Óbuda Napja (közbiztonsági nap) - 2019

Ezredes úr, alezredes urak, tisztelt ünneplő egybegyűltek!

 

Óbuda Napjának különböző eseményei között már évek óta az egyik legbiztosabb pont a vele összekapcsolódó közbiztonsági nap. Bár ünnepünkön a szórakozás és kikapcsolódás áll a középpontban, azért ne felejtsük el, hogy mennyien dolgoznak azért nap mint nap, hogy mi biztonságban és komfortos körülmények között élhessünk. A rendőrség, a katasztrófa-védelem, mentőszolgálat, a közterület-felügyelet és a polgárőrség egyenruhásai mind értünk fáradoznak, nem ritkán áldozatokat is vállalva, akár szélsőséges körülmények között is. Most Óbuda-Békásmegyerről beszélek, de közismert, hogy az elmúlt években egész Európa egyik központi ügye lett a biztonság kérdése. Elég megtekinteni a híradásokat és máris látható, hogy a polgárok egyre inkább azokat a csoportosulásokat tüntetik ki bizalmukkal, akik képesek megteremteni, majd pedig fenntartani a közbiztonságot.

Nemrég hallgattuk meg a kerületi rendőrkapitány elmúlt éves jelentését. Alezredes úr beszámolójából kitűnt, hogy a regisztrált bűncselekmények tovább csökkentek: míg 2011-ben 7416 bűncselekmény történt, 2018-ban csak 2860. A személygépkocsik is nagyobb biztonságban vannak. 2012-ben még 492-t loptak el, tavaly már csak 41-et. Azt hiszem, önök is érzékelik, hogy mekkorát léptünk előre. A gépjármű feltörések is radikálisan visszaestek: 2017-ben 90, tavaly viszont már csak 53 eset történt. Nem véletlen tehát, hogy a sajtóban is az olvasható: a fővárosi kerületek között Óbuda az egyike a legbiztonságosabbaknak. Békásmegyeren jelentősen bővítettük a térfigyelő kamera-hálózatot, és persze a 10 éves polgárőrségünk önkéntes, élőerős munkája is biztosan közrejátszott a javuló eredményekben. Köszönet illeti ezért Szücs János elnök urat.

 

A III. kerületben már régóta törekszünk arra, hogy helyi közösségek épüljenek, a meglévők pedig erősödhessenek. Ezeket a kezdeményezéseket, köröket lehetőségeinkhez mérten támogatjuk. Ide kívánkozik a múlt héten megnyílt Békásmegyeri Piac, mely közösségi tér funkciójából adódóan több, mint puszta kereskedelmi központ. Abban bízunk, hogy a beruházással sikerült Békásmegyert egy újabb, valódi találkozási ponttal gazdagítanunk. Az önkormányzati szerepvállaláson túl azonban a másik ember megismerése, szükség esetén támogatása, hasznos munkájának elismerése és a közös ügyek mentén történő együttes kiállásra bizony nagy szükség van. A közösséget ugyanis nem lehet felülről irányítva fejleszteni, ahhoz önök és az önök ismerősei is kellenek. Amikor azt a szót halljuk, hogy közügy, sok mindenre gondolhatunk. Én a lehető legszélesebb értelmében használom. Ebbe beletartozik az is, hogy nem szemetelünk az utcán, útbaigazítjuk a turistát, részt veszünk a különböző közösségi sport-, vagy környezetvédelmi eseményeken, válaszolunk a lakóhelyünk szolgáltatásainak vagy közterületeinek fejlesztését célzó kérdésekre. Nem nagy dolgok ezek, de mégis ez az az erő, ami előre viszi a III. kerületet. A közügyekben való részvétel önkéntes, ám a közösségépítés szempontjából nagy jelentősége van részvételnek. Ezen felül pedig a karizmatikus vagy kimagasló teljesítményt nyújtó embereknek, azoknak, kiket példaként állíthatunk a közösség tagjai elé.

Akik ma Óbuda-Békásmegyer Közbiztonságáért Díját átveszik, azokat bátran nevezhetjük a hétköznapok hőseinek. Az ismert vízilabdázó, Kásás Zoltán pontosan írja le esetükben is azokat a mindennapi küzdelmeket, melyek – természetüknél fogva – nem mindig a várt eredménnyel végződnek, ők mégsem csüggednek. A sportoló szavai szerint: Az ember egy-egy vereség után bosszankodik, aztán hétfőn újult erővel, ugyanazzal az elánnal veti bele magát a feladatok tengerébe.

Nekik valóban volt és van kitartásuk hétről hétre, napról napra megfelelni hivatásuk kihívásainak, a mi egészségünkért, biztonságunkért, nyugalmunkért. Ez úton is szeretnék nekik gratulálni, önöknek pedig a mai nap további részére felhőtlen kikapcsolódást és szép hétvégét kívánok.