"Az óbudai fejlesztéseket tovább folytatjuk"

Szabó Tímea az Óbuda újság szinte valamennyi számában támadja Bús Balázs korábbi polgármestert. Az őt ért vádakra viszont nem találtunk egyetlen választ sem. Felkerestük az egykori kerületvezetőt, hogy lehetősége legyen válaszokkal szolgálni a kerületieknek, ha már a magukat demokratának nevező baloldali vezetés ezt megtagadja tőle.

 

– Szabó Tímea az egyetlen ellenzéki jelölt megnyerte (önmagával szemben) az ellenzéki előválasztást a kerületben. Mit jelent ez az óbudaiaknak? Mire számíthatnak ezután?

– Egyrészt szomorú, hogy ha már előválasztást hirdettek a kerületben, nem adták meg az óbudaiaknak a valódi választás lehetőségét. Ez persze nem véletlen. Szabó Tímea egy elég szélsőséges képviselő a magyar parlamentben, nagyon megosztó személyiség. Valószínűleg nem akarta felvállalni azt, hogy az óbudaiak többsége nem feltétlenül egy szélsőbalost választana képviselőjének. Óbuda mindig is egy nyugodt, békés kerület volt. Ebből a szempontból Szabó Tímea feltűnése és a parlamenti munkája teljesen elüt a hagyományos óbudai képviselőkétől vagy politikusokétól. Látható és a hírek is azt támasztják alá, hogy akik szerettek volna DK-s színekben elindulni, azokat ellehetetlenítették és kiszorították a pártból. Ugyanakkor azt is látom, hogy mint volt óbudai polgármestertől tart, ezért 2 éve folyamatos karaktergyilkos- és lejáratókampányt folytat ellenem a közpénzből fenntartott önkormányzati újságban.  2 hetente teljesen nyilvánvaló hazugságoknak adnak helyet úgy, hogy érdemben reagálni sincs lehetőségem.

Jól értem, nem jelenhet meg az újságban?

– Igen, jól érti. Miközben ők álladóan demokráciáról, sajtószabadságról kiabálnak, aközben látható, hogy az Óbuda újságot pártpropaganda hírmondóvá alakították, benne hazugságokkal vádolják meg ellenfeleiket és nem adnak lehetőséget a másik oldal véleményének.

– Úgy tűnik Szabó Tímea másfajta közéleti kultúrát és viselkedési formát igyekszik meghonosítani itt a kerületben. Lát ebben veszélyt?

– Három éve, pontosabban mióta a parlamentben van Szabó egyértelmű, hogy gyűlöletkampányt folytat. Az emberek összeugrasztására használja fel az óbudaiaktól kapott mandátumát, ahelyett, hogy az itt élők életét vagy az önkormányzatot segítené és képviselné a parlamentben. Nem tudok olyan témát mondani, ami kapcsán az óbudaiak hálásak lehetnének neki. Az pedig külön álságos, hogy a mentelmi joga mögé bújva rágalmaz és vádol meg másokat úgy, hogy tudja, valójában még a bíróság előtt sem lehet elégtétételt venni szavaiért.

– Szabó Tímea több témában is támadja Önt, de ezek során sokszor zavarosan és ellentmondásosan nyilatkozik. A Mocsárosdűlő esetében például mindketten luxuslakópark építésének tervével vádolják egymást és mindketten meg akarják védeni azt. Tudtommal az Ön idejében változtatási tilalom volt a területen, tehát építkezni nem lehetett. Akkor mitől és kitől kellett megvédeni? Van- e aggódni valójuk az óbudaiaknak az egyetlen ilyen nagy összefüggő és érintetlen zöldterület beépítése miatt?

– A Mocsárosdűlőn a korábbi években soha nem terveztünk lakásépítést. Annak ellenére sem, hogy a régi fővárosi tervekben a terület ki volt jelölve tartalék-lakásépítési területnek nagyjából a ’70-es évek óta. A rendszerváltás előtt, a kaszásdűlői lakótelep megépítése után itt akarták folytatni a tömbház építéseket. Az itt található egybefüggő zöld terület elpusztítását azonban, sem Demszky Gábor, sem pedig Tarlós István nem támogatta. Ezért is meglepő, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat a Mocsáros megvédésével kezdett kampányolni, miközben mindössze annyi történt, hogy legalizálták azt a helyzetet, ami most is van. Tehát most már papíron sem szerepel, hogy kijelölt tartalék-lakásépítési terület. Ezzel persze egyet is tudok érteni, de most úgy tűnhet maguktól védték meg, hiszen az övék a terület. Amiről viszont nem beszélnek, hogy közben a Mocsárosdűlő területéből leválasztottak egy 268 ezer négyzetméternyi területet, amelyet viszont intenzív lakásépítési területnek jelöltek ki. A korábbi álveszélyt elhárították, és a valódi veszélyt elhallgatják, azaz, hogy luxuslakóparkot terveznek ide.

