Bús Balázs: A III. kerületben élők képviseletére vállalkozom

Önkormányzati választások előtt állunk. Mi történt a III. kerületben az elmúlt öt évben?

Legfontosabb, hogy elképzeléseinket megvalósítottuk, folytatni tudtuk a kerület számára fontos fejlesztéseket. A fővárossal, a kormányzattal és a helyi civil szervezetekkel gyümölcsöző volt az együttműködésünk, a legfontosabb projektjeinkre sikerült forrásokat szerezni. Megépült a Békásmegyeri Piac, ami egy több mint 40 éves épületet váltott fel. Rengeteg közterület-fejlesztést valósítottuk meg. Összesen 23 milliárdos fejlesztéssel gazdagodott a kerület. Az ellenzék most azzal érvel, hogy ezek többnyire EU s forrásból történtek. Tényszerűen azonban ez úgy áll össze, hogy a kormány 13 milliárdot adott, ehhez a kerület 2,5 milliárdot tett hozzá önrészként. Az EU három milliárd forintot adott támogatásként, amihez 1,2 milliárdot biztosított az önkormányzatunk. A főváros pedig 1,3 milliárdot, amihez mi 1 milliárdos önrészt tettünk hozzá. Látható tehát, hogy a kormányzat részéről érkezett a legnagyobb támogatás a kerületbe.

Ezekről a fejlesztésekről mit lehet tudni?

Most már lassan az ötödik éve folytatjuk a közösségi tervezést. Eddig 33 projektet valósítottunk meg, illetve készítettünk elő, a lakosságot nagy számban vontuk be a tervezési folyamatokba. Az önkormányzat testületében hozott döntéseink 93%-a egyhangú volt. Az ellenzék szinte mindenben támogatta a városvezetést és érdemi javaslatot – egy, idén januárit leszámítva – jóformán nem fogalmazott meg az elmúlt 13 évben.

Ezt kommunikálják önök. De mit mond az ellenzék?

Kiss László, az ellenzék polgármesterjelöltje 4 évig volt parlamenti képviselő, de tavaly lecserélték Szabó Tímeára, praktikusan tehát megbukott. Abból a szempontból persze érthető, hogy eddig semmit nem tett az óbudaiakért. Bár hívtuk, a rendezvényekre sem jött el szinte soha. Engem sem keresett ötleteivel, javaslataival. Most azt mondja, hogy a Hadrianus palota felújítása az ő projektje, miközben a kampány előtt meg sem mukkant ebben az ügyben. Eddig sem róla, sem a jelöltjeikről nem lehetett tudni, hogy egyáltalán Óbudán élnek-e, velük nemhogy az óbudai közéletben-, de Óbudán sem lehetett találkozni. Szomorú látni, hogy a baloldali pártok ennyire lenézik és semmibe veszik a baloldali érzelmű óbudaiakat, és ennyire alkalmatlan pártkatonákat erőltetnek rájuk.

Tehát mit is mondanak?

Több hangszeren is játszanak. Most épp fastratégiát alkotnának. Úgy tesznek, mintha nem tudnák, hogy már 2017-ben elfogadtuk a Guckler Károly Környezetvédelmi Programot, amelynek része a fastratégia. Lehet, hogy ezt Kiss László nem szavazta meg, mert csak később vált kerületi képviselővé, amikor párttársa lemondani kényszerült és megüresedett mandátumát betölthette. Az elmúlt öt évben 1701 fa kivágására adott engedélyt a hatóság Óbudán, de közben 6100 fa pótlására köteleztük a kivágási engedélyt kérőket. Elmondható, hogy az elmúlt öt évben 6500 fa került elültetésre a kerületben és a bányaterületeket is erdősíteni fogjuk. Jegyezzük meg zárójelben, hogy a Szentendrei út felújításához szükséges fák kivágását Zábó Attila és Őri László MSZP-s képviselőjelöltek is megszavazták a bizottságban. Erről persze Kiss László képviselő mélyen hallgat.

Aztán bérlakás-programmal is kampányolnak. 2015 óta van a kerületnek lakáskoncepciója, az elmúlt 5 évben, 26 pályázaton, több mint 400 lakást biztosítottunk a jelentkezőknek, aminek a felét fiatalok nyerték el. Januárban Czeglédy Gergőnek, MSZP frakcióvezetőjének javaslatát támogattuk, hogy vizsgáljuk meg, lakásépítés céljára a korábbi békásmegyeri piac megüresedő területe alkalmas lehet-e. Ha igen, akkor itt a jövőben bérlakások épülhetnek.

Ezzel azonban még nincs vége. Gyermek szakellátás igényével is kampányolnak, de amikor felvetették januárban, fogalmuk sem volt, hogy a svábhegyi gyermekklinika évek óta a III. kerületben működik, és gyermek szakellátást biztosít az itt élőknek. Azt hazudják, hogy nincs nálunk ilyen szolgáltatás; ezt elképesztő felelőtlenségnek tartom. Ne felejtsük, ez a baloldal Gyurcsány Ferenc koalíciója, az ő egészségügyi programját pedig ismerik az óbudaiak. 2006-ban a Szent Margit Kórházat Gyurcsány Ferenc kormánya meg akarta szüntetni, Kiss László MSZP-s képviselő ehhez csendben asszisztált. Nagyon sok energiánk ment el arra, hogy az intézményt megmentsük, és fejlődéséi pályára állítsuk. Legutóbb, 15 millió forint támogatást szavaztunk meg a kórháznak, ezt azonban az ellenzék nem támogatta.

