Tömegsporttól a veszélyig

Január igazi téli hónap. Papíron. Idén azonban nem örülhetnek a téli sportok kedvelői a szokatlanul meleg időjárás miatt. Ön hogyan tartja a kondícióját?

Polgármesterként kevés szabadidőm van, de a mozgásra minden héten szakítok időt. Most, hogy ilyen tavaszias lett a telünk, a Hajógyári szigeten futottam – illetve helyesebb kocogásnak nevezni. Nem tartom magam különösebben jó futónak, inkább a vérkeringésem felfrissítése és az izmaim átmozgatása miatt „kínzom” magam. Nemrég pedig az egyik hétvégén jártunk a családommal a Pilisben. Szokatlan volt már januárban rügyfakadással találkozni. Ha a rendszeres testmozgást kérdezi, nos ez az én esetemben az úszás. Teljesen ellazít.

Mely sportágak állnak legközelebb Önhöz, mit tart tévés műfajnak, és mi az, amit szívesen kipróbálna?

A focizás a fiatalságomhoz kapcsolódik. Gimnazistaként az Erdért SE-ben fociztam nem is eredménytelenül, a középiskola falai között pedig szertornáztam Czája Mátyás irányítása mellett. Igen kedves időszak volt az életemben amikor a Spartacusban pingpongoztam. Ez a sport legalább annyira megmozgat, mint a mai idők divatsportja, a squash. És el ne felejtsem, itt van a tenisz. Több évet töltöttem ezzel a szép sportággal az Uvaterv színeiben a Feneketlen tó mellett.
Polgármesterként az a célom, hogy itt a kerületben minél szélesebb körben nyíljon lehetőség a gyerekeknek, hogy rúgják a bőrt. Ennek természetesen az iskolai sportpályák, tornatermek felszerelése az egyik legfontosabb feltétele. A költségvetés összeállításakor a tömegsport kiszélesítésének lehetőségeit is tervezzük. Nagyobb hangsúlyt kívánok a kerületben az utánpótlás nevelésre helyezni.
A televízióban szívesen kapcsolok sportcsatornára, legutóbb az Ausztrál Open mérkőzéseit néztem meg. És persze a Dakart, melyen a Szalay-Bunkoczi párosnak szurkolok, talán mert ők kevésbé vannak reflektorfényben.

Ha már az extrém sportágaknál tartunk. Biztosan értesült arról, hogy egy új elképzelés szerint a jövőben a különösen veszélyesnek kikiáltott sportokban megsérült embereknek nem fizeti a tb. az ellátást. Egyetért?

Azzal értek egyet, hogy ezeknek a versenyszámoknak a képviselői az Alkotmánybírósághoz fordultak. Számomra inkább tiszteletreméltó, hogy vannak közöttünk olyanok, akik nem otthon tespednek vagy éppen káros szenvedélyeiknek élnek, hanem a fokozott izgalmakat keresik. Én magam hosszú ideig karatéztam, az sem volt éppen életbiztosítás. Ha mindenki kerülné a veszélyt, talán még ma is felfedezésre várna a Déli sark vagy a Mount Everest. Hogy az ilyen teljesítményeknek igenis van létjogosultsága, azt az is mutatja, hogy a pekingi olimpia fáklyáját a világ legmagasabb pontjára is felviszik a sportolók