A pártszempontok diadalmaskodtak

Bús Balázs leköszönő polgármester értékelte a vasárnapi választást és az elkövetkezendő időszak szükséges feladatairól nyilatkozott lapunknak.

– Ön 13 évig vezette polgármesterként a III. kerületet. Mivel magyarázza a vasárnapi voksolás eredményét?

Köszönöm az óbudaiak támogatását. A III. kerületi szavazók fele támogatta azt az építkezést, amit elkezdtünk. Minimális különbséggel vesztettem és így is 10%-al több szavazatot kaptam, mint az engem támogató pártok. Tudom, hogy ez a döntés nem a személyemnek szólt, és nem is az általunk elvégzett munka értékelése volt, hanem a pártokról mondtak véleményt. Nem az óbudai érdek volt az elsődleges szempont, nem a helyi ügyek mentén születtek meg a döntések. Ennek ellenére tudomásul veszem a döntést, és bízom abban, hogy a győztesek folytatják majd azt a munkát, amit itt elkezdtünk. Eddig nem kevesebb, mint félszáz projektünk van jelenleg is folyamatban, a Heltai téri piac, az Egészséges Budapest Program fejlesztései, a szociális városrehabilitáció Békásmegyeren, és a sor hosszan folytatható. 19 projekt előkészítve várja a megvalósítást, köztük a térfigyelő kamerarendszer további bővítése, a Krúdy sétány kialakítása, a Harrer és Víziorgona sétányok valamint a Flórián és az Arató Emil tér fejlesztése. Ezekhez persze forrásokért kell lobbizni (ezt tettem én is a korábbi években). 

– Miket tart a jövő legfontosabb feladatainak?

Nagyon sok feladat van előttünk, amit az itt élő emberek érdekében el kell végezni. Ilyen a közlekedés, parkolás kérdése, a hegyvidéki infrastrukturális fejlesztések kérdése és az Egészséges Budapest Program, aminek keretében 5 milliárd forintot nyertünk el a kormányzattól. Ezek mellett a Békásmegyeri Piac befejezése is az új vezetésre vár.

– Hogyan látja az eredmények tükrében Óbudához fűződő személyes viszonyát?

Én továbbra is itt maradok és szolgálom a közösséget. Büszke vagyok mindarra, amit eddig itt elértünk és létrehoztunk. A munka során kiváló kollégákkal, értékes emberekkel dolgozhattam együtt. A kerületi civil szervezetekkel is hamar megtaláltuk a közös hangot. Mindenkinek köszönettel tartozom, akik segítettek bennünket céljaink elérésében. Ugyanakkor azt is látom, hogy a győztesek a kampányban nagyon sok ígéretet fogalmaztak meg, amiket nehéz-, egyes esetekben szinte lehetetlen lesz teljesíteni. Ennek ellenére azt kívánom, hogy mégis maradéktalanul teljesítsék.

 

– Az önkormányzati döntéshozatalban továbbra is részt vesz?

Az eddigi erőfeszítéseket a magam részéről – ha nem is városvezetőként – de az önkormányzat képviselőjeként tovább kívánom folytatni, mert a kerület egyik fele értékelte ezt a munkát. (A másik felének egy része is hasonlóan gondolkodik, de most vasárnap a döntését nem ez alapján hozta.) Márai Sándor azt írja: Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. Ez kissé szigorúan és általánosan hangzik, de ez az egyetlen igazság, melyet minden következménnyel megismertem. Én idáig is szolgáltam és a jövőben is szolgálni fogok. Amennyiben az új városvezetés igényt tart a tudásomra, tapasztalataimra, tanácsomra, akkor bátran kereshetnek, rendelkezésükre fogok állni.