Az ellenzék innovatív felvetéseiben mennyi az „önerő”?

Szinte semmi. Azzal bolondítják a kampányban az óbudaiakat, hogy olyan dolgokat ígérnek, amelyek már léteznek. Fakatasztert ígérnek, ami már létezik. Fastratégiát ígérnek, ami már létezik. Gyermek szakellátást ígérnek, ez is már létezik. Ravasz baloldali trükk. Saját erőből ugyanis itt még semmit sem hoztak létre. Nemrég Karácsony Gergely járt itt a kerületben, és a Hajógyári sziget K hídja előtt megígérte, hogy a három napig ott lévő, filmforgatásra felállított sorompót október 13-a után el fogják onnan távolítani. Ezzel egyenesen hülyének nézik az újságírókat és az óbudaiakat.

A kampányban – ahogy látjuk – a civil jelöltek ütközőzónában találták magukat. Miért?

Azért, mert olyan köztiszteletben álló civileket, akik gyermekek úszásoktatásával foglalkoznak, állatokat gyógyítanak vagy a sportolást segítve évek óta jelen vannak a kerületben, egyszerűen álcivilnek neveznek a balliberálisok. Mindezt csupán azért, mert az ő pártpolitikai jelöltjükkel szemben elindulnak a választáson. Ezzel valódi teljesítményüket (amit persze nem ismernek, mert nem érdekli őket) kétségbe vonják.

Önökre viszont a balliberálisok női kvótája hatott. Vagy nem ennek a szellemében választották ki a jelöltjeiket?

Tény, mindig a baloldal követeli a leghangosabban, hogy több nő vehessen részt a közéletben. Legutóbb Dobrev Klára lobbizott ezzel, amikor Kálmán Olgát akarta a fővárosra erőltetni. Ami minket illet, a 16 jelöltünkből valóban hét nő, a baloldalon viszont csak kettő. A kiválasztás náluk pártalapon történt, így van ott három MSZP-s, négy DK-s, négy Momentumos, két Párbeszédes és egy LMP-s, de még véletlenül sincs egy sem közöttük, aki a kerületben komolyan vehető teljesítményt tudna felmutatni. Az általam felkért jelöltek között négy civil van és több mint 20 civil szervezet támogatja az én programomat és jelöltségemet.

Önt szociálisan érzékeny polgármesterként ismerik a kerületben. Ellenfele azonban az eddig elért eredményekre is rálicitálna a „szociális minimum” programjával.

Ezt is Zuglóból erőltetnék rá az itt élőkre, miközben Skandináviában már kipróbálták és a modell elbukott. Importálása azonban a 2001 óta felépített és jól működő szociális rendszerünk szétverésére kétségtelenül alkalmas lehet. Ellehetetlenítenék az idősellátást, a szociális lakástámogatási rendszert, de a rászoruló tanulók ösztöndíj rendszerét is.

Pártpolitikai célok alá akarják rendelni a helyiek érdekét, ami kétségtelenül új célkitűzés az itteni közéletben. Az önkormányzatot is csak eszköznek tekintik pártpolitikai küzdelmeikben.

Mit tekint a kerület előtt álló legfontosabb feladatoknak?

Elsőként az infrastrukturális fejlesztéseket. Az óbudai hegyvidéken teljessé kell tenni a csatornázást, megoldani a csapadékvíz elvezetést és a földutaknak az aszfaltozását. Mindehhez természetesen kormányzati támogatásra is szükség lesz.

A másik a közlekedésfejlesztés kérdése. A HÉV vonalán szükséges megszüntetni a szintbeli kereszteződéseket, a legforgalmasabb szakaszokon pedig a pályát le kell süllyeszteni a föld alá. A magam részéről támogatom a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) ez irányú javaslatát. Aztán az 1-es villamost meg kell hosszabbítani az esztergomi vasútvonalig. Ez a cél egyébként a mi javaslatunkra be is került a Budapesti Mobilitási Tervbe, tehát ez 2025-ig meg fog valósulni. Kormányzati programban is szerepel, de mi is szorgalmazzuk a 10-es és 11-es út mielőbbi összekötését. Ezzel, és a városhatáron kialakítandó P+R parkolókkal (melyek építése egyébként már folyamatban van a BKK kivitelezésében) lehet ugyanis tehermentesíteni Óbuda belső részeinek közlekedését. Ezek mellett közterület-fejlesztéseket közösségi fejlesztéseket is szükséges folytatni. Több közterület-fejlesztést előkésztettünk a közösségi tervezések során, ezekhez forrást kell szerezni, állami vagy fővárosi pályázatokon elnyerni. Mi ezeket a projekteket meg tudjuk valósítani. A szociális ellátás biztonságát a jövőben is szavatoljuk.

Kiss László plakátján az áll, hogy mindenki polgármestere. Mit gondol erről?

Elképzelhető, hogy ő mindenki jelöltjének gondolja magát, én azonban csak a III. kerületben élők polgármestere vagyok, és csak az ő érdekeik képviseletére vállalkozhatom. Helyes lenne, ha a zuglóiakat is egy zuglói képviselné, nem egy messziről jött „mindenki polgármestere”.