Traverzes kiállítás megnyitó - 2019

Tisztelt egybegyűltek, kedves művészetbarátok!

 

Nemrég a meghívásunknak eleget téve Óbudán járt Demeter Zoltán tokaji borász, akit elsőként választottak a borászok borászának 2007-ben. A számon tartott legjobbak között a legjobbnak. Mindezt csak azért említem, hogy lássák, nagyon is létező ez a fajta kiválasztási eljárás. Ennek a mostani, reprodukciós fotó kiállításnak az anyaga is ezen rendező elv szerint állt össze, ugyanis akik figyelemmel követték évről évre jelentkező óbudai tematikus fotó tárlatainkat, azok már találkozhattak az Esernyős Galériában a bemutatott fényképek eredetijével. Itt most tehát a három különböző évjárat akkori válogatásának esszenciáját láthatják, – ha maradunk a borszakmai párhuzam mellett, akkor amolyan visszakóstolás jelleggel.

Művészettel foglalkozó körökben jelentős irodalma van a reprodukciók értékének, illetve azok megítélésének. Esetünkben a köztéri megjelenítés lényegénél fogva kizárja az eredeti alkotások bemutatását, az én olvasatomban azonban ez mit sem von le a fotográfiák értékéből. Meggyőződésem ugyanis, hogy a közreadott másolatok üzenete, a felvételeken megjelenő impressziók éppúgy érvényesülnek, mint az Esernyős Galéria zárt terében. Jelentős különbséget a kiállításnak helyet adó közeg jelent. A panelházak tövében, de karnyújtásnyira Ugray György szobrászművész egykori lakóházától, szemben az ókori romokat őrző füves területtel, a képek visszakerültek abba a természetes környezetükbe, ahol a felvétel pillanatában megszülettek: a hétköznapi térbe.

Sokan emlékeznek, a három eredeti tárlatra: ezek a Római Part, Óbuda/Aquincum, és Aqua/Óbuda vizei címet viselték. Óbuda Napjának, azt hiszem, egyik igazán értékes színfoltja lehet ez az összegző fotó kiállítás. Tekinthetünk rá egyfajta köszönetnyilvánításként is, amiért a pályázók több mint 300 fotón mutatták meg az érdeklődőknek városrészünk festőiségét vagy épp pezsgő Duna-parti pillanatait. Szeretném külön is kiemelni Petrovits Ákos galériavezető úr szerepét. Hozzáértő „best off” válogatása felidézi és elénk tárja lakóhelyünk apró csodáit, azokat a pillanatokat, melyeket a szerzők mutatni gondoltak az egykori Aquincumról, valamint Óbuda és a természetes vízpart különös kapcsolatáról. A 24 szerző itt látható kompozíciója azonban még ennél is többre hivatott. Demonstrálja, hogy mi az a vállalható művészi nívó, amely számukra lehetővé tette, hogy e bemutató idejére városrészünk vizuális követei lehessenek a legszélesebb nyilvánosság előtt.

Köszönöm mindazoknak a munkáját, akik idén is szerepet vállaltak ennek a kiállításnak a létrehozásában, hisz ezzel is emelik a mai nap ünnepi fényét. Remélem, hogy a képek megtekintése csak fokozni fogja az önök kerület iránti érdeklődését. Óbuda Napjához mindannyiuknak további szép délutánt és jó hangulatú időtöltést kívánok.