"Vannak álmaim és határozott elképzeléseim"

Hivatalosan is megnevezte Önt a Fidesz a III. kerület polgármester jelöltjének. Hogyan fogadta a hírt, számított-e rá?

Korábban Tarlós Istvánt jelöltük azzal a feltétellel, hogy ha ő lesz a polgári oldal főpolgármester-jelöltje, akkor mást választunk. Úgy gondoljuk, hogy Tarlós István 16 év alatt Óbudán már bizonyított, és most komoly esély van arra, hogy a főváros életében olyan változásokat indítson el, melyek Budapest fejlődése szempontjából nélkülözhetetlenek, de szívesen láttuk volna továbbra is Óbudán. Mikor a döntés megszületett, a helyi Fidesz Tarlós István polgármester úr javaslatára – aki mellett már 8 éve dolgozom – engem választott polgármester jelöltnek.
De visszatérve a kérdésre számítottam rá, és jó ideje készülök is a megmérettetésre. Vannak álmaim, és határozott elképzeléseim is, hogy mit kell tenni az elkövetkező 4-8 évben.

Milyen érzés egy négyciklusos polgármester székét átvenni?

Egyelőre nem tudom, milyen érzés átvenni, hisz még nem nyertem meg a választást, de köszönöm a bizalmat. A felelősséget természetesen érzem, ahogy alpolgármesterként is éreztem és tudtam, hogy mekkora felelősség egy ilyen nagy kerület szociális és kulturális életéért dolgozni. Az ország legnagyobb és legjobb szociális intézményrendszerét alakítottuk ki és működtetjük. Az Óbudai Nyár pedig Budapest legszínvonalasabb nyári rendezvényévé vált az elmúlt évek során. Felelősségteljes, és szép munka.

Milyen program mentén kormányozná tovább Óbuda hajóját?

Széchenyi István mondta, hogy a „múlt megbecsülésére épül a jelen”. Azaz én a folytonosság, a folyamatosság híve vagyok, de természetesen ismerem és látom azokat a lehetőségeket is, melyekkel idáig nem éltünk, vagy nem volt lehetőségünk élni. A kötelező alapfeladatokat a jövőben is el kell látni, még akkor is, ha a kormány megszorító intézkedései megnehezítik minden önkormányzat működését. Az önkormányzatnak biztonságot kell nyújtani azon óbudai polgároknak, akiket egzisztenciálisan is hátrány ér a Gyurcsány-csomag miatt. Be kell indítani azokat a fejlesztéseket, melyek révén Óbuda Budapest legvonzóbb kerületévé válhat.

Ön szerint milyen esélyekkel indul és ellenlábasai közül kit tart esélyesnek?

Tavaly készült egy Gallup kutatás, mely szerint a III. kerületben Tarlós István után Bús Balázst tartják a legalkalmasabbnak a polgármesterségre. Ismertségben Csire János, az SZDSZ polgármester jelöltje vezet. Egyébként számomra is meglepetést okozott, hogy a baloldal nem egységes, és az SZDSZ nem támogatja az MSZP polgármester jelöltjét. De közvélemény kutatás nélkül is tudom, hogy komolyak az esélyeim.

Óbudára kidolgozott Fidesz programról mikor és hol olvashatunk?

Már 4 éve is elkészítettük a kerületi polgári programot, hisz akkor is – mint most is – együttműködött az egész jobboldal. Az a program is bárki számára elérhető volt a kerületi honlapunkon. Az új program most fog elkészülni, melyet reményeink szerint minden háztartásba eljutattunk, és természetesen elektronikusan is elérhetővé teszünk.

Milyen a kapcsolata a másik legnagyobb párttal, és tudna-e Tarlós polgármesterhez hasonló békés egymás mellett élésben dolgozni?
Alpolgármesterségem alatt mindig arra törekedtem, hogy javaslataimat, előterjesztéseimet ne azért támogassák, vagy ellenezzék mert Bús Balázs javasolta, hanem azért, mert az az óbudaiak érdekeit szolgálja. Mindig törekedtem, hogy konszenzusos döntések szülessenek, és az elmúlt 4 év is ezt bizonyította. Bár ismereteim szerint a baloldal nincs egységben, hiszen a szocialisták és a liberálisok még a mai napig sem tudtak megegyezni, én mindkét párt önkormányzati frakciójának együttműködést fogok ajánlani. Nem a békés egymás mellett élés a fontos egyébként, hanem az alkotó együttműködés. Én ennek a híve vagyok.

Mik lennének az első lépések az önkormányzat megreformálása terén?

Nagy reformokra nincs szükség, de a hatékonyság szempontjából bizonyos változásra szükség van. Sokat beszélünk a szolgáltató barát önkormányzatról, ezt a jövőben meg is kell valósítani, azaz az önkormányzatnak a lakosság felé a szolgáltatói funkcióit kell erősíteni, és ennek érdekében az ügyintézés módján is változtatni. Az elektronikus ügyintézést is jobban preferálni fogom.