Óbudának, sőt Csillaghegynek nagyon súlyos közlekedési problémái vannak, ezért nem hagyhatjuk, hogy újabb területek átminősítésével még több lakásépítést engedélyezzenek! A félrevezető kommunikációjuk miatt sokan nem látják, hogy valójában a zöld terület drasztikus csökkentését és újabb lakások építését tervezik a most még érintetlen és amúgy méhlegelőnek kiválóan alkalmas területen.

Ezért indítottuk mi is el a kampányunkat, amellyel az itt élők figyelmét szeretnénk az önkormányzat valódi szándékaira irányítani.

– A Hajógyári-sziget tervezett beruházásaival, kulturális fejlesztésével szemben is hevesen tiltakozott Szabó Tímea. Azt állítja, azt is megvédték!

– Nagyon érdekes, hogy a képviselőasszony szerint a FIDESZ a területen egy 1400 lakásos luxus lakóparkot tervezett építeni. Ezt a tervet az ég világon senki nem látta. Ez egy újabb megalapozatlan hazugság Szabó Tímeától. Röviden: a Hajógyári-szigetnek van egy északi és egy déli része. Az északi nagykiterjedésű zöldterület, amit a kutyások is szívesen látogatnak, és itt szokták megrendezni a Sziget Fesztivált is. A déli terület egy barnamezős, lepusztult gyárterület, amit egyébként a Gyurcsány-korszakban Szabó Tímea haveri köre eladott izraeli befektetőknek, hogy kaszinót és luxuslakóparkot építsenek. A fejlesztés látványtervei el is készültek. Gyurcsány bukása után az Orbán-kormány nagy erőkkel dolgozott azon, hogy visszaszerezze külföldi kézből ezt a területet, hogy később itt egy olyan nemzeti sportközpontot (a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia – szerk.) hozzanak létre, amely illeszkedik a Római-part hagyományos vízisport életéhez. Ehhez a fejlesztéshez kapcsolódott a terület árvízvédelemének kiépítése is. Ez utóbbi tervezését 2019-ben indította volna el a kormány. Mivel én akkor nem kaptam megnyugtató választ arra, miért akarnak az északi területen is gátrendszert építeni, nem adtam meg a tulajdonosi hozzájárulást az előkészítési munkálatokhoz. 2020-ban ugyanakkor a DK-s polgármester Szabó Tímea tudtával megadta ezt a hozzájárulást és megkezdődött a terület felmérése. Amikor ráeszméltek, mihez is adták a hozzájárulásukat, kapkodni kezdtek és megindították a sokadik FIDESZ-t támadó kampányukat. Végül mégis csak lekerült a gát építése a napirendről, de ezzel egyidőben a sportakadémia terve is. Szabó Tímea tehát nem egy luxuslakópark építését akadályozta meg, hanem azt, hogy megépülhessen egy a Duna-part miliőjébe illő sport- és rekreációs központ, ami több ezer sportolónak és családnak nyújtott volna kikapcsolódási lehetőséget.

Szerencsére a kormányzat úgy döntött, hogy ezt a területet a Zichy-kastéllyal egyetemben kulturális fejlesztésre biztosítja, amivel végül is a terület rehabilitációja megvalósul. Ezzel Óbudán az én polgármesterségem alatt megkezdett és azóta sajnos megrekedt kulturális fejlesztés folytatódhat.

– A Hajógyári-szigeten Önnek voltak egyéb tervei is, amiről azt gondolhattuk, hogy a baloldal megvalósítja. Ilyen volt a kutyásstrand. Mi lett ezzel a kezdeményezéssel?

