Esernyős - Kulturális és Információs Pont megnyitó – 2014

Tisztelt ünneplő egybegyűltek!

A Fő tér közelében régebb óta lakók bizonyára jól emlékeznek arra az időszakra, mikor még gépkocsik parkoltak ezen a gyönyörű téren. Akkoriban csupán az autók megérkezése és távozása jelentette (kis túlzással) a mozgást. Mi azonban valami másra gondoltunk, amikor úgy döntöttünk, hogy közösségi funkciót keresünk a Fő térnek. Jan Gehl, a híres dán építész tavaly elmondott szavai szerint az a város jár jól, amelyik kiszorítja az autókat és az emberekre szabja a tereit. Nem hagyhatjuk, hogy a motorizáció elvegye tőlünk azokat a tereket, amiket arra kéne használnunk, hogy társasági életet éljünk bennük. E gondolatok alátámasztják korábbi döntésünket és olyan irányt jelölnek ki, melyet mi is követünk.

A megújulás első lépéseként üdvözöltük, amikor a budapesti észak-déli kerékpárutat a tér szélén vezették át. Az autók kitiltásával a biciklisták egyfajta dinamizmust hoztak a Zichy-kastély előtti területre. Az előbb említett várostervező építész azt is elmondta, hogy nagy, egybefüggő felületek helyett függőlegesen tagolt érdekes homlokzatokra, azaz teraszokra, balkonokra van szükség a köztér és az épületek találkozásánál. Elgondolása szerint a várost vissza kell adni az embereknek. Alkalmassá kell tenni a kapcsolatteremtésre, mert – ahogy mondja: az ember legfontosabb szükséglete a többi ember társasága. Nos, azt hiszem, itt sikerült ennek a követelménynek is eleget tenni.

A teret ennek szellemében vontuk be a kulturális színterek közé, s ma már természetes, hogy a kerületi nagyrendezvények nagyszabású koncertjeinek, előadásainak itt van a helyszíne. A terület kulturális jellegét azonban a közeli Óbudai Múzeum is erősíti, s így a közelmúltban létrehozott Goldberger Textilipari Múzeummal, a 3K-val és az új idősek klubjaival egyre markánsabbá válik a kerület szolgáltató jellege, és közösségépítő törekvése.

Azzal, hogy a mai napon hivatalosan is megnyitjuk az Óbudai Kulturális és Információs Pontot, más néven az Esernyőst, létrehoztuk a közösségépítés centrumát is. Mindaz, ami a III. kerületben turisztikai és kulturális szempontból a hozzánk látogatóknak érdeles lehet, arról ezen a helyen felvilágosítást kaphat, sőt az adott eseményekre rögtön jegyet is vásárolhat. Fontos tudni, hogy a mellettünk lévő, jelenleg még választási irodaként működő helység a közeljövőben átadja a helyét, és az érdeklődők nemsokára koncert teremként, illetve mozi teremként vehetik birtokba. Arra is szeretném a felhívni figyelmet, hogy hamarosan a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár korábbi fiók könyvtárának helyét, már a kortárs művészeti alkotások hiánypótló kiállítótermeként láthatjuk viszont.

Mától tehát az Esernyős Óbudai Kulturális és Információs Pont a városrész mozgalmasságának, kulturális pezsgésének koordinálási központja, és egyben origója is. Köszönöm mindazoknak a munkáját, akik tervekkel, ötletekkel és gyakorlati segítséggel közreműködtek létrehozásában.

Jó szívvel ajánlom az önök és ismerőseik figyelmébe; érdeklődjenek a kerületi programokról, üljenek le egy kávéra, és érezzék magukénak e helyet, és Óbuda főterét.