és mindannyiuknak emlékezetes élményt nyújtanak az előadások, koncertek és bemutatók, és ha lehet, még egy kicsit közelebb hozzák önöket városrészünkhöz, a III. kerülethez.

A magam részéről szebb időt, jó kedvet és jó szórakozást kívánok a hátralévő délutáni programokhoz.

 

Köszönöm a figyelmüket.