– Abból sem lett semmi. Mi példaértékű együttműködést alakítottunk ki a kutyás szervezetekkel, míg a Fővárosi Önkormányzat, Bardóczy Sándorék a méhlegelőkkel egyre csak szűkítik a kutyás közösségek által használt területeket. A kutyások voltak egyébként, akik a gát ellen tüntetést szerveztek a szigeten, erre telepedett rá Szabó Tímea, aki vidékről buszokkal hozatott fel embereket tüntetni. Ez jól mutatja, hogyan politizál és használja fel a civil szervezeteket saját, egyéni politikai céljaira.

– Visszakanyarodva a Zichy-kastélyt is érintő fejlesztésekhez, az miért fáj a baloldalnak?

– Itt is próbálják a közvéleményt félrevezetni azzal, mintha a Fidesz-kormány el szeretné venni a kastélyt az óbudaiaktól. Tudni érdemes, hogy a kastély állami tulajdonban áll, egy részén van használati joga az önkormányzatnak, ahol az Óbudai Múzeum, a Térszínház, az önkormányzat egyes hivatali osztályai és a Hello Wood közösségi műhelye is található. Az állam az egész kastély üzemeltetését, hasznosítását a Petőfi Kulturális Ügynökségre bízta, amely nagyszabású tervvel állt elő. Mellesleg a kastély kulturális fejlesztésére annak idején mi is készítettünk egy kulturális koncepciót, így örömmel fogadtam a hírt, hogy az általam vízionált elképzelések is helyet kaphatnak a kormány által támogatott fejlesztés során. Szabó Tímeáék viszont azzal riogatják az óbudaikat, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség ki akarja rakni az Óbudai Múzeumot és valamennyi ott lévő intézményt. Ez természetesen nem igaz!  Megint arról nem beszél a baloldali vezetés és a képviselő asszony sem emeli fel a hangját azzal kapcsolatban, hogy két év alatt a munkatársi létszám 35-ről 15 főre csökkent és, hogy az Óbudai Múzeumnak nem attól kell tartania, hogy bárki kirakja, hanem attól, hogy hamarosan bezárhat, hiszen az önkormányzat nem jó gazdája az intézménynek. Állandó kiállítás ugyanis a két év alatt nem jött létre, egyetlen időszaki kiállítást sem nyitottak, míg korábban évente kettő is nyílt, továbbá az önkormányzat drasztikusan csökkentette a múzeum költségvetését. A múzeum helye biztos, de működése veszélybe került a DK-s önkormányzat hozzáállása, a kultúra üldözése miatt.

– A 2019-es választási kampány fő ellenzéki programja a Római-part és a gát ügye volt. Mi a helyzet ezekkel?

  – Általában Szabó Tímea technikája az, hogy valós, létező civil mozgalmakra szervezi, erőszakolja rá magát. A Római-partnál például valóban kialakult egyfajta szakmai vita, ami a gát nyomvonalával kapcsolatos megegyezés hiánya miatt politikai vitává alakult. Véleményem szerint teljesen jogos volt a civileknek a part mentén húzódó természetes föveny iránti igénye, és hogy ezt egy gát ne tegye tönkre. Így végül maradt a Nánási- Királyok úti nyomvonal terve, amely a szakértők szerint a jelenlegi nyúlgát alatti közművek kiváltása miatt horribilis összegre rúgott volna, valamint az ún. kompromisszumos megoldás, amely a parton található ingatlanok kerítésének tövében húzódott volna. Mi amúgy ez utóbbit támogattuk, hiszen Nagymaroson is ezt a megoldást alkalmazták, megőrizve a part természetességét és biztosítva az árvízvédelmet. A másik jogos probléma, hogy a Római-part területén a régi csónakházak, üdülők elkezdtek átalakulni lakóparkokká, ami véleményem szerint sem kívánatos jelenség és egyetértek a civilekkel, hogy ezt meg kell állítani. Ennek első lépése volt, hogy elrendeltük a változtatási tilalmat a területre. Majd a következő az volt, hogy egy olyan rendezési tervet készítettünk elő, amely nem adott volna lehetőséget az ilyen jellegű átalakításoknak, építkezéseknek. Ezt a rendezést tehát elindítottuk 2018-ban, de az új polgármester leállította és a feladatot áttestálta a fővárosi önkormányzatra. Próbálja a felelősséget áthárítani, de közben a főváros és Szabó Tímea sem tesz érdemben semmit annak érdekében, hogy a rendezési terveben ezt megszűntessék. Idén le fog járni a változtatási tilalom, nem lesz elfogadott rendezési terv, ami azt fogja eredményezni, hogy újból lehet ilyen típusú beruházásokat folytatni. Én is és gondolom több óbudai szavazó azt vártuk, hogy ha ezzel kampányoltak – és amivel részben egyet is értettem – akkor az általuk csak ingatlanmutyinak nevezett folyamatoknak véget is vetnek. De sem a megkezdett rendezési tervet nem fejezik be, sem az árvízvédelem ügyével nem foglalkoznak. A csillaghegyiek egy magasabb árhullám esetén továbbra is védtelenek.