A vagyongazdálkodást új alapokra kell helyezni, a helyi vállalkozókkal a kapcsolatot élőbbé kell tenni. Szükségesnek látom továbbá, hogy a helyi képviselők jobban jelen legyenek a helyi ügyek képviseleténél, jobban képviseljék a helyi lakosok érdekeit.
A képviseleti demokráciának újból érvényt kell szerezni, és ahogy idáig, a jövőben is nagy hangsúlyt fektetek a civil szervezetek véleményeinek a meghallgatására, a döntés-előkészítésbe való bevonásukra.

Mely területeket preferálná a költségvetési/önkormányzati pénzek elosztása során?

Ahogy korábban mondtam, az alapfeladatokat (oktatás, szociális és egészségügy) kötelezően kell ellátni az önkormányzatnak, azaz ezek élveznek prioritást, csak utána jöhetnek a fejlesztések. Bízom abban, hogy Budapest élén olyan főpolgármester lesz, aki ismeri a III. kerület problémáját és végre Óbuda irányába is felszabadulnak a fejlesztési források, így elindulhat a Római part fejlesztése, Észak-Buda közlekedési fejlesztése, és a szükséges Duna hidak is megépülnek.
A közeljövő legfontosabb kérdésének egyébként a környezetvédelmet tartom a közbiztonság mellet, úgyhogy ezekre mindenképpen több figyelmet fogunk fordítani. Óbuda jövője szempontjából a turisztikából adódó lehetőségeket is jobban érdemes kihasználni, hisz nincs még egy ilyen gazdag kerülete Budapestnek, mely kulturálisan és a vendéglátás vagy sportolás szempontjából ennyire széles lehetőségeket tudna kínálni, mint mi, de élnünk kell az adottságainkkal. Simone Weil francia munkásnő mondta, hogy „meg kell tanulni vágyakozni az után, ami a miénk”. Óbuda minden múltjával és történelmével, gazdagságával a miénk, de élni kell a lehetőségeinkkel.
Végzettségemet tekintve szociális szakember vagyok, úgyhogy a jövőben is oda fogok figyelni, hogy az önkormányzat továbbra is – a szociális biztonság szempontjából – a kerület polgárainak – elsősorban az időseknek és a gyermekes családoknak – biztosítsa azokat a lehetőségeket, melyek a társadalmi egyenlőség szempontjából szükségesek. Ezek mellett nagyon fontosnak érzem, hogy programokat, lehetőségeket tudjunk biztosítani azoknak a fiataloknak, akik a játszóterekről már kinőttek, de lehetőség hiányában az utcán töltik szabadidejüket.

Van-e határozott elképzelése a kerület vagyonfelélésének megszüntetésére?

Természetesen, ahogy én is, képviselőtársaim is már 8 éve szorgalmazzuk a vagyongazdálkodás átalakítását. Ennek jó példája látható Debrecenben, ahol nyereségesen működik a város vagyonkezelő cége. Ezt itt is meg lehet és meg kell valósítani. Ennek programját már korábban elkészítettük. Sajnos a kormányzati elvonások minden önkormányzatot hátrányosan érintenek, és a vagyonfelélés irányába hajszolnak, de okosan túl lehet élni minden rossz helyzetet és ciklust, úgy hogy közben a fejlődés se álljon meg.

Elég érettnek tartja-e magát egy ekkora kerület elvezetéséhez?

Nézze, januárban voltam 40 éves. 13 éve dolgozom önkormányzatnál, hol szakértőként, hol képviselőként és alpolgármesterként. 1984 óta ismerem a kerületet, hiszen első munkahelyem ide köt Békásmegyerhez.
Harrer Pál, Óbuda első polgármestere 21 éves volt, mikor a kerület jegyzője lett – akkor még nem volt polgármester – majd 44 éves volt, mikor először megválasztották Óbuda első polgármesterének, Tarlós István 16 éve 42 évesen lett Óbuda második polgármestere. Tehát a tapasztalat szerint Óbudán nem csak 4 évre, hanem hosszabb időre választanak vezetőt, mely bölcs előrelátásra vall a kerület lakosai részéről.
Ezért véleményem szerint egy fiatal és egészséges embert érdemes megválasztani, aki nem csak 1 ciklusban (4 évben) tud gondolkodni, hanem távlatosan is. Azt szokták mondani, hogy 40 éves korában van az ember a legszebb férfikorban, de visszatérve a kérdésére természetesen a legjobb pillanatban találkozom ezzel a lehetőséggel, mellyel, ha a választópolgárok megbíznak, élni fogok az óbudaiak javára és megelégedésére.

A kormány „áldásos tevékenysége” fényében Ön szerint milyen politikai összetételű lesz az új képviselő-testület?

Bízom a társadalom bölcsességében, hisz láthatják, hogy nem olyan régen a jelenlegi kormány mit ígért, majd hatalomhoz jutva mit tett. Ezért a szocialisták jó időre eljátszották azt a lehetőséget, hogy bármit is higgyenek nekik. Óbudán sem fognak másképp tenni, hisz a helyi parlamenti képviselők is megszavazták a Gyurcsány csomagot, pedig nem ezt ígérték. Hazugságra nem lehet politikát és országot építeni. Szóval bízom abban, hogy minket a mögöttünk álló 4-8 év alapján és tetteink függvényében ítélnek meg, és ezért adunk nekik nagyobb bizalmat, mint korábban. Minket a tetteink hitelesítenek.

Az interjú az Óbudai Monitor számára készült.