Ezüsthegy könyvtár megnyitója – 2018

Miniszter úr, államtitkár úr, főpolgármester úr, tisztelt hölgyek és urak!

A kertet választom és a könyvtárszobát, a hallgatag sétákat, a szótlan imát és a csendes üldögélést. Miért? Mert így lemérhetetlenül többet kapok abból, amire szükségem van – írja Hamvas Béla, s valóban, azt hiszem, mi mindannyian fel tudnánk idézni olyan pillanatokat az életünkből, melyeket könyvek olvasásával, a bennük szereplő történetek átélése miatt felejthetetlen emlékként őrzünk magunkban. Számunkra ugyanis természetes a papírra írott gondolat, szívesen veszünk kézbe könyveket, s az újságokat is legalább olyan természetességgel lapozzuk, mint ahogy a fiatalabb generációk tagjai görgetik telefonjaikon a szövegmezőt.

Ment-e a könyvek által a világ elébb? – kérdezi Vörösmarty Gondolatok a könyvtárban című versében. A kérdésre biztos igennel válaszolhatunk, hozzátéve, hogy megy ma is. Mert bár sokszor és sokan temették a Gutenberg-galaxist, nekünk meggyőződésünk, hogy a papír alapú olvasásnak, s így a klasszikus könyvtáraknak is helye és szerepe kell, legyen. Nemcsak azért, mert a tudást és megismerést szolgáló könyvek még ma is szélesebb területet fednek le a digitálisan elérhető tartalmaknál, hanem azért, mert ma már egy könyvtár sokkal többet jelent a könyvekhez való hozzáférésnél.

Ezt hivatott igazolni ez az új, stílusosan felújított, impozáns kerttel is rendelkező épület, melynek programkínálatban szerepelnek majd irodalmi délutánok, tematikus ismeretterjesztő előadások, öko-programok, olvasókör, felnőtteknek nyári zenés estek.

Sokan emlékezhetnek még ennek a háznak az előtörténetére, fiammal én is jártam még a Szabó Ervin Könyvtár itteni fiókkönyvtárába. A fordulópont 2003-ban érkezett el, amikor bezárták, azonban a könyvállományt felajánlották számunkra, így lehetőségünk nyílt arra, hogy e törzsanyaggal, önként vállalt feladatként 2004-ben elindítsuk a Békásmegyeri Közösségi Házban könyvtár szolgáltatásunkat. Fontosnak éreztük ugyanis, hogy Békásmegyer hegy felőli részét is elérje a Platán könyvtár hálózata. Eközben az épület, ahol most állunk, folyamatosan pusztult, ezért vetettük fel, hogy a Fővárosi Önkormányzattól átvesszük, rendbe hozzuk, és visszaadjuk eredeti funkcióját, miközben szélesítjük is szolgáltatásait, mivel úgy gondoljuk, hogy közösségépítő törekvéseinket itt Ófalun is egy sokoldalú közösségi tér szolgálhatja legjobban.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy Csillaghegyen hasonló helyzettel állunk szemben, mint itt; az egykori Szabó Ervin fiókkönyvtár épülete bezárva áll. A magunk részéről bízunk abban, hogy a Főváros a felújításáról és újbóli megnyitásáról dönt majd.

Az elmúlt évtizedben a Szabó Ervin Könyvtárral kiváló szakmai kapcsolatot alakítottunk ki, sikeresen működtetjük a Könyvet Házhoz programunkat. Az időseket célzó szolgáltatás mellett az olvasás támogatását a felnőtteknek és gyermekeknek szóló KönyvMegálló hálózatunk is visszatükrözi. A gyermeket 5-, a felnőtteket pedig 4 különböző helyen várja a KönyvMegálló szabadtéri polcrendszere, melyet már 2012 óta működtetünk.

 

Tisztelt hölgyeim és uraim!

A mai világban már szép kihívás a pedagógusok és a könyvtárosok számára a könyvolvasás megszerettetése a gyerekekkel, ezért is lesz ebben a könyvtárban a kicsik számára játékos interaktív foglalkozás, játszóház, és a könyvek körül forgó olyan kreatív foglalkozások, melyek a gyerekirodalom alkotásait állítják középpontba. A cél ugyanis nem más, mint, hogy a könyvtár a gyerekek életének természetes részévé váljon, egyfajta szocializációs helyszínként szerepet kapjon társas kapcsolataiban, és pozitívan alakítsa a szórakozáshoz, tanuláshoz fűződő viszonyukat is.

A tervezett szolgáltatásokról természetesen nekünk is karakteres elképzeléseink voltak, azonban a közösségi tervezések szellemiségét adaptálva tavaly megkérdeztük a lakosságot is, hogy ők mit látnának itt legszívesebben, majd a koncepcióba be is építettük a teljesíthető elképzeléseket.

Amit most itt láthatnak, az egy többszereplős összefogás eredménye. Ezért elsőként Tarlós István főpolgármester úrnak kell megköszönnöm, hogy rendelkezésünkre bocsátotta az épületet, így lehetőséget kaptunk az értéknövelő beruházás elvégzésére. Óbuda egész olvasó közössége számára nagy öröm, hogy hosszú évek után az épület újra visszakaphatta egykori kulturális funkcióját. Köszönöm a Városfejlesztő Kft. szakembereinek is, hogy a tervezési folyamattól, az egyeztetéseken át a kivitelezés befejezéséig végigkísérték a projektet. Nem utolsósorban pedig az Óbudai Platán Könyvtár munkatársainak, az épület belső, funkcionális kialakításának megtervezéséért és a szakmai program kialakításáért.

Az elmúlt negyed században az érettségi végzettséget szerzők aránya megháromszorozódott, a diplomásoké pedig majdnem hatszorosára emelkedett 1990 óta. Ennek számos összetevője között biztosan ott találjuk a megismerés iránti fokozott igényt és az olvasás melletti növekvő elköteleződést. Nos, én őszintén remélem, hogy az Ezüsthegy utcában megnyíló új könyvtárunk, a maga hatókörében tovább erősíti ezt a kedvező tendenciát.

Önöknek, és a jövő látogatóinak is az olvasás örömét, és a könyvek, folyóiratok közti hasznos időtöltést kívánok.