–  A főváros döntött a nyúlgát megerősítéséről, ez nem elég védelem?

– Ilyen döntés és szakmai állásfoglalás Tarlós István főpolgármestersége alatt is született. Ez arról szólt, hogy a Csatornázási Művek, amihez tartozik az árvízvédelem ezen a szakaszon, agyaggal erősíti meg a nyúlgátat. A legutóbbi árvíznél érzékelhetően ázott át a földgát, tehát, ha egy annál is erősebb vagy elhúzódó árhullám jönne kérdés, meddig tartana ez az agyagos földgát-rendszer. Már akkor is egyértelműen fogalmaztak a szakemberek, hogy a nyúlgát megerősítése szükséges, de csak a másodlagos védelmi funkciót tudja ellátni, ki kell alakítani egy elsődleges gátat is.  A kerítésmenti nyomvonal véleményem szerint a civilek problémáira is megoldás lenne, hiszen meg tud maradni a föveny természetes arculata, ugyanakkor a csónakházak és a több mint 100 éve ott lakók biztonsága is szavatolva lenne. Ha valóban a nyaralóknak álcázott lakóparkok megszűntetése lett volna a mostani vezetésnek és Szabó Tímeának a célja, nem értem miért nem készítik, folytatják a KSZT-t, miért nem a terület átsorolását szorgalmazzák. Két sürgető kérdésben, az árvízvédelemben és part beépítésének megállításában nem látok érdemi előrelépést. Szabó Tímea parlamenti felszólalásai között egyetlen egy sem szól ezen problémák megoldásának sürgetéséről.

–  Azt azért nem lehet mondani, hogy nem történt semmi, hiszen nyár végén megnyitották a szabadstrandot.

Ennek magam is nagyon örültem, hiszen mi is szerettük volna ezt megtenni. 2018-ban el is indítottuk ennek tervezését és a szükséges hatósági engedélyeztetést. Ebben az időszakban keresett meg minket a Valyo, akik terveinket meghallva kétségbeestek, mert ők is strandot szerettek volna nyitni, de az önkormányzat nélkül. Mi viszont már a HelloWooddal együttműködésben elindítottunk egy tervezést a strand és a víz optimális és biztonságos használatára vonatkozó építmények tervezésére.  Erre a Valyo demonstrációs jelleggel meghirdette egy napra a strandolási lehetőséget. Ez egy illegális, gerillaakció volt, így annak kockázatát is hordozta, hogy a víz minősége nem volt megfelelő. Márpedig egy strand esetében nagyon fontos, sőt elengedhetetlen a víz minőségének folyamatos mérése. 2019-ben az előkészületeink folyamán derült ki, hogy a békásmegyeri szennyvíztelep nem működik megfelelően, hiszen nagy esőzések esetén a túlfolyó szennyvizet beleengedik a Dunába. Ez a mai napig így van, ezért az a határozott véleményem, hogy felelőtlenség ilyen kockázatok mellett strandot nyitnia parton mindaddig, míg a szennyvíztelepen a Fővárosi Önkormányzat meg nem szűnteti a szennyezés veszélyforrását. Ennek ellenére a III. kerületi önkormányzat kiírta pályázatra a strand üzemeltetését.  Meglepetésemre az a két (politikai indíttatású) civil szervezet, a Maradjanak a Fák a Rómain és a Valyo, amelyek szerették volna a strandot létrehozni, nem pályáztak. Valószínűleg a felelősséget ők sem szívesen vállalták volna baj esetén. Végül az önkormányzat maga nyitotta meg a létesítményt, az eredeti júliusi nyitás helyett augusztus elején. Akkorra sikerült ugyanis két olyan napon mintát venni, amikor a víz minősége megfelelő volt. Ebből sejthető, hogy csak a szerencsén múlt, hogy a strand nyitvatartási időszakában nem esett annyi eső, hogy szennyvíz kerüljön a Dunába. Magam is a strandolás híve vagyok, szívesen úszom a Dunába, de kérdezem, mi ez, ha nem hazárdírozás az óbudaiak egészségével?

–  Szerencsére az infrastruktúrát sikerült megoldaniuk, hiszen a stranddal kapcsolatosan ez is elvárás.

Az önkormányzat bérbe vett az államtól egy sporttelepet, majd ennek az üzemeltetését egy egyesületre bízta. Az egyesület azonban nyári tábor szervezés és sportlehetőség biztosítása mellett egy kocsmát is nyitott, mindezt úgy, hogy a változtatási tilalom ellenére átalakításokat hajtott végre a sporttelepen. Látható, hogy az önkormányzat kettős mércét alkalmaz a változtatási tilalom ellenére, hiszen mindenki mást megbüntet, de ha az érdekei vagy haveri körének érdekei úgy kívánják, szemet hunynak a tilalmat megszegőknek és egy büfének álcázott disco-t is engedélyeznek.

– Az egészségügyi fejlesztések veszélybe kerülhetnek – állítja Szabó Tímea, ugyanis a kormány elvont közel 5 milliárd forintot. Ebből mi igaz?

– Elsőként érdemes tisztázni, hogy mennyi pénzről is van szó, mert ahányszor a képviselőasszony kinyitja száját, annyiszor emelkedik ez az összeg. Olvashattunk tőle 3,5 milliárdról, 5 milliárdról, de a legutóbbi testületi ülésen Kiss László már 11 milliárdról beszélt. Az látható, hogy dobálóznak a számokkal és siránkoznak, hogy a kormányzat elveszi a pénzt és ők ezért nem tudnak semmit csinálni. Tisztán látni kell, hogy 2020 elején a COVID-járvány kitörésével egy új helyzet állt elő Magyarországon is. Az egész társadalmat mélyen és súlyosan érintette, összeségében ca. 2000 milliárdos kárt okozott az egész magyar gazdaságnak. Ebben a helyzetben kellett a kormánynak úgy döntenie, hogy mindenkinek vállalnia kell valamifajta teherviselést. Ennek részeként az önkormányzatoktól valóban elvont fejlesztési forrásokat, de nem csökkentette a működési forrásokat.  Óbudának volt egy 5 milliárdos egészségügyi fejlesztési forrása, amiért mi lobbiztunk és pályáztunk. Ebből mi a szakorvosi rendelőket és a háziorvosi rendelőket akartuk felújítani, sőt el is indítottuk. A Csobánka téri rendelő energetikai felújítása megtörtént. A kormányzat a további fejlesztési forrásokat valóban elvonta, de nem elhanyagolható körülmény, hogy mindezt a COVID-járvány miatt tette. Azt gondolom Óbuda sem vonhatja ki magát egy ilyen helyzetben a közös teherviselés alól. Amúgy a pénzt egy konkrét fejlesztési koncepció támogatására pályázaton nyertük el, amit Kiss Lászlóék nem akartak folytatni, mert az ő tervük egy gyermek szakrendelő létesítése volt. Erre meg is kapták a kormánytól a plusz másfél milliárdos támogatást. Mindemellett a kormány nagyon komoly összegeket fordít az egészségügy fejlesztésére, így a Szent Margit Kórházra is.

– Hogy áll a gyermekszakrendelő kivitelezése? Elindult a tervezés?

– Bízom benne és feltételezem is, hogy valami elindult, de látható vagy nyilvános jele ennek még nincs. Annak idején miután Czeglédy Gergő, akkori MSZP-s képviselő szorgalmazta egy önálló gyermek szakellátó intézmény létesítését, mi is megvizsgáltuk ennek realitását. Badacsonyi Szabolccsal, a Margit Kórház korábbi főigazgatójával és több egészségügyi szakemberrel egyeztettem is, akik egybehangzóan állították, hogy nem a létrehozás a probléma, hanem a működtetése. Borzalmas költségei vannak, ráadásul ma Budapesten kevés a gyermek szakorvos. Ezért mi inkább azokat a megoldásokat kerestük, amelyek a meglévő infrastruktúra épülnek vagy együttműködés keretében biztosítják az ellátást. Így kötöttünk megállapodást a Svábhegyi Gyermekklinikával, amely a Bokor utcában működik, illetve a Szent Margit Rendelőintézet valamennyi felnőtt rendelésén bizonyos idősávokban megoldottuk a 14 év alatti gyermekek ellátását is.  A kérdés valójában egy önálló gyermek szakrendelővel kapcsolatosan, hogy hogyan tudja majd a kerület a működését és orvosait finanszírozni.

Visszatérve a forráselvonásokhoz, fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy nem működési forrást, hanem fejlesztési forrást vont el a kormány. Amikor tehát Szabó Tímea és Kiss László arról beszélnek, hogy azért rendezetlen a közterület, azért csökkentették a szemétgyűjtők számát Óbudán, mert a kormány elvonta a pénzt, az egész egyszerűen hazugság. A működési forrás ugyanúgy rendelkezésre áll, azaz kaszálni tudnának és nem kellene méhlegelőnek álcázni a gondozatlanságot, és a szemetet is el tudnák szállíttatni.

Ahogy én látom, mindent összevetve a kormányzat nemhogy elvon, hanem két újonnan létrehozott alapítványon keresztül jelentős beruházásokat tervez megvalósítani a kerületben. Az egyik az Óbudai Egyetemet működtető Rudolf Kalman Alapítvány, amely által az egyetem éves költségvetése megháromszorozódik, amelyből a diákokat érintő és a kerület sportolási lehetőségeit célzó beruházások valósulnak, a másik a Magyar Kultúráért Alapítvány, amely a Hajógyári-szigeten és a Zichy-kastély területén fog nagyon nagy kulturális fejlesztéseket végezni, továbbá az említett Margit Kórház fejlesztése is az óbudaiakat szolgálja. Szerintem ez a legkevésbé mondható kivéreztetésnek és büntetésnek. Az önkormányzat a normális működtetés helyett inkább a kormány elleni gyűlöletet szítja és hergeli a III. kerület közösségét.

– Ha már a gondozatlanságot említette, a Porta Praetoria romjait több mint fél éve graffitik csúfítják, ami igen méltatlan a korábbi óbudai örökségvédelem ismeretében. Nem az önkormányzat feladata lenne eltávolítani a graffitit?

– A római kori romok, emlékek védelme szinten egy olyan terület a baloldal számára, ahol csak és kizárólag a kommunikáció szintjéig jutnak el. Szabó Tímea a Limes döntés kapcsán rendkívül látványosan fejezte ki aggodalmát a római emlékek veszélybe kerülése miatt. Sajnos a kevésbé szem előtt lévő Porta Praetroria vagy akár a Flórián aluljáróban található, omladozó vakolattal veszélyeztetett Fürdőmúzeum sorsa már hidegen hagyja. Az én polgármesterségem alatt is előfordult, hogy graffitiztek, de mi ezeket azonnal eltávolíttattuk és nagy gondot fordítottunk a romok és emlékek védelmére, amiért amúgy a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társaság Henszlmann Imre-díjjal ki is tüntetett. Nemrég olvastam egy tanulmányt, amelyben arra az összefüggésre mutat rá a szerző, hogy egy város rendezetlensége és gondozatlansága magával hozza a közterületi rendbontások számát, sőt kimutathatóan növekednek az erőszakos bűncselekmények is az ilyen környezetben.

– Reméljük idáig nem fajulnak a dolgok Óbudán!

– Én is remélem! Az azonban biztos, hogy a felügyelet nélkül hagyott területek, a gazdátlanság előbb-utóbb kihat a társadalmi viszonyokra is.  Ezért lenne fontos, hogy az itt élők ne azt érezzék, hogy nincs irányítva a kerület, hogy a panaszaikra érdemben nem kapnak választ. Mi kiépítettünk egy jól működő közel 200 kamerából álló közterületi kamera-rendszert, amely szavatolt egyfajta biztonságot. Ezt a rendszert karban kellene tartani, javítani, cserélni és a nagyobb biztonság érdekében fejleszteni is lehetne. Sajnos az utolsó testületi ülésen éppen arról döntöttek, hogy az erre biztosított forrást elvonják Kiss Lászlóék, pedig a közterületi bűncselekmények visszaszorításában számokban kimutatható szerepe volt a rendszernek.